Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βρετανική ... εμπειρία

Σε σαρωτικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων προχωρούν οι βρετανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, καθώς αντιμετωπίζουν ακυρώσεις παραγγελιών στο εξωτερικό (οι βιομήχανοι παραπονούνται για την ισχυρή στερλίνα), ενώ η εσωτερική ζήτηση (λόγω των χαμηλών μισθών) έχει πέσει σε χαμηλότατα επίπεδα.

Αν έχει αξία να σχολιαστούν οι πληροφορίες αυτές είναι για τον ακόλουθο λόγο: Επί χρόνια μάς πιπίλιζαν το μυαλό ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία στη Μ. Βρετανία μειώνεται. Και μειώνεται επειδή η Θάτσερ "διά πυρός και σιδήρου" επέβαλε τις "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, προώθησε τη μερική απασχόληση, "μοίρασε" την εργασία και υπονόμευσε το οκτάωρο.

Τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποίησαν και οι δικοί μας θατσερικοί σοσιαλφιλελεύθεροι, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ανοσιούργημα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και στη χώρα μας. Και να που αποδεικνύεται ότι οι Αγγλοι εργαζόμενοι, με τις χειρότερες ίσως εργασιακές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζουν να είναι απροστάτευτοι από τη λαίλαπα της ανεργίας. Να που αποδεικνύεται ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις του εργατικού κινήματος απέναντι στο κεφάλαιο, όχι μόνο δεν οδηγούν σε στοιχειώδη διασφάλιση των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιδείνωση και χειροτέρευση όλων των ζωτικών τους προβλημάτων. Οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Απλώς, αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ