Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαγραφές και "ανοίγματα", ενόψει της εκλογικής ήττας

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του κόμματος προσπαθούν ματαίως να περιορίσουν το μέγεθος της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σε έκταση καταδίκης της πολιτικής της στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, που αφορούν στις τρεις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε πολλούς δήμους της περιφέρειας, προκαλούν έντονη ανησυχία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού καταγράφουν την αποτυχία των υποψηφίων, που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που απομένει θα επιχειρήσει να ανακόψει το κύμα των διαρροών, που σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζεται και με την κάθοδο στελεχών, σε αντιπαράθεση με τους υποψήφιους που έχουν υποδειχτεί επίσημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη έπαψαν να κάνουν λόγο για νίκη στις δημοτικές εκλογές και μιλούν πλέον για "ένα αποτέλεσμα, που δε θα είναι εκμεταλλεύσιμο από την αντιπολίτευση και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες". Η διαφορά είναι προφανής, περιμένουν ένα κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά ελπίζουν ότι δε θα είναι τόσο κακό, ώστε να αμφισβητηθεί η προοπτική και η βιωσιμότητά της.

Ενόψει, λοιπόν, αυτών των εξελίξεων, επιστρατεύεται η φιλολογία περί διαγραφών όσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιμείνουν στην ξεχωριστή τους υποψηφιότητα, σε αντιπαράθεση με τους επίσημους υποψήφιους του κόμματος. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού με τις διαγραφές υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των ψήφων που θα πάρουν οι "αντάρτες" στον πρώτο γύρο και υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στους "επίσημους" τη δεύτερη Κυριακή. Ετσι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην επιλεκτική διαγραφή εκείνων των οποίων την υποψηφιότητα υποστήριξε δημοσίως το ΔΗΚΚΙ και σε λίγες περιπτώσεις η ΝΔ, με σκοπό τον περιορισμό των διαρροών.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται "άνοιγμα" προς τα διαγραφέντα από τη ΝΔ στελέχη, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, με σκοπό την προσέλκυση κάποιων δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ' αυτό το "άνοιγμα" αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στο "Εθνος", όπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "είναι ώρα να συναντηθούμε με όλους αυτούς που συμφωνούν με τον πυρήνα της πολιτικής μας".

Πάντως, όπως προκύπτει από τις επίσημες, ή ανεπίσημες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, η τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, ενόψει των δημοτικών εκλογών είναι ο περιορισμός των απωλειών είτε με τις διαγραφές και την απειλή διαγραφών είτε με την αναζήτηση στηριγμάτων, όχι μόνο στο ΣΥΝ, αλλά και στο χώρο των δυσαρεστημένων της ΝΔ, χωρίς, όμως, να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποψηφιότητες και στρατόπεδα (2012-03-09 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαγραφές (2006-06-30 00:00:00.0)
Οι... «αντάρτες» και οι υπηρεσίες τους (2002-11-03 00:00:00.0)
Κλίμα... «ευφορίας» (2001-09-06 00:00:00.0)
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της» (1999-12-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την υφαρπαγή της ψήφου (1996-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ