ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώθηκε...

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αυτό του Δεκαπενταύγουστου δηλαδή, οφείλουμε να το αφιερώσουμε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, ο οποίος έκανε, επιτέλους, μια δημόσια εμφάνιση, χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο.

***

Εντάξει, τις υπόλοιπες φορές ήταν σχετικά συγκρατημένος. Αλλά στην Παναγία Σουμελά, κάτι η γιορτή, κάτι τα στρατιωτικά αγήματα, κάτι οι κανονιοβολισμοι, κάτι το γενικό κλίμα που παρατηρείται εκείνες τις μέρες... Δε συγκρατήθηκε, εκδηλώθηκε!

*******

Βλέπετε, ήταν ταυτόχρονα και η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων...

***

Οχι πως ξάφνιασε βέβαια όσους έχουν παρατηρήσει κάπως την περίπτωσή του πιο προσεκτικά. Αλλά σίγουρα πλέον όλος ο κόσμος - εκτός από αυτούς που δεν ήθελαν, βέβαια - κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.

***

Το γεγονός πως εθνικιστικοί θύλακες ήταν ανέκαθεν μπλεγμένοι με την Εκκλησία, δεν είναι κάτι καινούριο. Ομως, με τις δηλώσεις του, ο Χριστόδουλος, όχι μόνο τους νομιμοποίησε, αλλά ...τους έδωσε και νέους στόχους.

***

Σύμφωνα με όσα είπε, θέλει να πάει "επικεφαλής του ελληνισμού" στον Πόντο και γενικώς στις "αλύτρωτες πατρίδες", αφού πιστεύει "στις μεγάλες ιδέες".

***

Καλό του ταξίδι και να μας γράφει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δε θα πάει. Για τον ...ελληνισμό είναι που αμφιβάλλουμε, αν θα ακολουθήσει. Εχει μάθει πια από τέτοια.

***

ΜΑΛΛΟΝ παρεξήγησαν κάπως την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας οι Τούρκοι τουρίστες, που θεώρησαν ότι καλό ήταν να αναρτήσουν μια τουρκική σημαία στην Κάλυμνο...

***

Δεν τους αρέσει να κάνουν βόλτες με το κότερό τους στο Αιγαίο; Μια χαρά είναι και δεν τους πείραξε κανείς. Το προτιμούν, άραγε, γεμάτο αντιτορπιλικά και υποβρύχια;

***

Τέλος πάντων, επειδή τίποτε από αυτά τα πράγματα δεν είναι τυχαίο, δε θα ήταν καλό οι εθνικιστές της Τουρκίας να σκεφτούν κανένα άλλο κόλπο; Αυτό το είδαμε στα Ιμια...

Πληβείοι και πατρίκιοι

Αυξήσεις 2% για τους πληβείους, τους σύγχρονους δούλους του κεφαλαίου, αλλά αυξήσεις κερδών 40% και βάλε για τους πατρικίους της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια η γνωστή εταιρία "Chipita International SA" ανακοίνωσε χτες ότι τα κέρδη προ φόρων το α εξάμηνο του 1998 παρουσιάζουν αύξηση 41,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Η σύγκριση των "αυξήσεων" στους μισθωτούς και των αντίστοιχων αυξήσεων των καπιταλιστικών κερδών αποτελεί την πιο χειροπιαστή απόδειξη για τον προσδιορισμό της ταξικής ουσίας της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Πιέζουν προς τα κάτω την αξία της εργατικής δύναμης, στέλνουν κατά χιλιάδες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νεκροταφεία της παραγωγικής αδράνειας και εν μέσω της γενικότερης λεηλασίας, οι πολυεθνικές εταιρίες συσσωρεύουν κέρδη. Τα οποία, όμως, σε πείσμα των αστικών οικονομικών δογμάτων, δεν τοποθετούνται σε μακροχρόνιες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά στο βραχύβιο χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χρηματιστηριακές - νομισματικές κρίσεις, δε φαίνεται να απασχολεί ούτε την κυβέρνηση ούτε και τις πολυεθνικές...

Φυσικά και δε χορεύει...

H "Αθηναϊκή" σχολιάζει στο χτεσινό της φύλλο, τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα κατά την άφιξή της στην Αθήνα μετά το ταξίδι στη Ρωσία που είπε ότι τώρα στη Ρωσία μπορεί να μην υπάρχουν σύμβολα, αλλά μέσα στο λαό υπάρχει δίψα για κομμουνιστικές ιδέες... Και το πικρόχολο σχόλιο της εφημερίδας κάτω από την παραπάνω δήλωση, είναι το εξής: "Διψασμένο αρκούδι όμως δε χορεύει"...

Μα φυσικά και δε χορεύει, φίλοι της "Αθηναϊκής"! Το μόνο που μπορεί να κάνει το διψασμένο και νηστικό αρκούδι είναι να αγριέψει, να δείξει τα δόντια του και τελικά να κατασπαράξει όλους αυτούς, που το κρατάνε διψασμένο και νηστικό...

Και πάλι η "μεγάλη ιδέα"...

Πολλά και διάφορα είπε το Σάββατο ο αρχιεπίσκοπος, με αφορμή τη γιορτή της Παναγίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιφωνώντας τους εκπροσώπους του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", που του πρόσφεραν συμβολικά το κλειδί του ιστορικού, ποντιακού μοναστηριού, θεώρησε σκόπιμο να προβλέψει ότι "ο Θεός θα αξιώσει κάποτε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, ως επικεφαλής του Ελληνισμού, να βάλει το κλειδί στην πόρτα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας", ενώ, σε κάποια άλλη στιγμή, μίλησε για "αλησμόνητες πατρίδες", περί "πολιτισμένης Δύσης και βάρβαρης Ανατολής" και δεν παράλειψε να ζητήσει "αξιόμαχο και αξιοπρεπή Στρατό". Τέλος, επιχείρησε να επενδύσει ιδεολογικά όλα τα προηγούμενα, διακηρύσσοντας την πίστη του στις "μεγάλες ιδέες" και λέγοντας: "Οσοι πιστεύουν σ' αυτές τις ιδέες, σε πείσμα των διεθνιστών, αγαπούμε την πατρίδα, είμαστε γνήσιοι Ελληνες".

Φαίνεται πως, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται περί της μεγάλης μόρφωσης και των πολλών γνώσεων του νέου αρχιεπισκόπου, οι σχέσεις του με την ιστορία και ιδιαίτερα αυτήν της νεότερης ελληνικής περιόδου δεν είναι καθόλου καλές.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

Και, σε ό,τι αφορά τον αρχιεπίσκοπο, αρκούμαστε τη φορά αυτή στο παραπάνω σχόλιο. Υπάρχει, όμως και μια κυβέρνηση σ' αυτόν τον τόπο ή, μήπως, κάνουμε λάθος; Συμφωνεί ή όχι, λοιπόν, με το πνεύμα και το γράμμα των δηλώσεων αυτών; Αν δε συμφωνεί, γιατί σιωπά και δεν κάνει την παραμικρή παρέμβαση; Μήπως πιστεύει, ότι οι δηλώσεις αυτές ή άλλες παρόμοιες λειτουργούν ευεργετικά στο ήδη βαρύ κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Η, μήπως, θεωρεί ότι οι σχέσεις της με τον προκαθήμενο της εκκλησίας ζυγίζουν βαρύτερα από το προαναφερόμενο και γεμάτο αγκάθια πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής και γι' αυτό προτιμά να παριστάνει την... πάπια;

Βέβαια, εμείς δεν ξέρουμε τι απ' όλ' αυτά συμβαίνει. Για ένα είμαστε, όμως, σίγουροι: Το γνωστό γνωμικό "η σιωπή είναι χρυσός", κάθε άλλο παρά ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ενδιαφέροντα συνδιαχειριστών

Είναι γνωστό πως οι συνυποψήφιοι δήμαρχοι, της "κεντροαριστεράς" (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Μ. Δαμανάκη, του "παλαιο - ΠΑΣΟΚ", Δ. Μπέης, και της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, ερίζουν για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Στα πλαίσια αυτά, με κάποια διαφορετική διαχείριση, που ο καθένας τους προβάλλει γενικά, επιδίδονται σε ένα ανούσιο καυγά για το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν ερίζουν, π.χ., για το πώς παράνομα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των Αθηναίων για το παρκάρισμα σε δημόσιους χώρους. Αλλά πώς από τα παράνομα θα εισπράττει και η Εφορία το μερτικό της! Κι αντί για άλλη πολιτική - κόντρα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική - ερίζουν ποιος - Αβραμόπουλος ή Δαμανάκη - μπορεί να εισπράξει περισσότερα κοινοτικά κονδύλια για... "μπαλώματα". Αυτό ήταν και το θέμα που πρόβαλαν χτες μετά τη συνάντησή τους η εκλεκτή των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου. Ενώ, εξήγησαν, συζήτησαν και... για τη συμμετοχή των εθελοντών στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων! Οχι που θα ασχολιόνταν με τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα των Αθηναίων και της Αθήνας, άλλα είναι τα ενδιαφέροντα των διαχειριστών της κυβερνητικής πολιτικής...

40 δισ. κοστίζουν οι απιστίες του Κλίντον

Στα 130 εκατ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσει το κόστος της "υπόθεσης Λεβίνσκι" - σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ - για το αμερικανικό δημόσιο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισ. δραχμές. Το προκλητικό σε μέγεθος ποσό προκαλεί ακόμα πιο μεγάλη οργή, επειδή θα δαπανηθεί για μια τόσο ανόητη υπόθεση, πίσω από την οποία κρύβεται βεβαίως η διαμάχη τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή, ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να σώσει, χωρίς υπερβολές, εκατομμύρια ζωές μικρών παιδιών σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, οι οποίες και λεηλατήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου για να μπορούν οι Αμερικανοί να δημιουργούν τέτοιου είδους πολυδάπανα πολιτικά "σόου".

Πέρα από τις πολιτικές συνιστώσες αυτής της υπόθεσης, που στο επίκεντρό της έχει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως εκφραστή συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, οι καθαρά πρακτικές πλευρές του ζητήματος, όπως είναι το οικονομικό κόστος, μπορεί να διδάξει πολλά. Κυρίως, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη χειραγώγηση της σκέψης του αμερικανικού λαού από τα ΜΜΕ. Μια τέτοια χειραγώγηση, που κατορθώνει να περιορίζει τις αντιστάσεις απέναντι σε τέτοια φαινόμενα εκφυλισμού και πολιτικής σήψης, κάτι που, ωστόσο, δεν ξαφνιάζει αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν πως ο εκφυλισμός είναι συνώνυμο του καπιταλισμού...

Η βρετανική ... εμπειρία

Σε σαρωτικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων προχωρούν οι βρετανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, καθώς αντιμετωπίζουν ακυρώσεις παραγγελιών στο εξωτερικό (οι βιομήχανοι παραπονούνται για την ισχυρή στερλίνα), ενώ η εσωτερική ζήτηση (λόγω των χαμηλών μισθών) έχει πέσει σε χαμηλότατα επίπεδα.

Αν έχει αξία να σχολιαστούν οι πληροφορίες αυτές είναι για τον ακόλουθο λόγο: Επί χρόνια μάς πιπίλιζαν το μυαλό ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία στη Μ. Βρετανία μειώνεται. Και μειώνεται επειδή η Θάτσερ "διά πυρός και σιδήρου" επέβαλε τις "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, προώθησε τη μερική απασχόληση, "μοίρασε" την εργασία και υπονόμευσε το οκτάωρο.

Τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποίησαν και οι δικοί μας θατσερικοί σοσιαλφιλελεύθεροι, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ανοσιούργημα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και στη χώρα μας. Και να που αποδεικνύεται ότι οι Αγγλοι εργαζόμενοι, με τις χειρότερες ίσως εργασιακές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζουν να είναι απροστάτευτοι από τη λαίλαπα της ανεργίας. Να που αποδεικνύεται ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις του εργατικού κινήματος απέναντι στο κεφάλαιο, όχι μόνο δεν οδηγούν σε στοιχειώδη διασφάλιση των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιδείνωση και χειροτέρευση όλων των ζωτικών τους προβλημάτων. Οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Απλώς, αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ