Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχιεπισκοπικά αλυτρωτικά κηρύγματα!

Τις "χαμένες πατρίδες" του Πόντου (!) θυμήθηκε, μιλώντας από του άμβωνος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, σε μια εθνικιστική έξαρση, με ένα αλυτρωτικό κήρυγμα, έκανε λόγο ακόμα και για αξίωση κάποτε, ως προκαθήμενος της Εκκλησίας, να βάλει το χρυσό κλειδί της Παναγίας Σουμελά, εκεί, στην πόρτα της Παναγίας Σουμελιώτισσας, στην Τραπεζούντα του Πόντου! Στην ίδια ομιλία του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, των κυβερνητικών εκπροσώπων, και της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστόδουλος μιλώντας ως ...εθνάρχης, θυμίζοντας άλλες εποχές, έκανε λόγο και για ..."πολιτισμένη Δύση" και "βάρβαρη Ανατολή", για να απευθύνει το ..."Μολών λαβέ"!

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

"Είναι ευκαιρία σήμερα, γιατί τη φωνή μας την καταγράφουν οι ουρανοί, να ξαναπούμε προς πάσα κατεύθυνση και προς την πολιτισμένη Δύση και προς τη βάρβαρη Ανατολή. Να πούμε και πάλι πως είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το "Μολών λαβέ" και να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι εύκολος του Ελληνα ο τράχηλος".

Σε άλλο σημείο, προβάλλοντας τις μεγαλοϊδεατικές του απόψεις κατηγόρησε τους επικριτές του και τους ...διεθνιστές, τονίζοντας: "Κινδυνεύουμε, όσοι μιλάμε για τις αλησμόνητες πατρίδες, και όσοι τρέφουμε όνειρα, πέστε μη πραγματικά, να χαρακτηριστούμε, όχι μόνον άνθρωποι οι οποίοι περπατούμε στις νεφέλες, αλλά, πολύ χειρότερον, άνθρωποι οι οποίοι, τάχα, βάλλουμε και κατά της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα εξάμβλωμα λογικής, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε οιανδήποτε λογική. Εμείς και όσοι πιστεύουμε σ' αυτές τις ιδέες και εξακολουθούμε, σε πείσμα των διεθνιστών, να αγαπούμε την πατρίδα μας και ακόμα να τονίζουμε την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες, είμαστε Ελληνες γνήσιοι, όπως τουλάχιστον είναι και αυτοί, οι οποίοι μας επικρίνουν"...

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η στάση σιωπής (ή και δικαιολόγησης), που κράτησαν οι παρευρισκόμενοι εκεί πολιτικοί παράγοντες, δηλαδή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Ο υπουργός Αμυνας, σε σχετική ερώτηση για τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για "χαμένες πατρίδες" κλπ., αντί άλλης απάντησης σχολίασε σχετικά πως "ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τη δική του άποψη και τη δική του έκφραση" - λες και ο αρχιεπίσκοπος είναι ο καθένας... - ενώ, έμμεσα, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο για "πολιτική συνεργασίας και σύμπραξης, που μπορεί να προσφέρει το νέο ρόλο που έχει η Ελλάδα προς τους γειτονικούς λαούς, κάτι το οποίο χρειάζονται", όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ