Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεκλάμες

Μια ολοσέλιδη ρεκλάμα. Στο κάτω μέρος της σελίδας μια μικρή πυραμίδα. Τι να 'ναι; Αυτοκίνητο χωρίς ρόδες; Σπίτια χωρίς δόσεις; Δωρεάν ταξίδι στην Αίγυπτο; Εβαλα τα γυαλιά μου να δω ποια εταιρία είναι και τι πουλάνε. Κάτω από την πυραμίδα έγραφε. "Ινστιτούτο Δημοκρατίας. Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στην κορυφή με μεγάλα γράμματα. "Τα δάση καίγονται. Η κυβέρνηση ανίκανη. Ας κάνουμε κάτι". Τι μπορεί να 'ναι αυτό το κάτι. Βγάζω τα γυαλιά μου. Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι θα πιαστούν αγκαζέ με το ΠΑΣΟΚ θα μπουν όλοι μαζί στον Τιτανικό και θα τραβήξουν για τις Σεϋχέλες αφήνοντας τον ελληνικό λαό να ζήσει. Ομως γρήγορα απέρριψα αυτή τη σκέψη σαν όνειρο "θερινής Νύχτας". Αλλο θα 'ναι το κάτι. Ξαναβάζω τα γυαλιά μου. Παρακάτω λοιπόν έχει μια δήλωση που έκανε ο Κ. Σημίτης στις 5.8.98: "Πρώτη φορά υπήρξε τόσο αποτελεσματικός συντονισμός". Αυτό το βάλαν για ν' αποδείξουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη, αλλά και ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνει. (Μωρέ καταλαβαίνει και παρακαταλαβαίνει). Εγώ δεν καταλάβαινα γιατί αυτή η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. Ως προχτές συμφωνούσαν και υπερθεμάτιζαν σ' όλα. Θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ πνευματικό τους παιδί και η μόνη τους αντίρρηση ήταν ότι το παιδί βγήκε λίγο αργό. Και τι θα κάνουν, δηλαδή, αυτοί πιο γρήγορα αν γίνουν κυβέρνηση; Θ' ανάβουν πιο γρήγορα τις πυρκαγιές; Το βρήκα. Σκέφτηκαν ότι οι πυρκαγιές ρίξαν τόσο πολύ τη δημοτικότητα (ποια δημοτικότητα) του ΠΑΣΟΚ, ώστε τώρα είναι η ευκαιρία να τους δώσουν τη σπρωξιά. Γιατί να σερβίρονται δεύτεροι; Γιατί να μη δέχονται απ' ευθείας την ευαρέσκεια του Κλίντον και της ΕΕ; Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν παραδίνεται έτσι εύκολα. Εχει τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση. Ο πρωθυπουργός τους λοιπόν, ύστερα από την καταστροφή και το ξεσκέπασμα αντί να αντικαταστήσει τους υπεύθυνους υπουργούς με πρώτο τον εαυτό του αναλαμβάνει - αυτό θα πει παλικαριά - τη συλλογική ευθύνη κι έτσι ούτε τιμωρεί ούτε αντικαθιστά κανέναν και ούτε παραιτείται. Και νάτος ο Κώστας πάλι στην απόξω. Κρίμα γιατί η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές είχε σαν βασικό σύνθημα: "Εχουμε τις λύσεις". Σαν δείγμα των μεγαλοφυών λύσεων προτείνει δέκα μέτρα που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζει την πυρκαγιά σαν μεμονωμένο και φυσικό φαινόμενο. Σαν να είναι όλα ωραία στην Ελλάδα, οικονομία, ανεργία, βία, ναρκωτικά, ασφάλεια, συντάξεις, αγροτιά και μας τα χάλασαν οι πυρκαγιές. Είναι κήπος σπαρμένος με πανέμορφα λουλούδια και ανάμεσα σ' αυτά μια τσουκνίδα. Η πυρκαγιά. Κι ακόμα την πυρκαγιά τη βλέπει σαν φυσικό φαινόμενο. Γι' αυτό μιλά περισσότερο για ελικόπτερα, για συμμετοχή του στρατού, για 3.000 εργαζόμενους. Για πράγματα που χρειάζονται, αφού ξεσπάσει η πυρκαγιά. Αν πραγματικά δεν επιτρέπαν χτίσιμο σε καμένη περιοχή θα σταματούσαν το χτίσιμο στην πρώτη θεμέλιο πέτρα.

Για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας δεν ξέρω πολλά πράγματα. Δε θυμάμαι καν αν ο ιδρυτής του συνέλαβε την ιδέα όταν ήταν ακόμα υπουργός του Παπάγου ή πρωθυπουργός το υπερδημοκρατικό έτος 1961. Δε βαριέσαι, η λέξη Δημοκρατία κακοποιείται συνεχώς. Τώρα μάλιστα με τις εκλογές θ' ακούσετε ό,τι θέλετε.

Λίγα δείγματα από παλιές βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. ΝΔ: "Εχουμε τις λύσεις". ΠΑΣΟΚ: "Δύναμη ελπίδας για τους αγρότες". "Εμπρός για μια Ελλάδα ισχυρή, για μια κοινωνία δίκαιη, με αλληλεγγύη και ευαισθησία". "Μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής και περιβαλλοντικής καταστροφής". ΣΥΝ: "Πρόταση ελπίδας για την Αθήνα". (Ολοι για ελπίδα και για άλλη Ελλάδα μιλάνε). "Κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε". (Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα. Αυτός που το σκέφτηκε ή ερωτευμένος ήταν ή αλλήθωρος). "Η Αθήνα μπορεί να βγει από το τέλμα". Γι' αυτό το σκοπό έρχεται ο κύριος Αβραμόπουλος που θα βγει στον προεκλογικό αγώνα το Σεπτέμβρη και θα συνεχίσει το δούλεμα. Θα ξαναϋποσχεθεί πεζόδρομο στην Πανεπιστημίου, θα φυτεύει ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται και θα φυτέψει όλες τις ταράτσες με έξοδα του Δήμου. Οπως βλέπετε προτιμάνε να 'ναι γελοίοι παρά φτωχοί.

Θα γελάμε με τη γελοιότητά τους ή θα κάνουμε κάτι; Τώρα είναι πάλι ευκαιρία να τους ξεφορτωθούμε με την ψήφο σ' αυτούς που παλεύουν με το λαό για το λαό. Ψήφο στην Βέρα τη Νικολαϊδου. Για να τη φοβούνται θα πει ότι είναι καλή. Εμπρός, φιλότιμο και μαύρισμα αυτών που μας κοροϊδεύουν χρόνια. Θα γελάσει η Ελλάδα. Θα ανακουφιστεί ο τόπος. Μαυρίστε τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ