ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις εφημερίες

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεσα συνάντηση με τον Κ. Γείτονα. Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας

Γενικεύονται οι αντιδράσεις για τις περικοπές στις εφημερίες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στην Α Ζώνη, όπου οι περικοπές ξεπερνούν το 50% των δαπανών που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αν και δεν έγιναν συνολικά γνωστές οι προτάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων εντούτοις από ορισμένα στοιχεία προκύπτει ότι στην Αθήνα οι περικοπές αρχίζουν από 40% και φτάνουν κοντά στο 53%. Λόγου χάρη: Ο Ευαγγελισμός ζήτησε 230 εκ. το μήνα και πήρε 129,5 (μείωση 43,6%). Το Αγία Σοφία ζήτησε 120 εκ. και πήρε 66,5 εκ. (μείωση 44,5%). Το Αλεξάνδρα ζήτησε 85 εκ. και πήρε 40 (μείωση 53%).

Στην Α Ζώνη ανήκουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα Γιάννενα το νοσοκομείο Δουρούτης ζήτησε 97 εκ και εγκρίθηκαν 63 εκ (μείωση 35%), ενώ το νοσοκομείο Χατζηκώστα ζήτησε 73 εκ και εγκρίθηκαν 35 εκ. (μείωση 52%).

Οπως φαίνεται στον Πίνακα η εγκεκριμένη μηνιαία δαπάνη σε 32 νοσοκομεία της Αθήνας είναι 1,768 δισ. δραχμές - και σε ετήσια βάση 21 δισ. δραχμές. Μ' άλλα λόγια "κόπηκαν" άλλα τόσα απ' την κυβέρνηση.

Η ΕΙΝΑΠ

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με χτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα ζητά άμεσα συνάντηση μαζί του και υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να διεκδικεί ένα αξιοπρεπές Ιατρικό Μισθολόγιο.

Η ΕΙΝΑΠ υπενθυμίζει ότι με εξώδικη δήλωσή της από 21.1.98, προς τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Οικονομικών είχε ενημερώσει ότι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά. "Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες προσδιορίζονται τα προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες ακόμα και αυτές που προδιόρισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Επιστημονικά Τμήματα" υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και καταλήγει: "Τα προγράμματα εφημεριών είναι περιοριστικά και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Υγείας. Η ΕΙΝΑΠ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να επανέλθουν πλασματικές εφημερίες, όπως επίσης δε θα επιτρέψει να υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία και οπωσδήποτε δε θα επιτρέψει μα μείνει ακάλυπτο από ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς κανένα τμήμα νοσοκομείου της Αθήνας και του Πειραιά και των Κέντρων Υγείας".

Ο ΙΣΑ

"Τα ζητήματα της Υγείας έπαψαν φαίνεται να αποτελούν ευθύνη των εντεταλμένων φορέων και έγιναν υπόθεση των γραφειοκρατών και τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιδιδόμενοι σε επί χάρτου ασκήσεις και με μόνο μέλημα την περιστολή των δαπανών κινούνται κυριολεκτικά εκτός πραγματικότητας", επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και υπενθυμίζει ότι έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις.

"Οι ανάγκες, συνεχίζει ο ΙΣΑ, οι απαιτήσεις, η στελέχωση γενικά ενός Συστήματος Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να κινείται σε ανεκτά επίπεδα, είναι αποκλειστικά ευθύνη των λειτουργών της, οι οποίοι βιώνουν την καθημερινότητα και είναι αδιανόητο οι προτάσεις των Επιστημονικών και Διοικητικών Οργάνων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για τη διεκπεραίωση του έργου τους να προσκρούουν σε στενόκαρδες και ανεύθυνες εκτιμήσεις, ειδικά όταν αυτές διέπονται από λογιστικές υπερβολές".

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας "να αναλάβει τις ευθύνες του και να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις των επιμέρους Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας εάν επιθυμεί να είναι συνεπές ως προς τις διαρκείς εξαγγελίες του για την πλήρη διασφάλιση του δικαιώματος των Πολιτών στην Υγεία".

  • Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί απαράδεκτες τις περικοπές και καλεί τα υπουργεία να ανακαλέσουν τις αποφάσεις.
Η παιδεία των λίγων κι εκλεκτών

Αποκαλυπτική η επιλεκτικότητα των αστικών ΜΜΕ. Ενώ αγνόησαν επιδεικτικά το νόμο για τη δευτεροβάθμια τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, (τα ΤΕΕ που κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση ίδρυσε, για να διοχετεύει από Σεπτέμβρη τους απορριφθέντες του Ενιαίου Λυκείου), εδώ και μια βδομάδα σκίζουν τα ιμάτιά τους, πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για την αποτυχία των υποψηφίων εκπαιδευτικών.

Ολα δείχνουν πως ήταν έτοιμα από καιρό να στηρίξουν με τον τρόπο τους τα προσχήματα της αντιδραστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πριν και τώρα φταίνε "οι κακοί καθηγητές" και - επομένως - σε λίγο οι "κακοί" φοιτητές και μαθητές. Λες και οι καθηγητές, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από το σημερινό επίπεδο της εκπαίδευσης. Μα αυτοί δεν αγωνίζονται για ολόπλευρη μόρφωση του παιδαγωγού μέσα στο πλαίσιο των προπτυχιακών του σπουδών, για την ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για πτυχία με αντίκρισμα; Και στον αγώνα τους αυτό δε βρίσκουν απέναντί τους τις αντιλαϊκές επιταγές του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, του ΣΕΒ με λίγα λόγια την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση;

Θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι ανέκδοτο: Εκεί που μας χρωστάγανε ζητάνε και τα ρέστα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσανατολίζεται στην καθολική μόρφωση και την απασχόληση του λαού μας, αλλά προσπαθεί και να δικαιολογήσει τον περιορισμό των μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων.

Βέβαια, ένας διαγωνισμός της κακιάς ώρας, ανάξιος και καταδικασμένος στη συνείδηση του λαού μας, χωρίς τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να κρίνει την αξία των εκπαιδευτικών ή ακόμα, όπως λένε, και των πανεπιστημίων. Κι ύστερα η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού - αν αυτό είναι το ζητούμενο - δε γίνεται με διαγωνισμούς. Ο διαγωνισμός αυτός στήθηκε, με το πρόσχημα της αξιοκρατίας, για να καταργήσει το δικαίωμα όλων των πτυχιούχων στη δουλιά, όπως αυτό εκφραζόταν με διορισμό από την επετηρίδα. Πραγματικό σκοπό είχε την επιλογή λιγότερων - και υποτακτικότερων - εκπαιδευτικών.Ετσι, ακόμα κι αν όλοι πετύχαιναν, δε θα διορίζονταν - θα 'πρεπε επομένως να υπάρχει μια δικαιολογία. Γι' αυτό έβαλαν σαν βαθμολογική βάση το 14/20, δηλαδή το πανεπιστημιακό "λίαν καλώς", για να εμφανιστούν οι περισσότεροι υποψήφιοι σαν ανίκανοι. Αν πετύχαιναν πολλοί, δεν αποκλείεται λίγο αργότερα να ανέβαζαν το βαθμολογικό όριο. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι, για να περιοριστεί η ροή προς την εκπαίδευση. Με ταξικότερους όρους να γίνει η επιλογή των "ικανότερων" για εργασία. Κι αυτό περνά μέσα από την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκεί πηγαίνει το πράγμα. Ετοιμα από καιρό είναι τα νομοσχέδια, που οριστικοποιούν την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, που θεσμοθετούν 4 κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια. Ο πρώτος κύκλος, ο πιο μαζικός, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ετσι, για να γίνει κανείς εκπαιδευτικός, αν δεν υπολογίσουμε τους δύο κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, χρειάζεται σπουδές: "Εξι χρόνια στο δημοτικό, 3 στο γυμνάσιο, 3 στο λύκειο, 2 στον πρώτο κύκλο στο πανεπιστήμιο, τρία στο δεύτερο, και ένα χρόνο, χωριστά, για το πιστοποιητικό διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας", μόνο για τα προαπαιτούμενα πτυχία και πιστοποιητικά. Κι ύστερα για το διορισμό... "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι": Κάθε δύο χρόνια διαγωνισμός, μήπως καταφέρει να μπει στη λίστα διορισθέντων. Κι αν το πετύχει κινδυνεύει μετά από δυο χρόνια να μπει σε λίστα απολυθέντων - για να μην ξεχνάμε και την "αξιολόγηση" του εκπαιδευτικού.

Ετσι, καθώς προγραμματίζονται οι νέοι φραγμοί στο πανεπιστήμιο, το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν οι φωνές που, στο όνομα της αναβάθμισης των πανεπιστημίων, θα ζητούν την αποβολή των "κακών" φοιτητών, όπως θα δούμε σιγά σιγά να πραγματώνεται κι η έξωση από το Λύκειο των "κακών" μαθητών.Σαν πολλοί, όμως, δε μαζεύονται αυτοί που "δεν τα παίρνουν τα γράμματα"; Μήπως, τελικά, η μαύρη προπαγάνδα δικαιολόγησης των ταξικών φραγμών κινδυνεύσει να χάσει την αξιοπιστία της; Και τι να πούμε για όσους πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους κλπ. πρωτοστατούν σ' αυτήν την προσπάθεια; Αξιος ο μισθός τους!!!

Ν. Ρ.

Ομόθυμο "Οχι" απ' τον "Ευαγγελισμό"

Ο πρόεδρος Φ. Μήτσης και οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της απόφασης και την έγκριση των εφημεριών, σύμφωνα με την πρόταση του νοσοκομείου

Καταπέλτης για την υπουργική απόφαση είναι η επιστολή που έστειλε προχτές ο πρόεδρος του "Ευαγγελισμού", καθηγητής Φώτης Μήτσης, προς τον υπουργό ΥγείαςΚ. Γείτονα.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του "Ευαγγελισμού" έχει ως εξής: "Με την απόφαση δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Είναι αναγκαίο να παραμείνουμε στο 1/3 και 1/5 και η δαπάνη να είναι σύμφωνα με την πρότασή μας. Με 129.500.000 σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η υπουργική απόφαση ανατρέπει πλήρως την πρόθεση εφαρμογής της καθημερινής εφημερίας. Η μείωση αποδοχών που θα προκύψει συγκριτικά από τις προηγούμενες θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα στον ιατρικό κόσμο. Το ιατρικό προσωπικό του "Ευαγγελισμού" βρίσκεται σε αναστάτωση με επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Οι Διοικήσεις πρέπει να έχουν ευελιξία για την αντιμετώπιση των αναγκών, όπως, λ.χ., έγινε με την έκτακτη γενική εφημερία της 18.8.98, λόγω μη λειτουργίας του "Ερυθρού"".

Και η επιστολή καταλήγει: "Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν μετά από σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και με μέλη του ΔΣ".

Η Πενταμελής Επιτροπή

"Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, γιατί περιορίζει κατά 40% τουλάχιστον τις εφημερίες, που προβλέπει ακόμα κι αυτός ο περιοριστικός νόμος που προσδιορίζει τις εφημερίες και, ταυτόχρονα, αντιιατρική, γιατί στερεί το δικαίωμα και την υποχρέωση των γιατρών για εφημερία", τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Ευαγγελισμού" και υπογραμμίζει ότι η Γενική Συνέλευση των Γιατρών του νοσοκομείου που έγινε προχτές "απορρίπτει ομόφωνα την κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και Υγείας, με την οποία περικόπτονται δραματικά οι δαπάνες για την εφημερία του νοσοκομείου".

"Ετσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών και υποβαθμίζεται παραπέρα η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, σε βαθμό που μερικά δε θα μπορούν να εφημερεύουν με επάρκεια. Ενόψει, μάλιστα, του σχεδιασμού για γενική εφημερία αρκετών νοσοκομείων - και του "Ευαγγελισμού" - σε καθημερινή βάση από 1.1.99, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικότερες".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απόφαση και να εκδώσει καινούρια, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από τα επιστημονικά τμήματα, την επιστημονική επιτροπή και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα εξαντλήσουν μέσω της ΕΙΝΑΠ κάθε συνδικαλιστικό, πολιτικό και νομικό μέσο, για να μην εφαρμοστεί αυτό το σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς λιτότητας στα νοσοκομεία".

ΔΟΕ
"Δε δίνει τον καλύτερο ο διαγωνισμός"

Ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών, με "αφορισμούς" ενάντια στους εκπαιδευτικούς, από το ΔΣ της ΔΟΕ εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία καλείται ο υπουργός Παιδείας να ακυρώσει το διαγωνισμό και να ξεκινήσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

"Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών είχαν τονίσει πως ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ως τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών δεν είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον καλύτερο εκπαιδευτικό, τονίζεται. Μια τρίωρη εξέταση σε γενικόλογα θέματα που εξετάζει την απομνημόνευση σε μια τεράστια ύλη, που σε πολλές κατηγορίες υποψηφίων δεν είχε καν διδαχτεί, η αποχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναπληρωτών και των αδιόριστων, οι πρωτοφανείς συνθήκες διεξαγωγής του και η πλήρης αδιαφάνεια, απαντούν σε ένα βαθμό και στα αποτελέσματα του διαγωνισμού".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τους εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση και αγώνα για πραγματική ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, όχι μέσα από διαγωνισμούς - παρωδία, σαν αυτό του ΑΣΕΠ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πλούσιο σε εκδηλώσεις, που γίνονται στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα μέχρι τις 27 Αυγούστου έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Στο Αιτωλικό.

- Στον Τύρναβο, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στην Καλαμπάκα με θέμα "Παιδεία" και ομιλητή το Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις Νυμφές Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός".

- Στην Παραλία Βόλου, με θέμα "Εξελίξεις στην Παιδεία".

- Στον Αετό Φλώρινας, με θέμα "Αγροτική Νεολαία και Δημοτικές Εκλογές".

  • Κυριακή:

- Στο Βαλανιό Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός".

- Στη Νιγρίτα, με θέμα "Δημοτικές Εκλογές".

- Στη Βέροια, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία". Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Αργος, με θέμα "Παιδεία".

- Στο Δήμο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης, με ομιλητή τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Δράμα, στις 8 μ.μ., στον Κήπο, με θέμα "Νεολαία και Εργασιακές Σχέσεις" και ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Κάλυμνο, με θέμα "Παιδεία" και ομιλήτρια την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας, με θέμα "Ναρκωτικά - Αθλητισμός" και ομιλητή το Χρήστο Τσαντή,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αργαλαστή Μαγνησίας με θέμα "Νεολαία Υπαίθρου".

- Στον Αγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, με θέμα "Αγροτική Νεολαία και Δημοτικές Εκλογές".

  • Τρίτη:

- Στην Τσαριτσάνη με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

  • Τετάρτη:

- Στο Ροδοτόπι Γιαννίνων, με θέμα "Ναρκωτικά".

  • Πέμπτη:

- Στη Λευκάδα με θέμα "Παιδεία".

- Στην Πρέβεζα, με θέμα "Αθλητισμός - Ναρκωτικά".

Από την παράσταση της ΕΙΝΑΠ στον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, στις 3.6.1998

Η προχτεσινή Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ