ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Μπάχαλο πριν τη σέντρα

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και η ΕΠΑΕ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση...

Ως αργά χτες το βράδυ, την ώρα που συμπληρώνονταν αυτές οι γραμμές, συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΔΣ στην ΕΠΑΕ. Πληροφορίες μιλούσαν για συγκρούσεις και διαφωνίες που αντανακλούν τους συσχετισμούς, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί και φυσικά επηρεάζουν τα δρώμενα. Αλλωστε, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν... καυτά. Αλλαγή ή όχι στην επιτροπή ορισμού διαιτητών, επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων κλπ.

Η προσπάθεια επικράτησης των δύο πλευρών ("Μητροπουλικοί", "Αλαμανικοί") κορυφώνεται, όσο πλησιάζει η αντιμετώπιση καθοριστικών θεμάτων για την πορεία και τον έλεγχο του χώρου. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολύπλοκα. Τα ποσά που διακυβεύονται, αλλά και εκείνα που φαίνονται στο... βάθος του τούνελ, δεν επιτρέπουν ήττες. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάθε μέρα που περνάει γαντζώνεται περισσότερο στο άρμα της επιχειρηματικής λογικής. Ετσι επικρατεί ο νόμος της αγοράς και τα καπιταλιστικά δεδομένα. Γι' αυτό κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του αθλήματος αλλά μόνο για όσα μπορεί μέσω αυτού ν' αποκομίσει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο μέρες πριν την πρεμιέρα της Α εθνικής υπάρχει έλλειψη έδρας για έναν αγώνα (Απόλλωνας - Ολυμπιακός). Η κατάσταση των περισσοτέρων γηπέδων παραμένει από άθλια έως επικίνδυνη για αγωνιζόμενους και θεατές. Η έννοια αξιοπιστία δεν υπάρχει στο γνωστικό πεδίο των παραγόντων. Αντίθετα ευκαιριακές συμμαχίες, "λυκοφιλίες" και παρασκηνιακές κινήσεις αποτελούν το στάτους κβο.

Την κατάσταση επιβαρύνει περισσότερο η κινητικότητα και σ ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες ισχυρών σωματείων βαδίζουν ολοταχώς στη δημιουργία νέων διοργανώσεων, με σκοπό την αύξηση των κερδών τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν ετήσια κέρδη από την καλούμενη "Σούπερ Λίγκα" πλέον των 300 δισ. δρχ. Μόνο η συμμετοχή θ αποφέρει σε κάθε εταιρία περίπου 8 δισ. δρχ., ενώ ο τίτλος μεταφράζεται σε περίπου 17 δισ. δρχ. Φέτος η Ρεάλ για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κέρδισε περίπου 5 δισ. δρχ...

Οπως κατανοεί, λοιπόν, κάποιος και το ποδόσφαιρο έγινε άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα με αυξανόμενα μάλιστα κέρδη. Κάθε ελπίδα για "ευ αγωνίζεσθαι" και κώδικες ηθικής είναι ουτοπία. Κινητήριος μοχλός και οδηγός των παραγόντων είναι μόνο το κέρδος.

Γ. Κ.

ΑΕΚ
Διοικητική αναταραχή

Την ίδια στιγμή που ο Ντράγκαν Στεπάνοβιτς και οι παίχτες προσπαθούν ν' ανασυνταχθούν ενόψει της πρεμιέρας στο πρωτάθλημα, αλλά και του κρίσιμου επαναληπτικού με τη Φερεντσβάρος, το χρόνιο διοικητικό αλαλούμ δημιουργεί νέα προβλήματα. Παρά την προσπάθεια ορισμένων να παρουσιάσουν συνθήκες ηρεμίας, στην ΑΕΚ επικρατεί αναταραχή με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Προϊόντος του χρόνου πληθαίνουν οι πληροφορίες γι' αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια και νέα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βέβαια, τα επίσημα χείλη σιωπούν ή προσπαθούν να σχηματίσουν καθησυχαστικές φράσεις, αλλά η έλλειψη ξεκάθαρων και σταράτων απαντήσεων ενισχύει αντί να μειώνει τις φήμες. Αλλωστε πολλάκις έχει αποδειχθεί ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...

Η εμμονή της ENIC στην εξέταση κάθε θέματος υπό το επιχειρηματικό πρίσμα, η ξερή λογιστική τακτική και η ανάγκη αλλαγών λόγω ΟΥΕΦΑ έφερε τριβές. Φουντώνει η μάχη για την αποποίηση των ευθυνών για τα λάθη που λαμβάνουν χώρα το ένα μετά το άλλο και η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Ο Λ. Νικολάου φέρεται, βάσιμα, να 'χει υποβάλει την παραίτησή του αρκετές μέρες τώρα και οι προϊστάμενοι του αρκούνται σε διαβεβαιώσεις του στιλ "τον στηρίζουμε προς το παρόν"...

Φυσικά, σε κάθε αναμπουμπούλα παρουσιάζονται σωρηδόν μνηστήρες, που, για οικείους λόγους ο καθένας, ευαγγελίζονται σωτηρία. Ετσι τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με φαβορί και αουτσάιντερ. Ανάληψη ευθυνών κατά παραγγελία ή με ταυτόχρονη αγορά ποσοστού μετοχών, κατά μόνας ή με συνεργάτες. Οσο για την πολυεθνική, υποδύεται την Πυθία. Η ουσία είναι πως η... ΑΕΚοφροσύνη αποτελεί προπέτασμα καπνού και η ταμπακέρα αφορά τα κέρδη που συνεπάγεται η εμπλοκή στα διοικητικά του "δικεφάλου".

Προσπάθειες εφησυχασμού των παιχτών, όπως η χτεσινή του Λ. Νικολάου, μηδαμινά αποτελέσματα συνήθως φέρνουν. Η θολούρα και οι παλινδρομήσεις επηρεάζουν και σ' αγωνιστικό επίπεδο. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, το ίδιο και οι παρασκηνιακές κινήσεις. Περισσότερες εξελίξεις τοποθετούνται, από γνωρίζοντες, μετά τον επαναληπτικό για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με το αποτέλεσμα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αγωνία για τα "μετόπισθεν"

Εντονα προβληματισμένος είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την εικόνα που παρουσίασε η άμυνα του Ολυμπιακού στο ισπανικό τουρνουά. Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι ενόψει των υποχρεώσεων σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, αφού 6 γκολ σε δυο αγώνες δεν είναι και... λίγα. Ασφαλώς, ο Ντούσκο έκανε δοκιμές στην πόλη Χουέλβα στους αγώνες με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ (1 - 3) και προχτές με την Μπέτις (2 - 3), προκειμένου να διαπιστώσει την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του.

Στο ματς με τους Σεβιγιάνους ο Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε αμυντικό χαφ τον Αμανατίδη, στην προσπάθειά του να βρει τον αντικαταστάτη του τραυματία Πέτρου Πασσαλή, όμως και πάλι η εικόνα προς τα... μετόπισθεν δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Φυσικά, το μυαλό του "ερυθρόλευκου" τεχνικού είναι πώς η ομάδα θα είναι πανέτοιμη στη ρεβάνς με την Ανόρθωση στις 26 του μήνα (9μ.μ.) στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος".

Οσον αφορά το παιχνίδι με την Μπέτις, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το ελληνικό συγκρότημα αφού στο 1 ο Βασίλης Καραπιάλης με δυνατό βολέ άνοιξε το σκορ. Οι Ισπανοί ισοφάρισαν με κεφαλιά του Ιβάν στο 18, ενώ στο 36 ο Γιαννακόπουλος σημάδεψε το δοκάρι.

Στο 60 ο Σταύρος Τζωρτζόπουλος με αυτογκόλ έδωσε το προβάδισμα στους αντιπάλους, που έπαιξαν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι Ντένιλσον. Ο Ιβάν και πάλι στο 71 ανέβασε το δείκτη του σκορ, ενώ ο Νινιάδης με σουτ - κεραυνό διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

"Ηθελα να δω κάποια πράγματα και δοκίμασα ορισμένα σχήματα. Είχαμε καλές και κακές στιγμές. Πληρώσαμε τα λάθη μας στην άμυνα", τόνισε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίστηκαν με τους: Τοχούρογλου, Μαυρογενίδη, Καραταϊδη, Πουρσανίδη, Τζωρτζόπουλο, Αμανατίδη, Γιαννακόπουλο (61 Σφακιανάκη), Νινιάδη, Αμπουάγκουε, Καραπιάλη, Γκόγκιτς (61 Πουρσαϊτίδη).

Οι μονομαχίες των παικτών ωχριούν μπροστά στις κόντρες των παραγόντων
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Η αλλαγή ανέμου στάθηκε αρκετή στον Αιμίλιο Παπαθανασίου για να πέσει από την πρώτη στην... 27η θέση της χτεσινής δεύτερης ιστιοδρομίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοϊας ΦΙΝ που γίνεται στο Φαληρικό όρμο. Προχτές ο αθλητής του Ολυμπιακού ήταν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, όμως η άσχημη σημερινή εμφάνιση τον έριξε στην 10η θέση. Χτες πρώτος ήταν ο Τσέχος Πέρσι, ενώ στη γενική κατάταξη μπροστά είναι ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Σουηδός Λουφ ενώ ακολουθούν οι Κλαρκ (Καναδάς) και Κορμπ (Κροατία). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ πρώτοι αθλητές προκρίνονται αυτόματα για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

ΠΑΟ
Κροατία καλεί Ασάνοβιτς

Εθνική Κροατίας καλεί Αλιόσα Ασάνοβιτς. Στα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ έφτασε χτες έγγραφο από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του άσου του ΠΑΟ, στο οποίο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του. Πιο συγκεκριμένα ο "Ασα" θα συμμετάσχει στους αγώνες με την Ιρλανδία στις 5 Σεπτέμβρη, με τη Μάλτα στα 10 Οκτώβρη και με τα Σκόπια στις 14 του ίδου μήνα. Με αφορμή το έγγραφο της Κροατικής ομοσπονδίας η ΠΑΕ ξεκίνησε μια αρμονική συνεργασία ώστε ο παίκτης να είναι συνεπής απέναντι και στις διπλές του υποχρεώσεις.

  • Πρόσκληση για διεθνές τουρνουά στη Μόσχα στις 27 - 30 Ιούλη του 1999 ήρθε στον Παναθηναϊκό. Η ΠΑΕ απάντησε ότι αποδέχεται αρχικά την πρόκληση.
ΟΥΕΦΑ κατά Σούπερ Λίγκας

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις όσον αφορά την υπόθεση της Σούπερ Λίγκας, δηλαδή το κλειστό πρωτάθλημα που θέλουν να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο πλούσιες ομάδες της Ευρώπης ,φέρεται η ΟΥΕΦΑ που ως γνωστό είναι αντίθετη σε αυτή την ενέργεια. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, το θέμα έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των συζητήσεων στους κόλπους της. Ετσι, μια πρώτη σημαντική συζήτηση θα γίνει στις 29 Αυγούστου σε συνάντηση μελών της ΟΥΕΦΑ που θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό. "Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει και σίγουρα το θέμα της δημιουργίας της Σούπερ Λίγκας θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν", δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Μια από τις ιδέες που πρόκειται να συζητηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κίνηση για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας είναι η αύξηση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από 24 σε 32. Παράλληλα, θα τεθεί και το θέμα των ποινών που προτίθεται να επιβάλει η ΟΥΕΦΑ σε όποιες ομάδες δε συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της και μετάσχουν στο κλειστό πρωτάθλημα.

Παράλληλα, η ΦΙΦΑ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους παίκτες που προτίθενται να λάβουν μέρος σε αγώνες κλειστού πρωταθλήματος ότι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Πάντως, παρά τις όποιες συζητήσεις γίνουν την επόμενη βδομάδα, όλα αναμένονται να εξαρτηθούν στις αρχές Οκτώβρη, όταν η ΟΥΕΦΑ σε συνέδριό της θα θέσει επί τάπητος το θέμα της Σούπερ Λίγκας όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Χωρίς Γκέραρντ ο ΟΦΗ

Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια ο Ολλανδός τεχνικός του ΟΦΗ, Εγκε Γκέραρντ, υποβλήθηκε σε ανοιχτή εγχείρηση καρδιάς, αφού ως γνωστόν ταλαιπωρείται από χρόνιο πρόβλημα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε κατά την περσινή χρονιά και έτσι οι γιατροί του νοσοκομείου στην Ολλανδία αποφάσισαν ότι χρειάζεται νέα επέμβαση, την οποία και πραγματοποίησαν. Με βάση τη γνωμάτευση των γιατρών, ότι ο τεχνικός του ΟΦΗ χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα ξεκούρασης και αποφυγή του άγχους και τον συγκινήσεων, είναι φυσικό να μην μπορεί να καθίσει στον πάγκο της ομάδας στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Χρέη πρώτου προπονητή θα κάνει ο επί 13 χρόνια βοηθός του Γκέραρντ, Αρης Βασιλείου.

Σκοτώθηκαν Σλουσάρσκι και Κομάρ

Δυο Πολωνοί πρώην χρυσοί Ολυμπιονίκες βρήκαν χτες τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα, που έγινε 550 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Πρόκειται για τον νικητή της σφαιροβολίας στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972 Βλαντισλάβ Κομάρ, καθώς και τον χρυσό Ολυμπιονίκη στο επί κοντώ στο Μόντρεαλ το 1976 Ταντέους Σλουσάρσκι.

Οι δυο πρώην αθλητές και νυν προπονητές έχασαν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του και συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο.

Τόσο ο Κομάρ, όσο και ο Σλουσάρσκι ήταν πολύ δημοφιλείς στη χώρα τους, αφού θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε ο πολωνικός αθλητισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ