Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Αποπυραυλοποίηση" το ταχύτερο...

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αναζήτησαν χθες διέξοδο στο πρόβλημα των ρωσικών πυραύλων

Για τα μάτια του κόσμου, οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, εμφανίστηκαν και χτες στη "φωτογραφία" στο Μέγαρο Μαξίμου να ομονοούν για να πετύχουν τον κοινό στόχο και να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Τα χαμόγελα, ωστόσο, δεν μπορούν να κρύψουν τους διαγκωνισμούς των δύο κυβερνήσεων για το ποιος θα καταβάλει το κόστος της επιλογής για την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε πάνω από δύο ώρες και εκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, έλαβε ακόμη μέρος και η ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του απλώς επανέλαβε τα όσα είχαν προετοιμαστεί για να αποτελέσουν το Κοινό Ανακοινωθέν.

Επιχειρώντας να κωδικοποιήσει κανείς τα αποτελέσματα της συζήτησης θα πρέπει να σημειώσει ότι:

Πρώτον, οι ρωσικοί πύραυλοι "S - 300" δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε η βασική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης.

Δεύτερο, αφού οι πύραυλοι δεν αποτελούν πια κύριο μέλημα της ελληνικής και της κυπριακής πολιτικής, θα ήταν δυνατό να "ανταλλαχθούν" όπως βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς, αν προχωρήσουν οι προτάσεις καλής θέλησης που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά, για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τη δρομολόγηση μιας συζήτησης γιατη συνολική αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο.

Το τρίτο σημείο που θα πρέπει να σταθεί κανείς, είναι η επανάληψη της ελληνικής δέσμευσης περί στρατιωτικής υπεράσπισης αν απειληθεί η Κύπρος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων η Λευκωσία και η Αθήνα με τη χτεσινή σύσκεψη θέλησαν πρώτα απ' όλα να αφήσουν ανοιχτό το πεδίο για διπλωματικές διαβουλεύσεις και "καθαρό" τον δρόμο για τις κινήσεις "απεμπλοκής". Με δεδομένο ότι η παραγγελία για τους πυραύλους δεν μπορεί να εκτελεστεί στο προσεχές δίμηνο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ), η ελληνική πλευρά έχει περιθώρια να προωθήσει τις εναλλακτικές προτάσεις για αποστρατιωτικοποίηση και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Υπό την έννοια αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σκοπός της χτεσινής σύσκεψης ήταν η "αγορά χρόνου", τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου να αξιοποιηθεί για να βρεθούν τρόποι απεμπλοκής από το πρόβλημα των πυραύλων.

Ο "αξιοποιήσιμος" χρόνος για την ανεύρεση διεξόδου από το "πρόβλημα" των πυραύλων τοποθετείται από Κύπριους και Ελληνες διπλωμάτες, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για διπλωματική διέξοδο.

Αντιδράσεις

Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο δε φαίνεται να πείστηκαν από τις ανακοινώσεις της χτεσινής σύσκεψης.

Επίθεση κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την παραγγελία του πυραυλικού συστήματος "S - 300", εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε, ότι όταν συζητιόταν η παραγγελία των πυραύλων δε ρωτήθηκε σχετικά το κόμμα του.

Είπε επίσης ότι, όταν ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι Αμερικανοί θα προβάλουν σφοδρές αντιδράσεις στην περίπτωση παραγγελίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης δε δεχόταν τις κριτικές αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε καθήκον να προβλέψει τις παρενέργειες της παραγγελίας των "S - 300" και τον κατηγόρησε ότι έπαιξε με τα αισθήματα του λαού, προκειμένου να κερδίσει την εκλογή του στην προεδρία.

"Δεν έχω αμφιβολία", είπε ο Δ. Χριστόφιας, "ότι θα υπάρξει αναβολή ή και ακύρωση, μέσω πολλών αναβολών, του πυραυλικού συστήματος. Το θέμα είναι, συνέχισε, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη του. Εκείνος που έχει καθήκον να αναλάβει την ευθύνη του και να πράξει αναλόγως, κατέληξε, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, "διέγνωσε" ότι το Κυπριακό "έχει μπει σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη φάση" και ζήτησε "ψυχραιμία, υπευθυνότητα και προπάντων η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την Κύπρο στη δύσκολη φάση που αντιμετωπίζει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ