ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούμενο η αλλαγή συσχετισμών υπέρ του λαού

Δέκτης των παραπόνων, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης έγινε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣΘ), Μιχάλης Σπυριδάκης,κατά τη διάρκεια των πολλών περιοδειών που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, συνοικίες και χωριά της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης.

Οι κάτοικοι εξέθεσαν στον υποψήφιο νομάρχη τα προβλήματα που τους απασχολούν, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των Οργανισμών, η ανεργία, η λιτότητα, οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα κ.ά. και δέχτηκαν με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις απόψεις τις ΝΑΣΘ.

Ο Μ. Σπυριδάκης συνομιλώντας με τους κατοίκους της υπαίθρου κατά τη διάρκεια των περιοδειών αναφέρθηκε στα προβλήματα αυτά και ανέλυσε τις αιτίες που τα δημιουργούν. Απέδωσε τις ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης, όσο και σε αυτούς που συμφωνούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση, αυξάνοντας όμως τα κέρδη των μεγάλων συμφερόντων. Υπενθύμισε ότι η ΝΑΣΘ και ο ίδιος σαν νομαρχιακός σύμβουλος είχε συνεχή επικοινωνία με το λαό, τους δήμους και τις κοινότητες και συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχτηκαν στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους που εμφανίζονται τώρα προεκλογικά.

Κάλεσε τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες να στείλουν ένα δυνατότερο μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με την πολιτική της, υπερψηφίζοντας το συνδυασμό της ΝΑΣΘ.Ζήτησε να καταδικάσουν το νομάρχη, την παράταξη του και την παράταξη της ΝΔ που μετέτρεψαν τη Νομαρχία σε μηχανισμό προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, που κλείνει τα εργοστάσια της περιοχής, ξεπουλάει τους Οργανισμούς, διαλύει τους συνεταιρισμούς, αφανίζει τους μικροεπαγγελματίες, ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, υποβαθμίζει το περιβάλλον παρ' όλες τις δημαγωγικές και παρελκυστικές τακτικές τους.

Τόνισε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα αν ανατραπεί αυτή η πολιτική και αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, που είναι διατεθημένες να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, προς όφελος του λαού της περιοχής.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Για διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Γιώργος Ζαχάρης του Βασιλείου, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Λουτρακίου- Περαχώρας, που εκλέχτηκε ομόφωνα από την "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" (ΑΔΚ) Λουτρακίου - Περαχώρας σε ευρεία σύσκεψη που έκανε η παράταξη, την Τρίτη 11 Αυγούστου.

Τη σημασία αυτών των δημοτικών εκλογών για το ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνει η ΑΔΚ στη διακήρυξή της. Στην οποία καλείται ο λαός του Λουτρακίου να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις. Η πρώτη αντίληψη είναι αυτή που εκφράζει τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται σήμερα από την κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και των επιταγών της. Πολιτική που θέλει να μετατρέψει την ΤΑ σε όργανο εφαρμογής αυτής της πολιτικής με βασικό άξονα την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, τη συρρίκνωση της κοινωνικής της πολιτικής και τον οικονομικό της αφανισμό, προβάλλοντας σαν πρότυπο το δήμο - επιχειρηματία.

Η άλλη πολιτική αντίληψη είναι αυτή που θέλει την ΤΑ διεκδικητική, να παλεύει για τη λύση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων του δήμου, την ανάπτυξη. Είναι φανερό ότι η δεύτερη αντίληψη εκφράζει την παράταξή μας, επισημαίνει η ΑΔΚ στη διακήρυξή της, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις ελπίδες και στις ανάγκες του λαού.

Η ΑΔΚ Λουτρακίου - Περαχώρας απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συνδημότες να συστρατευτούν μαζί της, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές πεποιθήσεις, για μια ΤΑ που θα παλέψει για να διατηρήσει και να ενισχύσει το διεκδικητικό της χαρακτήρα, να έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες, πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια σαν πραγματικός φορέας εξουσίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα όσα έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζαχάρης

Γεννήθηκε στην Περαχώρα το 1973, τελείωσε το λύκειο Λουτρακίου, υπήρξε δραστήριο μέλος των μαθητικών κοινοτήτων και σήμερα είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Ηταν μέλος του Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας και σήμερα είναι ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, στο χορευτικό τμήμα. Διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στο χορευτικό τμήμα Λουτρακίου.

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" ΜΙΔΕΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος υποψήφιος δήμαρχος

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος είναι ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΔΑΚ) Μιδέας, με τον οποίο η παράταξη θα διεκδικήσει το Δήμο Μιδέας στο Νομό Αργολίδας, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.Η ΔΑΚ Μιδέας αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, τα κόμματα δηλαδή που τη στηρίζουν, επιχειρούν να πάρουν έγκριση για τη μόνιμη λιτότητα, την ανεργία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξήλωμα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Η παράταξη επισημαίνει και την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι ξεκληρίζονται με τους περιορισμούς στην καλλιέργεια, τη μείωση των τιμών και όλες τις υπόλοιπες επιταγές που ορίζει η ΕΕ.

Για όλα τα παραπάνω η ΔΑΚ τονίζει στη διακήρυξή της "Θέλουμε δημοτική αρχή για μας, για το λαό. Δεν τους είδαμε πουθενά όταν ο κόσμος της Μιδέας αναστέναζε από τα βάσανά του. Δεν τους είδαμε στο 36 δρχ. του πορτοκαλιού, στο 20% επιστρεφόμενα, στο 550 δρχ. του λαδιού, στο χαράτσι για τη βιολογική ταφή, στο 2 δρχ. της χυμοποίησης".

Το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η καταστροφή των Κοινοτήτων με το σχέδιο "Καποδίστριας", η διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΔΑΚ, η οποία καλεί το λαό της Μιδέας να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να αγωνιστεί για την ειρήνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία.

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος είναι κάτοικος Ανυφίου και ασχολείται με τη γεωργία. Είναι αγωνιστής και μπροστάρης στους αγώνες για τα αγροτικά, την ειρήνη και το λαϊκό κίνημα.

"Γκλάμουρους" σκυλάδικο...

Το μυστήριο λύθηκε! Με δύο "περίεργα" χτεσινά δημοσιεύματα πρωινής και απογευματινής εφημερίδας, που λίγο απέχουν απ' το να χαρακτηριστούν "πληρωμένα", επιβεβαιώνεται το γεγονός που αποκάλυψε την περασμένη βδομάδα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής, σχετικά με τις παράνομες οικοδομικές εργασίες, στην "Αίγλη" του Ζαππείου.

Ως γνωστόν οι εργασίες κατεδάφισης και διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια από την αρμόδια Πολεοδομία και τη Γ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το γεγονός αυτό η απογευματινή εφημερίδα το καταγράφει μεν, αλλά το προσπερνά ως λεπτομέρεια, αφού, όπως αναφέρει, "τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί τέτοια άδεια"! Μεγάλη για να είναι λεπτομέρεια... Οσο για την πρωινή εφημερίδα, την παρανομία την κάνει κυριολεκτικά "γαργάρα"...

***

Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας Αθ. Πλατής - δηλώσεις του φιλοξενούνται στην απογευματινή εφημερίδα - ο οποίος έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κτιρίου για τα επόμενα 9 + 9 χρόνια, δηλώνει ότι στην "Αίγλη" θα υπάρχει ορχήστρα που θα παίζει τζαζ και κλασική μουσική. Στην πρωινή εφημερίδα ο συντάκτης του κειμένου "εύχεται" τα εξής: "θα θέλαμε (σ. σ. ποιοι; ) μια ορχήστρα τζαζ να συνοδεύει τον κόσμο που θα έρχεται να ξεκουραστεί και να πάρει έναν καφέ... ". Τι σύμπτωση;

***

Και τα δύο δημοσιεύματα έχουν ένα κοινό. Επιχειρούν να καθησυχάσουν εκείνους που ανησυχούν για τη μορφή και το "περιεχόμενο" που θα έχει η νέα "Αίγλη". Ετσι, ο επιχειρηματίας - ένας από τους γνωστότερους στο χώρο των κέτερινγκ και των ξενοδοχείων - δηλώνει ότι στην ανακαινισμένη "Αίγλη" θα φιλοξενούνται πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004. Κι επειδή εμείς δεν έχουμε προσαρμοστεί, όπως φαίνεται, στη λεκτική πραγματικότητα της εποχής, ο χαρακτηρισμός "σκυλάδικο" που χρησιμοποιήθηκε στα ρεπορτάζ του "Ρ", μάλλον ήταν ατυχής. Γιατί, άλλο"σκυλάδικο" κι άλλο "γκλάμουρους σκυλάδικο"...

Υ. Γ.: Αλήθεια η τσέπη των Αθηναίων θα αντέξει άραγε την ορχήστρα τζαζ της νέας "Αίγλης", ή μήπως θα είναι για λίγους και "εκλεκτούς" που μετά το "Μέγαρο" θα θέλουν να χαλαρώσουν στο νέο στέκι τους;

Κ. Π.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι πολυθεματικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

- Στις Ράχες Ικαρίας, με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Διήμερο εκδηλώσεων στην Πάρο (Παρασκευή και Σάββατο).

  • Την Κυριακή:

Στο Λιτόχωρο, με θέμα: "Ειρήνη".

  • Τη Δευτέρα:

- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Δημοτικές εκλογές".

- Στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Δημοτικές εκλογές".

  • Την Τρίτη:

- Στην Αμφιλοχία.

- Στην Τρίπολη, με θέμα: "Παιδεία".

  • Τετάρτη:

Στους Γόννους Λάρισας, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

  • Την Πέμπτη:

Στου Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

  • Την Παρασκευή 21/8:

- Στο Κιλκίς, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στα Παλιά Ρούματα, στα Χανιά.

Ο Μιχ. Σπυριδάκης, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ