ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σε ρόλο... τσιφλικά ο νομάρχης

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, για τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος, που θεωρεί "αυτόκλητους σωτήρες" τους βουλευτές του ΚΚΕ, που κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση για τη μονάδα της ΔΕΗ στην περιοχή

Απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να γίνει η μονάδα της ΔΕΗ, με φυσικό αέριο, στην Κομοτηνή, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο νομάρχης Ροδόπης Στ. Σταυρόπουλος,αλλά δε μένει μόνο σ' αυτό. Θέλοντας να δώσει εξετάσεις στους πολιτικούς του προϊσταμένους όχι μόνο εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως, αλλά αποτολμά να κάνει λόγο για "αυτόκλητους σωτήρες", σχολιάζοντας τις ανησυχίες των κομμουνιστών για τις επιπτώσεις, που θα έχει η δημιουργία της μονάδας στο νομό και τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Ξεπερνώντας, μάλιστα, και τον εαυτό του ο εν λόγω νομάρχης επιχείρησε να αναπτύξει την "εκσυγχρονιστική" άποψη, σύμφωνα με την οποία"δε ζούμε στη δεκαετία του... '30 και την ανάπτυξη δεν την ταυτίζουμε με τα εργατικά χέρια"!

Απαντώντας στις δηλώσεις του νομάρχη της περιοχής η ΝΕ Ν. Ροδόπης του ΚΚΕ τονίζει ότι το ύφος της απάντησης του νομάρχη θυμίζει τσιφλικά που δε θέλει ανάμειξη κάποιου άλλου στο τσιφλίκι του. Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

"Το ύφος της απάντησης του νομάρχη, όπως δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα, στο περιεχόμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή θυμίζει τσιφλικά, που δε θέλει ανάμειξη κάποιου άλλου στο τσιφλίκι του. Αλλιώς, αυτό λέγεται φασίζων λαϊκισμός.

Σε κανέναν δεν επιτρέπουμε να μας χαρακτηρίζει "αυτόκλητους σωτήρες", πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο νομάρχη, αλλά και σε όσους έχουν δώσει πολύμορφη βοήθεια για να περάσει η πολιτική της μααστριχτικής υποβάθμισης του νομού μας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση χωρίς παρέκκλιση.

Το ύφος της απάντησης επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η δραστηριότητα του νομάρχη τον κατατάσσει στους εκλεγμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους και όχι στους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες.

Τέλος, το ύφος του νομάρχη, αποδεικνύει ότι το περιεχόμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ ενόχλησε εκείνους τους ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους που στηρίζει και θέλει να καλύψει ο κ. νομάρχης Ροδόπης.Επί της ουσίας τα επιχειρήματα του νομάρχη δεν αντέχουν σε σχολιασμό, αφού απευθύνονται σε πολύ αφελείς. Ποιος πιστεύει τώρα τα λόγια του νομάρχη για φράγμα Γρατινής, για όφελος των αγροτών, για αναδασμούς και άλλα ωραία που λέει. Εχει συσσωρευτεί τόση πείρα στους κατοίκους του νομού από τέτοιου είδους μεγάλα ψεύτικα λόγια που είναι ελάχιστοι εκείνοι που δίνουν βάση.

Η Ν. Ε. Ροδόπης, περιμένοντας και την τοποθέτηση της κυρίας υπουργού που θα επισκεφτεί την Κομοτηνή στις 6 Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων σχετικά με το πρόβλημα και το περιεχόμενο της Ερώτησης των βουλευτών μας".

ΣΤΥΛΙΔΑ
Απαλλακτικό πόρισμα για τους αστυνομικούς

Αθωωτικό για τους αστυνομικούς του Τμήματος Στυλίδας που κατηγορούνταν για κακοποίηση δύο Αλβανών κρατούμενων είναι το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας Λαμίας Γεώργιος Κατσαβός.Την ΕΔΕ είχε ζητήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μετά το διάβημα διαμαρτυρίας του Αλβανού προξένου στην Ελλάδα Μαχίλα Αντι.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες ότι από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ο ένας από τους δύο κρατούμενους είχε υποστεί εγκαύματα ενώ μαγείρευε, μία ή δυο μέρες πριν συλληφθεί, και ότι μικροί μώλωπες στον αριστερό μηρό του ενός δε διαπιστώθηκε από πού προκλήθηκαν, αφού όπως αναφέρεται στο πόρισμα "οι μόνοι που γνωρίζουν την αιτία είναι ασφαλώς οι κρατούμενοι, οι οποίοι προς το παρόν επιθυμούν να ψεύδονται. Σε κάθε περίπτωση όμως σε βάρος των αστυνομικών δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δημιουργεί έστω κι ελάχιστες υπόνοιες ότι προέβησαν στην καταγγελλόμενη κακοποίηση". Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων η συμπεριφορά των αστυνομικών περιγράφεται ως ήπια, άψογη ή και υπερβολικά επιεικής.

Αποζημίωση Γ. Μασσαβέτα από Γ. Κουρή

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με την υπ' αριθμόν 7078/98 απόφασή του, έκανε δεκτή αγωγή του δημοσιογράφου Γ. Μασσαβέτα κατά της εκδοτικής εταιρίας "Γ. Α. Κουρής ΕΠΕ" και του επιδίκασε ποσό 5 εκατομμυρίων δραχμών ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που του προξένησε δυσφημιστικό για το πρόσωπό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την αγωγή, τον Αύγουστο του 1988 ο εκλιπών πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Θεοφ. Τόμπρας είχε ισχυριστεί ότι κατείχε σημαντικά δημόσια έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο Γ. Μασσαβέτας ήταν πράκτορας της ΚΥΠ με το ψευδώνυμο "Ναζωραίος". Ο τελευταίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, μηνύοντας τον Θεοφ. Τόμπρα για συκοφαντική δυσφήμιση. Οταν η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις 25-6-1990, ο κατηγορούμενος ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του και το θέμα έληξε. Ωστόσο, στις 9-4-1995 η εφημερίδα "Αυριανή" κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο: "Ο "Ναζωραίος", η 17Ν και η πρόκληση της μνήμης, ήτοι: "Γιουσουφάκι" ονομάζει το διευθυντή του "Βήματος" σε χτεσινό δημοσίευμά του στον "Αδέσμευτο Τύπο" ο γνωστός Γ. Μασσαβέτας. Μήπως το κάνει για να καλοπιάσει τη 17Ν, ώστε και αν τον θυμηθούν να τον ξεχάσουν; Ξεχνιούνται, όμως, τέτοιες μέρες οι "Ναζωραίοι";".

Το δικαστήριο δέχεται με την απόφασή του ότι η εφημερίδα "Αυριανή" προχώρησε στη δημοσίευση του παραπάνω κειμένου, αν και γνώριζε ότι ήταν ψευδές και συκοφαντικό για τον Γ. Μασσαβέτα. Για το λόγο αυτό υποχρεώνει την εταιρία, που την εκδίδει, να του καταβάλει την προαναφερόμενη χρηματική αποζημίωση.

Μετεγκατάσταση πορθμείων στα Νέα Στύρα

Στο νέο λιμάνι των Νέων Στύρων μεταφέρονται από σήμερα τα πορθμεία της κοινότητας. Ετσι τα φέρι μποτ θα αναχωρούν πλέον από τη θέση "Ρωζάνη", 400 μέτρα νοτιότερα από τη μέχρι τώρα θέση των πορθμείων.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διήμερη απεργία γιατρών

Σε διήμερη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας σύμφωνα με την οποία σταματούν οι εφημερίες ειδικών γιατρών (παιδιάτρων, οδοντιάτρων κλπ.) στα Κέντρα Υγείας.

Μετά την παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης, μεγάλη θα είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων παραθεριστών που βρίσκονται αυτή την εποχή στη Χαλκιδική, καθώς θα είναι αυτοί αναγκασμένοι να καταφύγουν σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικού γιατρού, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου. Παράλληλα θα υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας του ειδικού γιατρού (για παράδειγμα του παιδιάτρου) που θα εφημερεύει στο παραπάνω Νοσοκομείο.Ακόμη οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής διαμαρτύρονται, γιατί δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα τα αναδρομικά που εκκρεμούν από την αρχή του έτους.

"Απορριμματοπόλεμος" εταιριών

"Πάγωμα" της διαδικασίας για την προμήθεια 170 απορριμματοφόρων, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εταιρίας που συμμετέχει και στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δέχτηκε την αίτηση της εταιρίαςΤΕΧΝΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΒΕ και ανέστειλε την από 3 - 6 - 98 απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών ως προς το μέρος εκείνο, με το οποίο είχε γίνει δεκτή η μία από τις δύο προσφορές της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟΑΒΕ) για τη συμμετοχή της στην περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού για την αγορά 170 αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων αντί ποσού 4,7 δισ. δρχ. Η αιτούσα εταιρία είχε επιλεγεί να συμμετάσχει και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μαζί με τις εταιρίες ΕΛΒΟ και Α. ΚΑΟΥΣΗΣ ΑΕ.

Η Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πιθανολόγησε παραβίαση της νομοθεσίας περί ονομαστικοποίησης των μετοχών των ανώνυμων εταιριών στην περίπτωση της ΕΛΒΟ. Με άλλη απόφασή της απέρριψε ανάλογη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΛΒΟ, επειδή έγινε δεκτή μόνο η μία από τις δύο προσφορές της στο διαγωνισμό.

Ασφαλές, ακυβέρνητο πλοίο...

Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης στο σύστημα πηδαλιουχήσεως, έμεινε προχτές το βράδυ το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Ιόνιαν Σαν",ενώ έπλεε προς το λιμάνι της Σύρου, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ραφήνα για Σύρο - Πάρο - Νάξο - Κατάπολα. Το πλοίο μπήκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Σύρου ρυμουλκούμενο. Οι 322 επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Ναϊάς Εξπρές".Ο απόπλους του πλοίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απαγορεύτηκε μέχρι να επιθεωρηθεί από τοπικό κλιμάκιο των Λιμενικών αρχών.

ΚΙΛΚΙΣ
Τραυματίστηκαν δύο εργάτες

Δύο εργάτες τραυματίστηκαν - ευτυχώς ελαφρά - από έκρηξη σε ατμολέβητα, που σημειώθηκε στη μονάδα επεξεργασίας ντομάτας "Κίλβλα" στη βιομηχανική περιοχή Ευρώπου Κιλκίς (ιδιοκτησίας Ν.Τσιρίδη). Τραυματίες είναι ο Γιώργος Καλαϊτζίδης,18 ετών και ο επίσης 18χρονος Γεώργος Πάσλης, και οι δύο κάτοικοι Ευρώπου Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ