ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Δημοκρατικές ευαισθησίες" κατά το δοκούν

Ανακοίνωση - απάντηση σε επιστολή του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Αιγαίου

Σε απάντηση της επιστολής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Αιγαίου, που θέλει, υποτίθεται, να "αποκαταστήσει την αλήθεια", και να απαντήσει σε δημοσίευμα του "Ρ" της 29/7/98, που περιείχε ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, σχετικά με την επιλεκτική άρνηση του λόγου, σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της 2ης Συνάντησης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ομογενών, που πραγματοποιήθηκε στο νησί, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ,έδωσε στη δημοσιότητα νέα αναλυτική ανακοίνωση, με την οποία αποκαλύπτει τις "ευαισθησίες", αλλά και τις προθέσεις, τόσο της υπουργού Αιγαίου, όσο και της κυβέρνησης. Σε αυτή αρχικά υπογραμμίζονται τα εξής:

"Το Γραφείο Τύπου της υπουργού Αιγαίου κ. Παπαζώη θεώρησε υποχρέωσή του ν' αποκαταστήσει την "αλήθεια" πάνω στα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά την προσπάθεια φίμωσης του Γραμματέα της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ομογενών, που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο της Χίου στις 27/7/98. Πριν απαντήσουμε επί της πολιτικής ουσίας του θέματος αξίζει τον κόπο να δούμε την πολιτική μεθόδευση του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.

α. Γνωρίζει το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Αιγαίου την πρόσκληση που εστάλη στη ΝΕ Χίου του ΚΚΕ;

Αν όχι, του τη θυμίζουμε: "Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου... θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Αιγαίο".

β. Γνωρίζει την έλλειψη συντονισμού στην όλη εκδήλωση (έλλειψη προεδρείου, προγράμματος εργασιών, διαδικασία καθορισμού ομιλητών κλπ.)

γ. Γνωρίζει ότι συνέπεια αυτών δεν κατέληξε πουθενά η όλη εκδήλωση. Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος και της άγνοιας είναι η ίδια η απάντηση του Γραφείου Τύπου, που, ενώ αναφέρει την αντίδραση του ομογενή βουλευτή από τον Καναδά, που ήταν στο βήμα, άρα είχε και το λόγο, παρακάτω αναφέρει ότι εκείνη τη στιγμή μιλούσε η κ. Παπαζώη. Το ΚΚΕ ζήτησε το λόγο από την κ. Παπαζώη λόγω έλλειψης προεδρείου".

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της επιστολής του υπουργείου, ότι "δεν έγινε κατανοητό (σ.σ. από το ΚΚΕ) το αντικείμενο της συνάντησης" και ότι "οι ισχυρισμοί περί φίμωσης δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα", η ανακοίνωση της ΝΕ σημειώνει:

"Ο πολιτικός καιροσκοπικός της κυβέρνησης να κάνει συζητήσεις χωρίς νόημα και περιεχόμενο φάνηκε και σ' αυτή τη συνάντηση, όπου η κ. υπουργός και η πολιτική που πρεσβεύει άγονταν και φέρονταν απ' τις τοποθετήσεις των ομογενών, βάσει της χώρας προέλευσής του. Αποτέλεσμα είναι να καταστρατηγηθεί ο στόχος της συνάντησης και να παραμορφωθεί το όλο πλαίσιο της εκδήλωσης(βλέπε "Στόχο συνάντησης" στην πρόσκληση και "αντικείμενο συνάντησης" στην απάντηση του Γραφείου Τύπου), όπου οι στόχοι αλλάζουν με βάση το αποτέλεσμα (;).

Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν οι ομεγενείς βουλευτές να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τους κινδύνους στο Αιγαίο και να τα κατανοήσουν, αν δε γίνει και αναφορά των κομμάτων στις θέσεις του, τόσο για τα αίτια πρόκλησής τους, όσο και στους τρόπους αντιμετώπισής τους".

Τα περί φίμωσης, σίγουρα δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά έχουν θέση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην κυβερνητική πολιτική. Και απόδειξη αυτού του ισχυρισμού μας αποτελεί η διαμαρτυρία του ομογενή βουλευτή, στη διακοπή της ομιλίας του που με έμφαση αναφέρετε στην (ανακοίνωση - απάντηση του Γρ. Τύπου) ότι ήρθαμε εδώ.. για να μιλήσουμε (εμείς;) και να ακούσετε (εσείς;).

Αν αυτή είναι δημοκρατική συμπεριφορά, άξια να την επικαλείστε ως κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας, χαιρόμαστε που το ΚΚΕ δε διαθέτει τις δημοκρατικές ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ".

Αρχιεπισκοπικά αλυτρωτικά κηρύγματα!

Τις "χαμένες πατρίδες" του Πόντου (!) θυμήθηκε, μιλώντας από του άμβωνος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, σε μια εθνικιστική έξαρση, με ένα αλυτρωτικό κήρυγμα, έκανε λόγο ακόμα και για αξίωση κάποτε, ως προκαθήμενος της Εκκλησίας, να βάλει το χρυσό κλειδί της Παναγίας Σουμελά, εκεί, στην πόρτα της Παναγίας Σουμελιώτισσας, στην Τραπεζούντα του Πόντου! Στην ίδια ομιλία του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, των κυβερνητικών εκπροσώπων, και της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστόδουλος μιλώντας ως ...εθνάρχης, θυμίζοντας άλλες εποχές, έκανε λόγο και για ..."πολιτισμένη Δύση" και "βάρβαρη Ανατολή", για να απευθύνει το ..."Μολών λαβέ"!

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

"Είναι ευκαιρία σήμερα, γιατί τη φωνή μας την καταγράφουν οι ουρανοί, να ξαναπούμε προς πάσα κατεύθυνση και προς την πολιτισμένη Δύση και προς τη βάρβαρη Ανατολή. Να πούμε και πάλι πως είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το "Μολών λαβέ" και να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι εύκολος του Ελληνα ο τράχηλος".

Σε άλλο σημείο, προβάλλοντας τις μεγαλοϊδεατικές του απόψεις κατηγόρησε τους επικριτές του και τους ...διεθνιστές, τονίζοντας: "Κινδυνεύουμε, όσοι μιλάμε για τις αλησμόνητες πατρίδες, και όσοι τρέφουμε όνειρα, πέστε μη πραγματικά, να χαρακτηριστούμε, όχι μόνον άνθρωποι οι οποίοι περπατούμε στις νεφέλες, αλλά, πολύ χειρότερον, άνθρωποι οι οποίοι, τάχα, βάλλουμε και κατά της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα εξάμβλωμα λογικής, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε οιανδήποτε λογική. Εμείς και όσοι πιστεύουμε σ' αυτές τις ιδέες και εξακολουθούμε, σε πείσμα των διεθνιστών, να αγαπούμε την πατρίδα μας και ακόμα να τονίζουμε την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες, είμαστε Ελληνες γνήσιοι, όπως τουλάχιστον είναι και αυτοί, οι οποίοι μας επικρίνουν"...

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η στάση σιωπής (ή και δικαιολόγησης), που κράτησαν οι παρευρισκόμενοι εκεί πολιτικοί παράγοντες, δηλαδή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Ο υπουργός Αμυνας, σε σχετική ερώτηση για τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος για "χαμένες πατρίδες" κλπ., αντί άλλης απάντησης σχολίασε σχετικά πως "ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τη δική του άποψη και τη δική του έκφραση" - λες και ο αρχιεπίσκοπος είναι ο καθένας... - ενώ, έμμεσα, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο για "πολιτική συνεργασίας και σύμπραξης, που μπορεί να προσφέρει το νέο ρόλο που έχει η Ελλάδα προς τους γειτονικούς λαούς, κάτι το οποίο χρειάζονται", όπως είπε.

ΠΑΣΟΚ
Διαγραφές και "ανοίγματα", ενόψει της εκλογικής ήττας

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του κόμματος προσπαθούν ματαίως να περιορίσουν το μέγεθος της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σε έκταση καταδίκης της πολιτικής της στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, που αφορούν στις τρεις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε πολλούς δήμους της περιφέρειας, προκαλούν έντονη ανησυχία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού καταγράφουν την αποτυχία των υποψηφίων, που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που απομένει θα επιχειρήσει να ανακόψει το κύμα των διαρροών, που σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζεται και με την κάθοδο στελεχών, σε αντιπαράθεση με τους υποψήφιους που έχουν υποδειχτεί επίσημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη έπαψαν να κάνουν λόγο για νίκη στις δημοτικές εκλογές και μιλούν πλέον για "ένα αποτέλεσμα, που δε θα είναι εκμεταλλεύσιμο από την αντιπολίτευση και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες". Η διαφορά είναι προφανής, περιμένουν ένα κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά ελπίζουν ότι δε θα είναι τόσο κακό, ώστε να αμφισβητηθεί η προοπτική και η βιωσιμότητά της.

Ενόψει, λοιπόν, αυτών των εξελίξεων, επιστρατεύεται η φιλολογία περί διαγραφών όσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιμείνουν στην ξεχωριστή τους υποψηφιότητα, σε αντιπαράθεση με τους επίσημους υποψήφιους του κόμματος. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού με τις διαγραφές υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των ψήφων που θα πάρουν οι "αντάρτες" στον πρώτο γύρο και υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στους "επίσημους" τη δεύτερη Κυριακή. Ετσι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην επιλεκτική διαγραφή εκείνων των οποίων την υποψηφιότητα υποστήριξε δημοσίως το ΔΗΚΚΙ και σε λίγες περιπτώσεις η ΝΔ, με σκοπό τον περιορισμό των διαρροών.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται "άνοιγμα" προς τα διαγραφέντα από τη ΝΔ στελέχη, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, με σκοπό την προσέλκυση κάποιων δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ' αυτό το "άνοιγμα" αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στο "Εθνος", όπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "είναι ώρα να συναντηθούμε με όλους αυτούς που συμφωνούν με τον πυρήνα της πολιτικής μας".

Πάντως, όπως προκύπτει από τις επίσημες, ή ανεπίσημες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, η τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, ενόψει των δημοτικών εκλογών είναι ο περιορισμός των απωλειών είτε με τις διαγραφές και την απειλή διαγραφών είτε με την αναζήτηση στηριγμάτων, όχι μόνο στο ΣΥΝ, αλλά και στο χώρο των δυσαρεστημένων της ΝΔ, χωρίς, όμως, να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις έχει προγραμματίσει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ,με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές", στις οποίες θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος:

- Σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου και ώρα 8.00 μμ στο χωριό Χουδέτσι.

- Αύριο Τετάρτη 19 Αυγούστου και ώρα 8.00 μμ στην πλατεία Αγ. Νικολάου της Νέας Αλικαρνασσού.

  • Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του Κόμματος στα χωριά του Νομού Μεσσηνίας. Στελέχη του ΚΚΕ μιλούν σε συγκεντρώσεις και παρουσιάζουν τις θέσεις του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου στις 8.30 μμ στον Αρις θα μιλήσει η Γιώτα Τσιπιανίτη,μέλος του ΑΓ Καλαμάτας.

- Αύριο Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 8.30 μμ στη Θουρία θα μιλήσει η Γιώτα Τσιπιανίτη,μέλος του ΑΓ Καλαμάτας.

- Την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 8.30 μμ στο Χαροκοπείο θα μιλήσει ηΜαρία Διαμαντάκη,μέλος του ΝΓ.

- Την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 8.30 μμ στον Αρφαρά θα μιλήσει οΓιάννης Λυριτζής,μέλος της Επιτροπής Περιοχής.

- Το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 8.30 μμ στα Φιλιατρά θα μιλήσει ο Γιώργος Χρυσομπόλης,μέλος του ΝΓ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ