ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ"
Παρέμβαση για τις μεταθέσεις

Αντίθετοι στις αναγκαστικές μεταθέσεις 18 εργαζομένων δήλωσαν τοπικοί φορείς, σε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας

Την αντίθεσή τους στις επιχειρούμενες, εκβιαστικές, μεταθέσεις 18 εργαζομένων από το εργοστάσιο της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης" (ΕΒΖ) της Ορεστιάδας σ' αυτό της Λάρισας, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Ορεστιάδα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων, αντιπροσωπείες κομμάτων και βουλευτές του νομού.

Για την ανάκληση των μεταθέσεων αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τη διεύθυνση της ΕΒΖ και συμπαράστασης προς τους 18 εργαζόμενους, καθώς επίσης και να συσταθεί επιτροπή που άμεσα θα επισκεφτεί τη διεύθυνση της ΕΒΖ, με αίτημα να ανακληθούν οι μεταθέσεις.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των φορέων περιορίστηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα, με "έκφραση συμπάθειας" προς τους εργαζόμενους, μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα...

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στ. Γκατζίδης,όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στη μεθόδευση των μεταθέσεων, αλλά αναφέρθηκε και στο συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη χώρα μας η Ζαχαρουργία και η Τευτλοκαλλιέργεια,εξαιτίας τόσο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους και τους αγρότες, μαζί με τα επιμέρους προβλήματα να στρέψουν την προσοχή τους και στο κύριο, το οποίο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης" και με κάθε μέσο να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

"ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ"
Εκποιείται ό,τι απέμεινε

Μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και κοιτάσματα της εταιρίας παίρνουν το δρόμο της εκποίησης σε "τιμή ευκαιρίας"

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Αρχισε ο εκπλειστηριασμός, έναντι τιμήματος 370 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο επιδίκασε το Εφετείο, της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει απομείνει στην επιχείρηση παραγωγής λευκολίθου και δίπυρης μαγνησίας "πρώην Παπαστρατή" στο Μαντούδι.

Η επιχείρηση βγήκε στο "σφυρί" κομμάτι - κομμάτι, αφού επί εφτά χρόνια καταληστεύτηκε από τις "εκκαθαρίσεις" και ξεπουλήθηκε όλος ο μηχανολογικός και εξορυκτικός της εξοπλισμός. Το 1988 είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να έρθει το 1990 η κυβέρνηση της ΝΔ να την κλείσει, στέλνοντας στην ανεργία 350 εργαζόμενους.

Τώρα, γράφεται η "τελευταία πράξη" του δράματος, με τον ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) Κ. Βαρβούτη,να καραδοκεί για το "φιλέτο" των 10 εκατομμυρίων τόνων μη αποκαλυφθέντος κοιτάσματος, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών. Ηδη, έχουν γίνει δυο πλειστηριασμοί πάγιων στοιχείων και εκποιήθηκε έκταση 45 στρεμμάτων στο λιμάνι Μαντουδίου (Κυμάσι) έναντι 75 εκατομμυρίων δραχμών στην Κοινότητα Μαντουδίου και στον πιο πρόσφατο (29/7) πλειστηριασμό, πουλήθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας 25 εκατομμυρίων δραχμών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, όμως, η πρόθεση των κυβερνώντων να παραδώσουν τα διαπιστωμένα από έρευνες κοιτάσματα λευκολίθου, στον "εκλεκτό τους" Κ. Βαρβούτη και σε λίαν εξευτελιστική τιμή, αφού κάθε πλειστηριασμός γίνεται με μείωση του αρχικού τμήματος κατά 10%.

Ηδη, η τιμή έχει φτάσει στα 310 εκατομμύρια δραχμές (αρχική τιμή εκκίνησης 370 εκατομμύρια δραχμές) και στον επόμενο πλειστηριασμό θα φτάσει τα 270 εκατομμύρια δραχμές και έπεται συνέχεια ...προς τα κάτω.

Στο μεταξύ, έχουν κατατεθεί σχετικά δυο μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα Χαλκίδας,από τον νομικό σύμβουλο της πρώην ιδιοκτήτριας των "μεταλλείων Παπαστρατή", Αρτέμιδας Κωστόπουλου (κόρη του Γρ. Παπαστρατή).

Σ' αυτές, ισχυρίζεται ότι σε παράνομο και νομικά ανυπόστατο, πλειστηριασμό μεταλλούχων σωρών που διενήργησε στις 3/7/97 η ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδας), εκπλειστηριάστηκε μέρος αυτών των μεταλλούχων σωρών στο ποσό των 27 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ η αξία των μεταλλευμάτων είναι αποδεδειγμένη της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων! Η ΠΑΕΓΑΕ είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία είναι ενέχυρο οι μεταλλούχοι σωροί έναντι δανείου 930 εκατομμυρίων δραχμών.

Οχι άλλα εμπόδια!

Την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους άνεργους της Εύβοιας, ζητούν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Το "σίριαλ" καθυστερήσεων και εμποδίων στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μ. Κωστόπουλος.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: "Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΟΑΕΔ μετά από μεγάλη κυοφορία, που διήρκεσε πάνω από 7 μήνες αποφάσισε την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 150.000 δραχμών στους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Παρόλο που ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου οι άνεργοι δεν έχουν πάρει ακόμα την ενίσχυση, η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί τα περασμένα Χριστούγεννα! Η υπόθεση αυτή έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο σίριαλ καθυστερήσεων και εμποδίων. Για παράδειγμα, ενώ τα χρήματα έχουν φτάσει στον ΟΑΕΔ Χαλκίδας, καινούριο "κώλυμα" παρουσιάστηκε, αφού η διευθύντρια του τοπικού ΟΑΕΔ επικαλείται έλλειψη προσωπικού... λόγω αδειών και παραπέμπει την καταβολή της ενίσχυσης μετά την επιστροφή του προσωπικού από τις διακοπές του...".

Ο υπουργός Εργασίας ερωτάται ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: "α) Να καταβληθεί άμεσα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. β) Να στελεχωθεί το τοπικό παράρτημα Χαλκίδας του ΟΑΕΔ με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες, πολύ περισσότερο μάλιστα που στο Νομό Εύβοιας η ανεργία αγκαλιάζει 20.000 άτομα".

Να αποκρουστούν οι συκοφαντίες

Την επίθεση στον Χ. Κατσώτη καταδικάζουν συνδικαλιστές ξενοδοχοϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης και η ΕΣΑΚ ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τις μεθόδους των επικεφαλής του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου - οι οποίοι με μια κατάπτυστη αντικομμουνιστική ανακοίνωση στρέφονται εναντίον του γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού και στελέχους του ΚΚΕ Χ. Κατσώτη - υιοθέτησε η ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής,οι οποίοι έβγαλαν και διακινούν αντίτυπα της ανακοίνωσης στους εργαζόμενους του κλάδου!

Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που τις θέλουν μακριά και έξω από τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων, οι ηγεσίες των δύο σωματείων ενώ"οργώνουν" χώρους δουλιάς για να μοιράσουν την αισχρή ανακοίνωση, ουδέποτε επέδειξαν ανάλογο ζήλο για την ενημέρωση των εργαζομένων και την επίλυση των προβλημάτων τους. Ετσι, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου από τη Θεσσαλονίκη, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν το καλοκαίρι στην Κρήτη κι εκεί εργάζονται 30 μέρες το μήνα, κάτω από άθλιες συνθήκες, με εξευτελιστικούς μισθούς!

Η ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους ώστε να αποκρουστούν τέτοιες νοοτροπίες, ενώ τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη σε "τέτοιου είδους φασιστοειδή, λακέδες της εργοδοσίας".

Επίσης, την "αγανάκτησή τους για την ελεεινή ανακοίνωση της ηγεσίας του Συνδέσμου Ηρακλείου και τη διακίνησή της σε χώρους δουλιάς στη Θεσσαλονίκη από ομοίους τους" εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι Α. Οργαντζής, Α. Σαββινίδης, Β. Παναγιωτίδης, μέλη της διοίκησης του σωματείου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Κατανοούμε απόλυτα τη σύγχυση και τον πανικό των παραπάνω, μπροστά στην πρωτοβουλία του γγ της Ομοσπονδίας μας να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους τη στιγμή που με την αδράνεια του συνδέσμου της πόλης Ηρακλείου, τα προβλήματα των εργαζόμενων παίρνουν τεράστιες διαστάσεις".

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι "δεν τους αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα να αμφισβητούν το δικαίωμα και την υποχρέωση του γραμματέα της Ομοσπονδίας να ενημερώνει τους εργαζόμενους, να τους συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι".

Καταλήγοντας οι συνδικαλιστές αναφέρουν: "σε ό,τι αφορά τα υπονοούμενα για τον τρόπο κάλυψης των εξόδων του, εμείς τους απαντάμε ρωτώντας τους ποιοι και με ποια ανταλλάγματα τους έβαλαν να εκδώσουν αυτή την ανακοίνωση, δυστυχώς έχουν την ατυχία οι κύριοι να τους γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως καλά γνωρίζουμε και τον συνάδελφο Κατσώτη. Ας είναι σίγουροι όμως, ότι φαινόμενα τέτοιου τύπου το κίνημα θα τα ξεβράσει".

Ερώτηση για πολιτικούς πρόσφυγες

Το σοβαρότατο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν στον επαναπατρισμό τους οι εναπομείναντες Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες του Ουζμπεκιστάν,εξαιτίας της απουσίας μιας διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε να ρυθμίζεται η μεταφορά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας.

Οι υπουργοί ερωτούνται "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προωθηθεί η σύναψη διμερούς Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλειας Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν, στα πλαίσια της οποίας θα αντιμετωπίζεται και η μεταφορά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων που τώρα ζουν στο Ουζμπεκιστάν".

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Στέκονται στο πλευρό τους

Την προκλητική της απόφαση για διαθεσιμότητες, καταγγέλλει το Σωματείο του ΜΙΝΙΟΝ

Τη νέα αντεργατική πρόκληση της "Χαλυβουργικής", η οποία προχωράει σε διαθεσιμότητες εργαζομένων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο "ΜΙΝΙΟΝ" και παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή "είναι μια προκλητική ενέργεια, που στόχο έχει να επιβάλει τις νέες εργασιακές σχέσεις, προβάλλοντας οικονομικές δυσκολίες. Η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να περάσει, όπως έγινε και στην προσπάθεια της εταιρίας να επιβάλει 12ωρα, έχοντας, επίσης, σαν στόχο την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων"

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" έχουν δώσει τις ζωές τους και πάνω σ' αυτές η οικογένεια Αγγελοπούλου έχει αποκτήσει δισεκατομμύρια".

Τέλος, το σωματείο επισημαίνει ότι "εμείς οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ ζήσαμε και ζούμε την προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να επιβάλει νέες εργασιακές σχέσεις πάντα με το πρόσχημα τις οικονομικές δυσκολίες" και ότι "στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας και θα βρεθούμε δίπλα σας σε όποια μορφή αγώνα επιλέξετε, κόντρα στις αντιδραστικές επιλογές της "Χαλυβουργικής"".

Χαιρετίζουν τον αγώνα τους

Τον πολύμηνο μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,τονίζοντας ότι ήταν ένας αγώνας που χαρακτηρίστηκε από συλλογικότητα και συσπείρωση γύρω από το αίτημα για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Η πάλη των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ απέδειξε ότι στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, που περνάει η εργατική τάξη, οι ενωτικοί αγώνες με ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό και με σωστή ανάδειξη της πολιτικής ευθύνης φέρνουν αποτελέσματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ