ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξανανθίζει η "Πέτρα"

Με τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη,ξεκινάει, στις 26 Αυγούστου,ο δεύτερος κύκλος του "Φεστιβάλ Πέτρας '98",που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης, στο Θέατρο Πέτρας.Η Δήμητρα Γαλάνη θα ερμηνεύσει τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της, τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, μέχρι τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Ακη Πάνου και άλλων μεγάλων συνθετών, αλλά και τις πρόσφατες επιτυχίες της. Οι διαδρομές της "αγάπης" έχουν "συμμάχους" εξαίρετους μουσικούς και δύο νέους τραγουδιστές, την Κορίνα Βένη και τον Δημήτρη Υφαντή.

Ο αγαπημένος Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός της καρδιάς ο Νίκος Παπάζογλου και η γνωστή συντροφιά του "Λοξή Φάλαγγα" γιορτάζουν την εικοστή επέτειο από την κυκλοφορία του ιστορικού πλέον δίσκου "Η εκδίκηση της γυφτιάς", στις 30 Αυγούστου.Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, επιλογές από τα τραγούδια που οι ίδιοι συντελεστές και μια συνεχώς διευρυνόμενη παρέα στιχουργών και συνθετών που κινούνται στο ίδιο πνεύμα, δημιουργούν όλα αυτά τα χρόνια.

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει, στις 2 Σεπτέμβρη,τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη,σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,με τους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Νίκο Μπουσδούκο, Δημήτρη Ιωακειμίδη,κ.ά. Το παλιό νταμάρι της Πετρούπολης φιλοξενεί, στις 5 Σεπτέμβρη,τα "Διάφανα Κρίνα" (Θάνος Ανεστόπουλος τραγούδι, Παντελής Ροδοστόγλου μπάσο, Κυριάκος Τσουκαλάς κιθάρα, Παναγιώτης Μπερλής όργανο, πιάνο, φωνητικά, Νίκος Μπάρδης κιθάρα, τρομπέτα, φωνητικά, Τάσος Μάχας τύμπανα).

Στις 7 Σεπτέμβρη,το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί τον Βαγγέλη Κορακάκη,ενώ στις 9 Σεπτέμβρη,ο εταιρικός θίασος του ΣΕΗ, "Βήματα",θα παρουσιάσει το έργο του Γιώργου Χασάπογλου "Διάλειμμα για διαφημίσεις",σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου,μουσική Γιάννη Ζουγανέλη,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου και χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού.Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Γιάννακας, Αντώνης Ζαχαράτος, Ευτυχία Λιβανίου, Κώστας Μπάρας, Αντώνης Ξένος.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η καλοκαιρινή του παρέα θα τραγουδήσουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες (Βαγγέλη Κορακάκη, Πέτρου Ταμπούρη, Λάκη Παπαδόπουλου, Παντελή Αμπαζή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Νικολόπουλου κ.ά. στις 12 Σεπτέμβρη.Μαζί του η Νάντια Καραγιάννη και η Κατερίνα Ντίνου.

Στις 14 Σεπτέμβρη, το "Φεστιβάλ Πέτρας '98" φιλοξενεί το Χοροθέατρο "Ηρος Αγγελος" και η αυλαία κλείνει με την παράσταση "Μαρία η Πενταγιώτισσα" του Μποστ από τη Θεατρική Ομάδα "Παράβαση" του Δήμου Πετρούπολης. Η σκηνοθεσία είναι του Θεόδωρου Κυριακού,τα σκηνικά - κοστούμια της Αναστασίας Γιάννου,η μουσική του Αλέξανδρου Τσάμη και οι χορογραφίες της Σοφίας Καραγιάννη.Παίζουν: Νίκος Σαράκης, Ασπασία Δημέα, Θανάσης Βούρδας, Αννα Χρονοπούλου - Σαράκη, Γιάννης Ζωγράφος, Γιάννης Νάσης, Ανδρομάχη Μελισσάρη,κ.ά.

Τριήμερο των Φεστιβάλ

Ο Νίκος Παπάζογλου και η γνωστή συντροφιά του "Λοξή Φάλαγγα", που γιορτάζουν την εικοστή επέτειο από την κυκλοφορία του ιστορικού πλέον δίσκου "Η εκδίκηση της γυφτιάς", θα βρίσκονται, σήμερα, στο Κάστρο Αντιρρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει, την Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας, τον "Χαρτοπαίκτη του Μ. Χουρμούζη, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα,σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη.Παίζουν οι: Αννέτα Πυλαρινού, Πάνος Σκουρολιάκος, Αρης Τσιούνης, Χρήστος Γεωργίου, κ.ά.
  • Ρεσιτάλ πιάνου της Λευκής Καρποδίνη φιλοξενεί σήμερα το Φεστιβάλ Σύμης,με έργα Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ και Παπαϊωάννου. Αύριο ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει η Χαρά Ιακωβίδου με έργα Σούμπερτ, Μπετόβεν και Κωνσταντινίδη. Στον ίδιο χώρο, την Κυριακή, θα τραγουδήσουν ιταλικά κομμάτια οι Ενζο Μιλέο ντε Μπλαζέ και Μάριο Σολντάτο.Τη Δευτέρα κοντσέρτο για πιάνο και βιολί θα δώσουν οι Ειρήνη Γκοβάτσου και η Ολγα Ζέρβα με έργα Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπάρτοκ, Κωνσταντινίδη και Σεν - Σανς.
  • Τζαζ αυτοσχεδιασμούς με το συγκρότημα "Τζαζ Τρίο Μάρκου Αλεξίου" περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης.Την Κυριακή, το πολωνικό κουαρτέτο εγχόρδων "Σονόρις" θα δώσει την τρίτη του συναυλία, με σολίστ στο πιάνο την Αθηνά Καποδίστρια. Θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν, Σοστακόβιτς και Φρανκ.
  • "Αλλοτινά Παραμύθια", υπό τον ήχο παραδοσιακών ακουσμάτων, φιλοξενούν σήμερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ονειρο στο Κύμα" του Δήμου Σκιάθου. Την Κυριακή, ο καλλιτεχνικός οργανισμός "Ποιμενικός Αυλός" θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο "Ρήγας Βελενστινλής".
  • Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου "Η θυσία του Αβραάμ" παρουσιάζει, σήμερα, στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου Κρήτης, το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου.Η σκηνοθεσία είναι του Ζήνωνα Ζαννέτου, σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Αλεξίου και μουσική του Χρήστου Λεοντή. Αύριο, στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, στο κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις" θα δώσουν συναυλία τα "Παλαιινά Σεφέρια".Την Κυριακή, στον ίδιο χώρο, η μέτζο - σοπράνο Μυρτώ Γεωργιάδου θα ερμηνεύσει βυζαντινούς ύμνους και έργα Μπαχ με τη συνοδεία πιάνου και όμποε. Τη Δευτέρα, στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" θα εμφανιστεί, το ρωσικό φολκλορικό συγκρότημα "Πιατνίσκι".
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μακρυνίτσα '98",σήμερα στην αυλή της Παναγίας, η θεατρική ομάδα "Επί σκηνής" θα παρουσιάσει το έργο του Λόρκα "Περλιμπλίν και Μπελίσα". Αύριο, στον ίδιο χώρο, ο Ηλίας Ανδριόπουλος και η Μαρία Δημητριάδη θα δώσουν συναυλία με το έργο "Αργοναύτες".
  • Στα Χανιά, δίνουν σήμερα συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
  • Μια αλλιώτικη μουσική παράσταση με τραγούδια του Διονύση Τσακνή,από το 1983 μέχρι σήμερα, υπό τον τίτλο "Βλέπω αντίκρυ το χρόνο",είναι η εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Παπάγου,τη Δευτέρα (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο. Ενας συνθέτης μονολογεί, απορεί, υποθέτει, λύνει γρίφους. Στο ρόλο του συνθέτη - αφηγητή, θα είναι ο ηθοποιός Γιώργος Νινιός.
  • Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Καλοκαίρι '98", σήμερα φιλοξενεί το λαϊκό συγκρότημα "Πολύμορφοι" και τον συνθέτη Δημήτρη Σκαμάγκα. Αύριο, η θεατρική εταιρία "Αιχμή" θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή "Αντιγόνη".
Η "Ηλέκτρα" του Εθνικού

Η δεύτερη φεστιβαλική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου,η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή,παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Μαυρίκιου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική Παναγιώτη Καλατζόπουλου,χορογραφία Ελευθερίας Ντεκό.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Λίνα Λαμπράκη, Λαέρτης Βασιλείου, Μαργαρίτα Τζέπα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Αριστοτέλης Αποσκίτης κ. ά. Ακολουθούν παραστάσεις: στο "Σαϊνοπούλειο" θέατρο της Σπάρτης (2/9), στο θέατρο "Αλέξης Μινωτής" στο Αιγάλεω (5/9), στο Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού (9/9), καθώς και στα "Δημήτρεια '98" στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Οκτώβρη. Επίσης, τον Οκτώβρη θα περιοδεύσει στον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ).

Οσο για την άποψη που κομίζει η σκηνοθεσία, επικεντρώνεται στα λόγια του σκηνοθέτη: "Ενας σύγχρονός μας Ορέστης επιστρατεύει το δόλο της τεχνολογίας, για να συναντήσει την αρχέτυπη μορφή της Ηλέκτρας, που έχει στοιχειώσει με τους θρήνους της - αιώνες τώρα - τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου".

"Γλέντι γυναικών" στο Ηρώδειο

Την κωμωδία "Οταν οι γυναίκες το γλεντούν" του Κάρλο Γκολντόνι,παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας,στο Ηρώδειο. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβά - Βάγια.Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φίλιππου Παπαγεωργίου,η μουσική του Γιάννη Μεταλλινού και οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν: Κατερίνα Γιουλάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Ερήμου, Σάσα Καστούρα, Κώστας Χαλκιάς, Βασίλης Σεϊμένης, Γιολάντα Καπέρδα,κ. ά. Συνολικά συμμετέχουν 40 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές.

"Πρόκειται για ένα έργο - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης - όπου το ερωτικό παιχνίδι, συνδυασμένο με τη φάρσα, το κωμικό στοιχείο και το γλέντι σε εποχή καρναβαλιού υφαίνουν τον καμβά της πλοκής και κυριαρχούν. Βασιζόμενοι στην κωμικότητα που προκύπτει από το παράλογο των καταστάσεων και στον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών, στήσαμε την παράσταση σε μορφή μιούζικαλ, αναδεικνύοντας έτσι τη χορευτική και μουσική θεατρικότητα του κειμένου".

Με φεγγάρι στο Λυκαβηττό

Ο Λυκαβηττός, "φορώντας" το αυγουστιάτικο φεγγάρι, ετοιμάζεται να υποδεχτεί δύο παραστάσεις που μας έρχονται από δύο Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, της Ρόδου και του Αγρινίου, με δύο παραστάσεις που αξίζει να δείτε.

  • "Το Φιντανάκι" του Παντελή Χορν,που παρουσιάστηκε με επιτυχία από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, σε όλο το νησί, έρχεται, αύριο, στο θέατρο Λυκαβηττού.Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Σοφία Φιλιππίδου,η οποία ερμηνεύει και το ρόλο της Φρόσως. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Μιχάλη Σδούγκου,η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη και οι στίχοι της Σοφίας Φιλιππίδου.Παίζουν επίσης: Μαριάννα Κάλμπαρη, Ρέα Χαλκιαδάκη, Σταύρος Πανούσης, Κώστας Φλωκατούλας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιώργος Χαδίνης, Κώστας Κατσουλάκης, Θανάσης Φωκάς.
  • Ενα έργο επαναστατικής πνοής, μια παράσταση του αριστουργηματικού έργου του αιώνα μας "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπέρτολτ Μπρεχτ,από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιαστεί, τη Δευτέρα, στο θέατρο Λυκαβηττού. Θυμίζουμε ότι η παράσταση ανεβαίνει με μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη,σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου και μουσική Κώστα Θωμαϊδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Σταύρος Παράβας, Ελευθερία Βιδάκη, Γιάννης Κρανάς, Γιάννης Παπαθανάσης, Αντώνης Κουτσελίνης, Στέλλα Φάιτ, Γιώργος Σουξές, Νίκος Γκεσούλης,κ.ά.

Η Δ. Γαλάνη ανοίγει την αυλαία του δεύτερου κύκλου του "Φεστιβάλ Πέτρας '98"

Ο Ν. Παπάζογλου και η "Λοξή Φάλαγγα" στο Κάστρο Αντιρρίου, σήμερα

Και οι "Βάτραχοι" του Εθνικού στο Θέατρο Πέτρας

"Το φυντανάκι" στο Θέατρο Λυκαβηττού, αύριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ