ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Αποπυραυλοποίηση" το ταχύτερο...

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αναζήτησαν χθες διέξοδο στο πρόβλημα των ρωσικών πυραύλων

Για τα μάτια του κόσμου, οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, εμφανίστηκαν και χτες στη "φωτογραφία" στο Μέγαρο Μαξίμου να ομονοούν για να πετύχουν τον κοινό στόχο και να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Τα χαμόγελα, ωστόσο, δεν μπορούν να κρύψουν τους διαγκωνισμούς των δύο κυβερνήσεων για το ποιος θα καταβάλει το κόστος της επιλογής για την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε πάνω από δύο ώρες και εκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, έλαβε ακόμη μέρος και η ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του απλώς επανέλαβε τα όσα είχαν προετοιμαστεί για να αποτελέσουν το Κοινό Ανακοινωθέν.

Επιχειρώντας να κωδικοποιήσει κανείς τα αποτελέσματα της συζήτησης θα πρέπει να σημειώσει ότι:

Πρώτον, οι ρωσικοί πύραυλοι "S - 300" δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε η βασική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης.

Δεύτερο, αφού οι πύραυλοι δεν αποτελούν πια κύριο μέλημα της ελληνικής και της κυπριακής πολιτικής, θα ήταν δυνατό να "ανταλλαχθούν" όπως βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς, αν προχωρήσουν οι προτάσεις καλής θέλησης που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά, για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τη δρομολόγηση μιας συζήτησης γιατη συνολική αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο.

Το τρίτο σημείο που θα πρέπει να σταθεί κανείς, είναι η επανάληψη της ελληνικής δέσμευσης περί στρατιωτικής υπεράσπισης αν απειληθεί η Κύπρος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων η Λευκωσία και η Αθήνα με τη χτεσινή σύσκεψη θέλησαν πρώτα απ' όλα να αφήσουν ανοιχτό το πεδίο για διπλωματικές διαβουλεύσεις και "καθαρό" τον δρόμο για τις κινήσεις "απεμπλοκής". Με δεδομένο ότι η παραγγελία για τους πυραύλους δεν μπορεί να εκτελεστεί στο προσεχές δίμηνο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ), η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια να προωθήσει τις εναλλακτικές προτάσεις για αποστρατιωτικοποίηση και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Υπό την έννοια αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σκοπός της χτεσινής σύσκεψης ήταν η "αγορά χρόνου", τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου να αξιοποιηθεί για να βρεθούν τρόποι απεμπλοκής από το πρόβλημα των πυραύλων.

Ο "αξιοποιήσιμος" χρόνος για την ανεύρεση διεξόδου από το "πρόβλημα" των πυραύλων τοποθετείται από Κύπριους και Ελληνες διπλωμάτες, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για διπλωματική διέξοδο.

Αντιδράσεις

Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο δε φαίνεται να πείστηκαν από τις ανακοινώσεις της χτεσινής σύσκεψης.

Επίθεση κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την παραγγελία του πυραυλικού συστήματος "S - 300", εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε, ότι όταν συζητιόταν η παραγγελία των πυραύλων δε ρωτήθηκε σχετικά το κόμμα του.

Είπε επίσης ότι, όταν ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι Αμερικανοί θα προβάλουν σφοδρές αντιδράσεις στην περίπτωση παραγγελίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης δε δεχόταν τις κριτικές αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε καθήκον να προβλέψει τις παρενέργειες της παραγγελίας των "S - 300" και τον κατηγόρησε ότι έπαιξε με τα αισθήματα του λαού, προκειμένου να κερδίσει την εκλογή του στην προεδρία.

"Δεν έχω αμφιβολία", είπε ο Δ. Χριστόφιας, "ότι θα υπάρξει αναβολή ή και ακύρωση, μέσω πολλών αναβολών, του πυραυλικού συστήματος. Το θέμα είναι, συνέχισε, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη του. Εκείνος που έχει καθήκον να αναλάβει την ευθύνη του και να πράξει αναλόγως, κατέληξε, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, "διέγνωσε" ότι το Κυπριακό "έχει μπει σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη φάση" και ζήτησε "ψυχραιμία, υπευθυνότητα και προπάντων η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την Κύπρο στη δύσκολη φάση που αντιμετωπίζει".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν πιστεύουμε λέξη απ' όσα λένε

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο... η πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Θεσσαλία - όπου περιόδευε - η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη, μ' αφορμή τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη, στο Κυπριακό τόνισε:

"Η πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Πριν δύο μέρες η κυβέρνηση έβγαζε την ουρά της απ' έξω, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι θέμα της Κύπρου, γιατί ήθελε να στείλει μήνυμα στον Κλίντον και τον Σολάνα. Τώρα, κάτω από την πίεση των λαών και, ίσως, της Κυπριακής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι, αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε για την Κύπρο. Δεν πιστεύουμε λέξη απ' αυτά που λένε.

Εμείς το Κυπριακό το βλέπουμε ως ένα διεθνές πρόβλημα και η Κύπρος είναι μια χώρα ανεξάρτητη κι όχι παράρτημα της Ελλάδας, σε καμιά περίπτωση. Και η Κύπρος πρέπει να χαράξει την πολιτική της. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος, για τις άλλες χώρες, για τους προοδευτικούς λαούς, για την ελληνική κυβέρνηση ν' αφήνει το κυπριακό πρόβλημα εκτεθειμένο στη διχοτόμηση και στο να παραδώσει η Κύπρος τα "όπλα" στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των άλλων. Διότι η Κύπρος έχει στρατηγική θέση στην περιοχή και - πέρα απ' όλα τα συναισθήματα που έχουμε για το Κυπριακό - μια διχοτομημένη Κύπρος σημαίνει μια νέα Βοσνία, ένα νέο Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή και μας αφορά κι απ' αυτή την πλευρά.

Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Οταν οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν χώρες, στο όνομα ότι αυτοί είναι οι μεγάλοι "διαιτητές" και "υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", οι πάντες πρέπει ν' αντιδράσουν. Γιατί ξέρουμε ότι αυτή η τρομοκρατία των ΗΠΑ έχει αποδέκτες τους λαούς, "λέγοντας" ότι δε θ' αποφασίζουν αυτοί για τις τύχες τους, αλλά οι ΗΠΑ όποτε θέλουν. Επομένως, η μπόρα χτυπάει και την Ελλάδα. Κι ας μην ξεχνάμε το Αιγαίο, την αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας η οποία αξιοποιεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για να προωθεί τη δική της τακτική και στρατηγική. Ενας λόγος, λοιπόν, παραπάνω, αν θέλουμε πραγματική ειρήνη στο Αιγαίο κι όχι ειρήνη συνθηκολόγησης, αν θέλουμε πραγματικά ν' αποτρέψουμε τον πόλεμο κι όχι να παίρνουμε μέρος σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για μια πορεία που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα. Κάθε μέρα, κάθε χρόνος που περνάει, προσθέτει νέα προβλήματα και εμπόδια. Παρ' όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι κι αυτό που μας απασχολεί είναι πόσο γρήγορα θ' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση".

ΒΟΥΛΗ
Η αντιλαϊκή πολιτική πλήττει και τον τουρισμό

Παρέμβαση της Μ. Μπόσκου στη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη "ρύθμιση χρεών τουριστικών επιχειρήσεων"

Απορρίφθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου της ΝΔ για τη "ρύθμιση χρεών τουριστικών επιχειρήσεων" με το επιχείρημα ότι τυχόν υιοθέτησή του θα επιβάρυνε σημαντικά τις τράπεζες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης νόμου η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου υπογράμμισε πως είναι αποδεκτό από όλους ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τουριστικές, αλλά και τις άλλες επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου. Το ΚΚΕ, τόνισε, έχει φέρει κατά καιρούς στη Βουλή συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις οποίες συμπεραίνεται εύκολα ο ασύδοτος τοκογλυφικός τρόπος δράσης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Μια άλλη σοβαρή αιτία, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι και η αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας που χρόνια τώρα επιβάλλουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική που έχει φέρει ένα μεγάλο πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό, με άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αυτές. Επίσης, η δράση των πολυεθνικών τουρ οπερέιτορ πιέζει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους για όλο και χαμηλότερες τιμές.

Μία άλλη παράμετρος της κρίσης είναι και τα ΝΑΤΟικά παιχνίδια που δημιουργούν εντάσεις στο Αιγαίο και φτιάχνουν ένα κλίμα αρνητικό για τον τουρισμό στα νησιά μας.

Η Μ. Μπόσκου είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία να αφορά προνομιακά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως εκείνες που έχουν οικογενειακό χαρακτήρα και απασχολούν ολιγάριθμο εργατικό δυναμικό. Ολα αυτά, τόνισε, πρέπει να εντάσσοντα στο πλαίσιο μιας σχεδιασμένης ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας στην περιοχή, με κύριο μοχλό το δημόσιο τομέα, τον οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο ξεπουλάει. Σχετικά με τη ρύθμιση χρεών των μεγάλων επιχειρήσεων, είπε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική τους δραστηριότητα και παράλληλα εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για την πρόταση νόμου της ΝΔ τόνισε ότι "δεν την ψηφίζουμε γιατί παίρνει υπόψη αδιακρίτως όλες τις επιχειρήσεις και αυτές που έχουν πληγεί από τις αιτίες που αναφέρθηκαν, αλλά και αυτές που ενδεχόμενα να έχουν τύχει καλής μεταχείρισης των διάφορων νόμων, που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί και έχουν εκμεταλλευτεί τα προνόμια που έχουν δοθεί από την πολιτεία".

Υπονομεύει τον ΟΤΕ η ΕΕ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Θεωνά, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις πιέσεις της ΕΕ για άμεση άρση του μονοπωλίου του ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή, με πρόσφατη επιστολή της, αναγγέλλει την αναστολή χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων ύψους 70 δισ. δρχ. που προορίζονταν για τον ΟΤΕ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Τηλεπικοινωνίες" σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στις νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις για την άρση του μονοπωλίου του ΟΤΕ στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας επί θεμάτων τηλεπικοινωνιών".

Ο Γ. Θεωνάς, αφού επισημαίνει ότι "προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι την 1/1/2001 για την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα", καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί στο ότι "τέτοιου είδους ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, στηρίζουν τις προσπάθειες άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς και εισόδου τρίτων φορέων παροχής υπηρεσιών πριν το πέρας της προβλεπόμενης περιόδου προσαρμογής και επομένως υπονομεύουν τον ΟΤΕ προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ