ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Δεν έχει θέση στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο ο Τράπαλης

Διοργανώνουν εκδηλώσεις την ερχόμενη Δευτέρα και την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς, χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής, σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη και φασιστικής έμπνευσης πολιτική δίωξη σε βάρος της Β. Νικολα'ϊδου

Την επόμενη μέρα της θυσίας των 140 παλικαριών της Κοκκινιάς - στις 18 Αυγούστου 1944 - οι τηλεβόες της ΕΠΟΝ έδιναν το στίγμα: "Λαέ της Κοκκινιάς. Ο φασισμός θα συντριβεί. Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε"...

Το ίδιο σύνθημα, σαν να μην πέρασε από τότε ούτε μια μέρα, ακούγεται σήμερα στην Κοκκινιά. Η πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου έχει, ήδη, ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, διαμαρτυριών, καταγγελιών. Και, για μια ακόμα φορά, αυτοί που πρωτοστατούν στον αγώνα να μην περάσουν οι επιδιώξεις των πολιτικών αντιπάλων της Β. Νικολαϊδου, να μην περάσει ο φασισμός, είναι οι αντιστασιακοί.

Οι άνθρωποι, που σήμερα υψώνουν πρώτοι και καλύτεροι ανάστημα, οι άνθρωποι, που φωνάζουν "Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε...", είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που, πριν 54 χρόνια σχεδόν, έβαλαν τα στήθη τους μπροστά στα τουφέκια των κατακτητών και των δοσίλογων. Είναι οι άνθρωποι, που, βλέποντας την "κόρη" τους, την αγωνίστρια Β. Νικολαϊδου, να διώκεται, γιατί συνεχίζει να μάχεται, συνεχίζει να διεκδικεί και να παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, προτάσσουν αυτή τη φορά την Ιστορία, που οι ίδιοι έγραψαν με την ψυχή και το αίμα τους και λένε: "Κύριε Τράπαλη, αφού διώκετε την Β. Νικολαϊδου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς χωρίς την παρουσία σας". Το "στίγμα" στην Κοκκινιά έχει, ήδη, δοθεί...

Υποχρέωση...

Αρνούμενα να αποδεχτούν την απροκάλυπτη επίθεση που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα κατά της καταξιωμένης αγωνίστριας Βέρας Νικολαϊδου, τα Παραρτήματα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας",όπως υπογραμμίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, "αισθάνονται την υποχρέωση" να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς, χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής.

"Η Β. Νικολαϊδου δεν είναι καινούρια, ούτε περαστική στην Κοκκινιά. Είναι ένα από τα άξια και ικανά παιδιά της και έχει δώσει "με άριστα" εξετάσεις στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες", επισημαίνουν οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς. Ετσι, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής, "χωρίς υποκρισίες και χωρίς σκοπιμότητες", στους συναγωνιστές τους, που θυσιάστηκαν, καλούν τα μέλη και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και το λαό της Κοκκινιάς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 17 και την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στην ιστορική μάντρα και στα σημεία όπου έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών. Την Παρασκευή, πάλι στις 6 μ.μ., στο μαρτυρικό χώρο της Οσίας Ξένης, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, με ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών, απαγγελίες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στο κοινοτάφιο του Γ Νεκροταφείου, όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Κοκκινιάς, και του Σωματείου "Ο Φοίνικας", για το γιορτασμό του Μπλόκου έχει ως εξής:

"Οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς, πιστοί στις βαθιά δημοκρατικές παραδόσεις του λαού της ιστορικής μας πόλης, σεβόμενοι τους αγώνες κατά των βάρβαρων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, δοσίλογων και χαφιέδων, κρατώντας σφιχτά στο νου και την καρδιά τους την ιερή παρακαταθήκη που άφησαν εκατοντάδες ήρωες συμπολίτες μας, που ως άξιοι συνεχιστές των απροσκύνητων αγωνιστών επαναστατών του '21 αψήφησαν το θάνατο για τη λευτεριά της πατρίδας, για τη δημοκρατία και την προκοπή του λαού, αρνούνται να αποδεχτούν την απροκάλυπτη και καθ' όλα άδικη επίθεση που επιχειρείται κατά της καταξιωμένης αγωνίστριας, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βέρας Νικολαϊδου, και που αποκορύφωμά της είναι η θέση της σε αργία από τα καθήκοντά της ως δημοτικού συμβούλου.

Οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουν αυτή τη νέα ανέντιμη επίθεση κατά της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφιας δημάρχου, που μπορεί να φαίνεται ότι ξεκινάει από τον περιφερειάρχη, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον έγκριση ψηλά ιστάμενων προσώπων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη, που ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται θυμίζουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη μνήμη του λαού. Πίσω από το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της κυβέρνησης, του διορισμένου απ' αυτήν περιφερειάρχη και του δημάρχου Β. Τράπαλη, κρύβονται διάφορες σκοπιμότητες.Κρύβεται η προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που υψώνεται από το μετερίζι της αντίστασης και του αγώνα, όπως αυτής της Βέρας Νικολαϊδου.

Η Βέρα Νικολαϊδου δεν είναι καινούρια ούτε περαστική στην Κοκκινιά. Είναι ένα από τα άξια και ικανά παιδιά της και έχει δώσει "με άριστα" εξετάσεις στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες. Πάνω από 20 χρόνια έχει προσφέρει με ανιδιοτέλεια πολύτιμες υπηρεσίες στην ΤΑ. Είκοσι χρόνια τώρα εκλέγεται ανελλιπώς δημοτική σύμβουλος, δώδεκα χρόνια έχει διατελέσει αντιδήμαρχος. Η θητεία της σαν δήμαρχος της πόλης μας ήταν - παρά τον πόλεμο που δέχτηκε - κάτι παραπάνω από πετυχημένη. Περιττό να αναφέρουμε ότι η συνεργασία της με τις αντιστασιακές οργανώσεις ήταν με μια λέξη άψογη.

Για όλα αυτά τα παραπάνω, το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας", σε ένδειξη συμπαράστασης προς την αγωνίστρια Β. Νικολαϊδου και ταυτόχρονα ως έντονη διαμαρτυρία σε κάθε αυθαίρετη και φασιστικής έμπνευσης πολιτική δίωξη, αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς, χωρίς την παρουσία δημοτικής αρχής.

Εμείς οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συναγωνιστές που θυσιάστηκαν στον αγώνα χωρίς υποκρισίες, χωρίς σκοπιμότητες.

Γι' αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και όλο το λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στις 17 και 21 Αυγούστου".

"Δε θέλουμε τους διώκτες στη γιορτή μας"

"Για καθαρά πολιτικούς λόγους, ο κ. Τράπαλης διώκει την υποψήφια δήμαρχό μας. Εμείς στο πρόσωπο της Βέρας Νικολαϊδου βλέπουμε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, που τόσα χρόνια επάξια αντιπροσωπεύει η υποψήφια δήμαρχος. Δε δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν να κυνηγά τους ζωντανούς ήρωες μας, τους επάξιους αγωνιστές μας. Και δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τους νεκρούς ήρωές μας, τους ανθρώπους που ανήκαν στο ΚΚΕ και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και τη δημοκρατία, με ανθρώπους σαν τον κ. Τράπαλη που έχει "σπείρει" στην Κοκκινιά τις αντιδημοκρατικές μεθόδους του", δήλωσε στον "Ρ" η Δέσποινα Κρομμιδάκη,πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".

Στο ίδιο πνεύμα απάντησε και ο Δημήτρης Μαυράκης,πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ). "Είναι αδύνατον να γιορτάσουμε τους νεκρούς μας μαζί με τον σημερινό δήμαρχο. Κάθε χρόνο γιορτάζαμε μαζί με τη δημοτική αρχή, αλλά φέτος- ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας - θα γιορτάσουμε ξεχωριστά. Και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτή την ιστορία", είπε χαρακτηριστικά.Ηδη, όπως επισημαίνουν και οι δύο πρόεδροι, όλοι οι μαζικοί φορείς της πόλης, η νεολαία και ο λαός της Νίκαιας δείχνει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους. "Ολοι αυτοί μαζί μας θα γιορτάσουν τους νεκρούς του Μπλόκου. Με ανακοινώσεις και καταγγελίες, πάρα πολλά σωματεία συνταξιούχων, φορείς, αλλά και αντιστασιακοί απ' όλα τα παραρτήματα της πρωτεύουσας δηλώνουν πως θα παραβρεθούν στο δικό μας εορτασμό και καταδικάζουν τη δίωξη της υποψήφιας δημάρχου", υπογράμμισε ο Δ. Μαυράκης.

Η συμπαράσταση, όμως, των αντιστασιακών στην Β. Νικολαϊδου θα συνεχιστεί και μετά τον εορτασμό του Μπλόκου, "γιατί αυριανή δήμαρχος, για το καλό της Νίκαιας, πρέπει να είναι η Βέρα".Η Δ. Κρομμιδάκη τόνισε πως μέσα στις επόμενες μέρες - και μέχρι τη μέρα των δημοτικών εκλογών - όλοι οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς, συσπειρωμένοι γύρω από τη "Δημοκρατική Ενότητα", θα "οργώσουν" όλο το δήμο, θα πάνε σπίτι - σπίτι, πόρτα - πόρτα, παντού, για να μοιράσουν εκλογικό υλικό, για να κουβεντιάσουν με τους συμπολίτες τους, "για να ψηφίσουν οι πολίτες της ιστορικής Κοκκινιάς την Βέρα Νικολαϊδου".

Αλλωστε, τόσο για την Δ. Κρομμιδάκη, όσο και για τον Δ. Μαυράκη, τα μηνύματα της θυσίας των 140 ηρώων της Κοκκινιάς είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. "Ο αγώνας τους συνεχίζεται σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες για τα ιδανικά που αυτοί θυσιάστηκαν. Για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Δυστυχώς, αυτοί που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία, με την αντιλαϊκή πολιτική τους, προσπαθούν να επαναφέρουν τις ίδιες καταστάσεις. Και μερικές φορές, όπως τώρα στη Νίκαια, με την τακτική τους μας θυμίζουν εκείνες τις σκοτεινές, δύσκολες εποχές", κατέληξαν οι δύο πρόεδροι.

Ισχυρό κίνημα συμπαράστασης στην Βέρα Νικολα'ϊδου

Ισχυρό ράπισμα για την κυβέρνηση, αλλά και για αυτούς μεθοδεύουντην άθλια πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Νίκαιας Βέρας Νικολαϊδου,αποτελεί το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεσήκωσε η απαράδεκτη απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής να τη θέσει σε αργία. Καθημερινά προστίθενται νέες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από μαζικούς φορείς εργαζομένων, συνταξιούχων, αντιστασιακών και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κοινή απαίτηση, η ανάκληση αυτής της απόφασης, ενώ όλοι τους εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στην υποψήφια δήμαρχο.

Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,όπως αναφέρει, "θεωρεί καθήκον της" να διαμαρτυρηθεί έντονα για την απόφαση του περιφερειάρχη.

"Η Β. Νικολαϊδου είναι αγωνίστρια, έχει ένα πλούσιο και δημιουργικό έργο και είναι καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού της Νίκαιας, αυτό είναι που φοβούνται ο νυν δήμαρχος Τράπαλης και η κυβέρνηση", επισημαίνει η Ομοσπονδία. Χαρακτηρίζει την πράξη αυτή "πέρα για πέρα αντιδημοκρατική", αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ΤΑ περιφερειάρχης θέτει σε αργία εκλεγμένη από το λαό δημοτική σύμβουλο.

"Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι μια γενική αντίληψη που διαπερνά την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, με τη συμπεριφορά της στους ανέργους, στους εργαζομένους, με τον αντικομμουνισμό και τα άλλα, που κατά καιρούς δήλωσαν διάφοροι υπουργοί για μαύρο και κόκκινο φασισμό. Η ενέργεια αυτή έχει σχέση με τις συκοφαντίες κατά του αγωνιστή της εργατικής τάξης γγ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επαγγελμάτων και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, καθώς και τη μήνυση κατά της προέδρου του Σωματείου του "Μινιόν" και άλλα τέτοια περιστατικά. Η δημοκρατική νομιμότητα είναι υπόθεση όλων μας και δεν μπορεί να περνάει έτσι. Ας είναι σίγουροι ο δήμαρχος Τράπαλης, ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση, που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την αντιδημοκρατική κρατική ενέργεια, πως θα πάρουν την καταδικαστική απάντηση από το λαό της Κοκκινιάς στις δημοτικές εκλογές, όση λάσπη και αν προσπαθούν να ρίξουν σε μια καταξιωμένη αγωνίστρια", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού

Το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού επισημαίνει πως με αυτές τις μεθοδεύσεις οι πολιτικοί διώκτες της Νικολαϊδου επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν με ψέματα, να συκοφαντούν, να διατηρούν την παραπληροφόρηση, έτσι ώστε να μην εκφραστεί η αγανάκτηση των συνταξιούχων και των εργαζομένων από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

"Μάταια, όμως, πιστεύουν ότι έτσι θα ξεφύγουν από τη λαϊκή πολιτική τους καταδίκη. Απεναντίας, τέτοιου είδους αυταρχικές ενέργειες δυναμώνουν την πεποίθηση ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν αποσκοπεί μόνο στην οικονομική εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων - ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων όπως αυτών της περιοχής μας - αλλά πάει χέρι - χέρι με το τσάκισμα δημοκρατικών κατακτήσεων χρόνων, συμβαδίζει με πολιτικές αυταρχισμού σκοτεινών χρόνων, βαθιά καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού", υπογραμμίζει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Παράλληλα, δηλώνουν πως οι συνταξιούχοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγωνιζόμενου λαού της Κοκκινιάς, δε θα επιτρέψουν "οι κάθε αντιδραστικοί κύκλοι να αμαυρώσουν την περιοχή που βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αγωνιζόμενων παιδιών της χρόνια τώρα".

"Ο Ηφαιστος"

Το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά "Ο Ηφαιστος" καταγγέλλει την αντιδημοκρατική δίωξη της Βέρας Νικολαϊδου, τονίζοντας πως πρόκειται για σχεδιασμένη πολιτική δίωξη από μέρους της σημερινής κυβέρνησης. "Τα βρώμικα σχέδια του σημερινού δημάρχου Νίκαιας Β. Τράπαλη δε θα περάσουν. Η Β. Νικολαϊδου στάθηκε χρόνια τώρα κοντά στα προβλήματά μας και αγωνίζεται μαζί μας στους συνδικαλιστικούς αγώνες μας. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση εμείς οι συνταξιούχοι, πως θα δώσουμε ένα ισχυρό ράπισμα στον αντιλαϊκό δήμαρχο της Νίκαιας", καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου "Ο Ηφαιστος".

ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού

Η ΠΕΑΕΑ - Παράρτημα Κορυδαλλού καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του γγ της Περιφέρειας να θέσει σε "αργία" την καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού, Βέρα Νικολαϊδου, δύο μήνες πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επισημαίνει πως η παραπάνω απόφαση πυροδοτεί αντιδημοκρατικές δραστηριότητες και θρυμματίζει το θεσμό της ΤΑ, ενώ καλούν τους εμπλεκόμενους στη λήψη της παράνομης απόφασης να την ανακαλέσουν και να περιμένουν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης

Η ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης, αφού καταδικάζει την άθλια επίθεση ενάντια στην υποψήφιο δήμαρχο Βέρα Νικολαϊδου, τονίζει πως η πράξη της κυβέρνησης να την παύσει από δημοτική σύμβουλο, δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, αποδεικνύει ότι είναι πράξη καθαρά πολιτικής δίωξης. "Η εκλογή του χρόνου για την επίθεση της ποινής στην υποψήφια δήμαρχο στην προεκλογική περίοδο είναι ύποπτη και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Περιφερειάρχη", τονίζει η ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης. Καλεί, τέλος, να ανακληθεί η πολιτική δίωξη κατά της αγωνίστριας υποψήφιας δημάρχου.

Ηταν ξημέρωμα 17ης Αυγούστου 1944...

Η ώρα είναι 2.30 ξημερώματα της 17ης Αυγούστου του 1944. Το ζεστό αεράκι φέρνει τις καλοκαιρινές ευωδιές στα στενά σοκάκια της ανταρτομάνας πόλης της Κοκκινιάς. Η ώρα είναι 2.30 π.μ., όταν ακούγεται το πρώτο χιτλερικό τανκ να καταφτάνει στην πόλη. Η καλοκαιρινή ευωδιά μετατρέπεται, μέσα σε λίγες ώρες, σε μυρωδιά θανάτου.

Τα τανκ περικυκλώνουν την πόλη με αστραπιαία ταχύτητα. Η ώρα είναι έξι το πρωί. Κανείς δεν μπορεί να φύγει από την πόλη. Οι 2.500 μανιασμένοι και διψασμένοι για αίμα γερμανοτσολιάδες έχουν βάλει στόχο την Κοκκινιά. Επρεπε να ξεμπερδέψουν από την εργατομάνα πόλη, που είχε βάλει φραγμό σε πολλά από τα σχέδιά τους. Οι τηλεβόες των φασιστών λένε και ξαναλένε: "Ολοι οι άντρες από 14 έως 60 χρόνων να συγκεντρωθούν στην πλατεία Οσίας Ξένης με τις ταυτότητές τους. Οποιος πιαστεί σπίτι του, θα εκτελεστεί επί τόπου".

Τα στενά σοκάκια της πόλης γεμίζουν από μητέρες που τρέχουν με τα παιδιά τους, για να σωθούν. Οι χιτλερικοί μπαίνουν στα σπίτια και με πυροβολισμούς, κλοτσιές και βρισιές, σέρνουν τους άντρες μέχρι την πλατεία.Η ώρα είναι οχτώ το πρωί. Η πλατεία έχει γεμίσει. Οι μασκοφόροι Μπαρτάνης, Μπακαλόπουλος και Μπεμπεκόγλου εκτελούν, για άλλη μια φορά, το "έργο τους". Οι νεκροί πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον και στοιβάζονται μέσα στη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή.

Ο απολογισμός είναι τραγικός. Πάνω από 140 παλικάρια έπεσαν για την πατρίδα, ενώ τουλάχιστον 3.000 γυναίκες και Αετόπουλα πιάστηκαν όμηροι.

Την επόμενη μέρα, οι τηλεβόες της ΕΠΟΝ δίνουν το στίγμα: "Λαέ της Κοκκινιάς. Ο φασισμός θα συντριβεί. Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε"...

Το μνημείο που έχει στηθεί, για να θυμίζει τη θυσία των 140 ηρώων της Κοκκινιάς

Χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής, θα τιμήσουν φέτος οι αντιστασιακοί τους νεκρούς του Μπλόκου. Και, σαν τότε, δηλώνουν: "Ο φασισμός θα συντριβεί. Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε"...

Η Β. Νικολαϊδου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ