Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λύσεις στα προβλήματα της παιδείας θα δώσει ο λαός

Ανακοίνωση - απάντηση στο υποκριτικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής της πόλης και των υποψήφιων δημάρχου και νομάρχη, που στηρίζει η ΝΔ, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν

Την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης και των "ομολόγων" της υποψηφίων δημάρχου και νομάρχη, Β. Παπαγεωργόπουλου και Χρ. Κοσκινά,που δημοσιοποίησαν την "ανησυχία" τους για τη μη επισκευή και συντήρηση των σχολείων του δήμου, λόγω μη χορήγησης των σχετικών κονδυλίων από την κυβέρνηση, επικρίνει με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΚΟΘ αναφέρει:

"Η καθυστέρηση καταβολής των πιστώσεων για την παιδεία (ανέγερση - συντήρηση - λειτουργικά έξοδα) είναι μόνιμο φαινόμενο, το οποίο βαρύνει την κυβέρνηση, επομένως, θα έλεγε κανείς ότι δικαίως ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται.

Ολη η ανησυχία του δήμου μόνο από ειλικρίνεια δε χαρακτηρίζεται, καθώς και ο ίδιος ευθύνεται: Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε, ώστε να διεκδικήσει την έγκαιρη χορήγηση των σχετικών πιστώσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος του καλοκαιριού. Δεν ενημέρωσε, δεν προσπάθησε να κινητοποιήσει τον λαό της Θεσσαλονίκης. Καμιά προσπάθεια δεν έκανε ούτε για την έγκαιρη καταβολή των εγκεκριμένων κονδυλίων και, κυρίως, να αυξηθούν οι απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τα πιο οξυμένα διδακτηριακά προβλήματα από όλους τους δήμους του νομού. Οχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε την αλληλεγγύη του εξέφρασε στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, όταν είχαν αυτά ακριβώς τα αιτήματα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η πολιτική δύναμη που τον στηρίζει συμφώνησε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την παιδεία, χωρίς παράλληλα να ζητήσει να χορηγηθούν και οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες. Οι ίδιοι συναίνεσαν και στη Βουλή στην ιδιωτικοποίηση - αποσύνθεση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που, παρά τη χαμηλή χρηματοδότηση, είχε αξιόλογη προσφορά στη δημόσια εκπαίδευση και στον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις.

Τα ίδια ισχύουν και για την κυβερνητική Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αν και αυτή όψιμα διαμαρτυρήθηκε. Στην περίπτωσή της, η υποκρισία γίνεται εμφανέστερη, γιατί διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση, που της αφαίρεσε το δικαίωμα να ιεραρχεί τις ανάγκες στη χορήγηση των σχετικών κονδυλίων. Ολοι γνωρίζουν ότι η ιεράρχηση για τη Νομαρχία γίνεται, όχι βέβαια με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά έχει σχέση με το βαθμό ημετερότητας. Υπάρχουν φυσικά και δημόσιες διαμαρτυρίες και παράπονα ακόμη και από φιλοκυβερνητικούς δημάρχους. Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι τα κονδύλια έφταναν έγκαιρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι θα λύνονταν τα προβλήματα της παιδείας; Τι έχει να πει για το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και προωθούνται από την κυβέρνηση; Τι έχει να πει για την ουσιαστική διάλυση σε ό,τι απέμεινε από τη δημόσια δωρεάν παιδεία; Ποια είναι η δική του πρόταση και πόσο διαφέρει ή καλύτερα πόσο χειρότερη είναι από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης;

Εχουμε, επομένως, το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, δεν ενδιαφέρονται ούτε ανησυχούν πραγματικά για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης. Σκοπό τους έχουν να μεταθέσουν δικές τους πολιτικές ευθύνες ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Γι' αυτές πράγματι ανησυχούν και έχουν τους λόγους τους.

Ομως και ο λαός της Θεσσαλονίκης σ' αυτό το ζήτημα έχει το λόγο. Λύση στα προβλήματα της παιδείας θα δώσει ο ίδιος με τους αγώνες του πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά και με την ψήφο του στις 11 Οκτώβρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ