ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ"
Διακήρυξη αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική

Να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο μ' επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα,που εκφράζει τη λογική των μπλόκων, με αγωνιστές αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέους, γυναίκες και μάχεται για μια αγωνιστική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αυτοτελή διοικητικά, για την κατοχύρωση της διαφάνειας και τη λαϊκή συμμετοχή, καλεί τους Καρδιτσιώτες με τη διακήρυξή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".

Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι ο λαός της Καρδίτσας καλείται να ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές νιώθοντας το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία κι ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ξεκληρίζει βίαια και συστηματικά τη μικρομεσαία αγροτιά, χρεοκοπεί τους επαγγελματοβιοτέχνες, στήνει αδιέξοδα στους νέους.Στα παραπάνω προβλήματα - συνεχίζει η διακήρυξη της ΝΑΣ - προστίθενται κι εκείνα που οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής για τη βιομηχανία και τη γεωργία, καθώς στην οδική απομόνωση του νομού. Κι αναφέρονται συγκεκριμένα έργα που κρίθηκαν αναγκαία και δεν προχωρούν, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η κατασκευή αρδευτικών δικτύων, το φράγμα του Σμόκοβου, η βιομηχανική ζώνη στους Γοργοβίτες κ.ά.

Στη συνέχεια τονίζεται ότι, ενώ ο λαός της Καρδίτσας ανέπτυξε αγώνες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όχι μόνο δε βοήθησαν για την επιτυχία αυτών των αγώνων, όχι μόνο δεν τους αξιοποίησαν για το καλό του νομού και των κατοίκων του, αλλά, αντιθέτως, υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις και δικαιολόγησαν την πολιτική συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης κι απομόνωσης του νομού.

Υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία των εκλογών, η ΝΑΣ προειδοποιεί ότι πολλά αντιλαϊκά σενάρια είναι έτοιμα για να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές και τονίζει πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκλεγούν νομάρχες - διαχειριστές της πολιτικής της και θέλει να χρησιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως λαϊκή έγκριση της πολιτικής της. Καλεί δε τους Καρδιτσιώτες ν' αντισταθούν σ' αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, αναδεικνύοντας νομάρχη και Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους και δε θα λειτουργούν ως εκτελεστικά κυβερνητικά όργανα.

Ο λαός της περιοχής - υπογραμμίζεται - δε χρειάζεται έναν νομάρχη -κυβερνητικό εκπρόσωπο ή που θα εφαρμόζει άκριτα τις επιλογές της ΕΕ, αλλά έναν νομάρχη πολιτικά έμπειρο και πάνω απ' όλα αποφασισμένο ν' αντιστέκεται με τόλμη και να παλεύει μαζί με το λαό για τη λύση των προβλημάτων του.

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα της πόλης

Περιοδείες στις γειτονιές της πόλης, συναντήσεις με φορείς και παράγοντες του πολιτισμού, αθλητισμού και της κοινωνικής ζωής, καθώς και σειρά παρεμβάσεων για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ".

Παρέμβαση του συνδυασμού έγινε για το οξυμένο πρόβλημα της αλάνας της Τούμπας και την αθέτηση, απ' την πλευρά της κυβέρνησης, των υποσχέσεων που έδωσε για απαλλοτρίωση του χώρου και την αξιοποίηση της αλάνας, με τη δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου και χώρου πρασίνου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την επιτροπή κατοίκων της περιοχής και κατατέθηκε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κινητοποίηση στο χώρο της αλάνας τη μέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, με παράλληλη αποχή του Δήμου Θεσσαλονίκης από την επίσημη τελετή των εγκαινίων.

Ακόμη, το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ανω Πόλης επανέφερε ο συνδυασμός με την κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπομνήματος 1.000 περίπου κατοίκων της Ανω Πόλης σχετικά με το θέμα αυτό.

Εξάλλου, ο Αγ. Σαχίνης, συζητώντας με τους δημότες στη διάρκεια περιοδείας του στις οδούς Καρακάση και Μπαλόγλου,επισήμανε τις αιτίες των προβλημάτων, που έχουν άμεση σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική στην ΤΑ και που, παρά τις υποσχέσεις των διαφόρων "σωτήρων" τα τελευταία χρόνια, αυτά, αντί να λύνονται, οξύνονται όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην κατάσταση των σχολικών αιθουσών, που ενώ βρισκόμαστε στο παραπέντε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα χρήματα για τη συντήρησή τους ακόμη δεν έχουν δοθεί. Ο Αγ. Σαχίνης κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, που φορτώνει αρμοδιότητες στην ΤΑ χωρίς ταυτόχρονα να μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους που είναι αναγκαίοι. Επίσης, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης απέναντι στο πρόβλημα, γιατί στην ουσία συμφωνεί μ' αυτή την πολιτική, βάζει πλάτες να υλοποιηθεί, δεν κινητοποιεί τους δημότες για την ανατροπή της.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λύσεις στα προβλήματα της παιδείας θα δώσει ο λαός

Ανακοίνωση - απάντηση στο υποκριτικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής της πόλης και των υποψήφιων δημάρχου και νομάρχη, που στηρίζει η ΝΔ, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν

Την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης και των "ομολόγων" της υποψηφίων δημάρχου και νομάρχη, Β. Παπαγεωργόπουλου και Χρ. Κοσκινά,που δημοσιοποίησαν την "ανησυχία" τους για τη μη επισκευή και συντήρηση των σχολείων του δήμου, λόγω μη χορήγησης των σχετικών κονδυλίων από την κυβέρνηση, επικρίνει με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΚΟΘ αναφέρει:

"Η καθυστέρηση καταβολής των πιστώσεων για την παιδεία (ανέγερση - συντήρηση - λειτουργικά έξοδα) είναι μόνιμο φαινόμενο, το οποίο βαρύνει την κυβέρνηση, επομένως, θα έλεγε κανείς ότι δικαίως ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται.

Ολη η ανησυχία του δήμου μόνο από ειλικρίνεια δε χαρακτηρίζεται, καθώς και ο ίδιος ευθύνεται: Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε, ώστε να διεκδικήσει την έγκαιρη χορήγηση των σχετικών πιστώσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος του καλοκαιριού. Δεν ενημέρωσε, δεν προσπάθησε να κινητοποιήσει τον λαό της Θεσσαλονίκης. Καμιά προσπάθεια δεν έκανε ούτε για την έγκαιρη καταβολή των εγκεκριμένων κονδυλίων και, κυρίως, να αυξηθούν οι απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τα πιο οξυμένα διδακτηριακά προβλήματα από όλους τους δήμους του νομού. Οχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε την αλληλεγγύη του εξέφρασε στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, όταν είχαν αυτά ακριβώς τα αιτήματα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η πολιτική δύναμη που τον στηρίζει συμφώνησε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την παιδεία, χωρίς παράλληλα να ζητήσει να χορηγηθούν και οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες. Οι ίδιοι συναίνεσαν και στη Βουλή στην ιδιωτικοποίηση - αποσύνθεση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που, παρά τη χαμηλή χρηματοδότηση, είχε αξιόλογη προσφορά στη δημόσια εκπαίδευση και στον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις.

Τα ίδια ισχύουν και για την κυβερνητική Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αν και αυτή όψιμα διαμαρτυρήθηκε. Στην περίπτωσή της, η υποκρισία γίνεται εμφανέστερη, γιατί διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση, που της αφαίρεσε το δικαίωμα να ιεραρχεί τις ανάγκες στη χορήγηση των σχετικών κονδυλίων. Ολοι γνωρίζουν ότι η ιεράρχηση για τη Νομαρχία γίνεται, όχι βέβαια με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά έχει σχέση με το βαθμό ημετερότητας. Υπάρχουν φυσικά και δημόσιες διαμαρτυρίες και παράπονα ακόμη και από φιλοκυβερνητικούς δημάρχους. Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι τα κονδύλια έφταναν έγκαιρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι θα λύνονταν τα προβλήματα της παιδείας; Τι έχει να πει για το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και προωθούνται από την κυβέρνηση; Τι έχει να πει για την ουσιαστική διάλυση σε ό,τι απέμεινε από τη δημόσια δωρεάν παιδεία; Ποια είναι η δική του πρόταση και πόσο διαφέρει ή καλύτερα πόσο χειρότερη είναι από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης;

Εχουμε, επομένως, το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, δεν ενδιαφέρονται ούτε ανησυχούν πραγματικά για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης. Σκοπό τους έχουν να μεταθέσουν δικές τους πολιτικές ευθύνες ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Γι' αυτές πράγματι ανησυχούν και έχουν τους λόγους τους.

Ομως και ο λαός της Θεσσαλονίκης σ' αυτό το ζήτημα έχει το λόγο. Λύση στα προβλήματα της παιδείας θα δώσει ο ίδιος με τους αγώνες του πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά και με την ψήφο του στις 11 Οκτώβρη".

Συμπαράσταση στη Βέρα Νικολα'ϊδου

Τη συμπαράστασή της στην αγωνίστρια και υποψήφια δήμαρχο της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολαϊδου,καθώς και την καταδίκη της στην απόφαση της κυβέρνησης να την παύσει από δημοτικό σύμβουλο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής".

"Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών", τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Δυτικής Αττικής. Συνεχίζοντας, σημειώνει πως η κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιες αποφάσεις για δύο λόγους: "Πρώτον, γιατί φαίνεται πολύ καθαρά, παρότι δε βρισκόμαστε στην περιοχή του Πειραιά, η απραξία του σημερινού δημάρχου στην πόλη και η δυναμική του συνδυασμού, που υποστηρίζει την Β. Νικολαϊδου, μέσα στο λαό και τους εργαζόμενους. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει την "άλλη φωνή" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θέλει το θεσμό στην υπηρεσία του λαού. Που αντιτίθεται στη μετατροπή του σε έναν απλό διοικητικό μηχανισμό της κυβέρνησης και των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Τέτοιες ενέργειες - καταλήγει η ΝΑΣ Δυτικής Αττικής - στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν.

  • Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ όλης της Θεσσαλίας (Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας), σε κοινή τους ανακοίνωση "δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη λαϊκή αγωνίστρια, δημοτική σύμβουλο της Κοκκινιάς, Βέρα Νικολαϊδου, που δέχεται την άνανδρη και ανήθικη επίθεση των ανεγκέφαλων του κυβερνητικού αυταρχισμού".

Οι αντιστασιακοί της Θεσσαλίας "καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό τις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης, που γυρίζουν τον πολιτικό μας βίο πίσω, σε άλλες καταδικασμένες εποχές". Υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη, "μια πράξη ανέντιμη και κατάπτυστη, που θα γυρίσει μπούμερανγκ στα κεφάλια των εμπνευστών της στις εκλογές του Οκτώβρη.

Είμαστε βέβαιοι, ότι ο λαός της ηρωικής Κοκκινιάς, με την ψήφο του, θα "θέσει σε αργία" τον κ. Τράπαλη, "αρχιτέκτονα" όλης αυτής της σκευωρίας και θα τον στείλει στο σπίτι του, αναδεικνύοντας ξανά στο πόστο της την καταξιωμένη δήμαρχό του, την Βέρα Νικολαϊδου".

Αγωνιστές αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μ

Αγωνιστές αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ