Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "θεσμικοί επενδυτές"

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ περνάνε οι λεγόμενοι και θεσμικοί επενδυτές ή αλλιώς σύγχρονοι και μεγάλου βεληνεκούς κερδοσκόποι και μεγαλοληστές του ιδρώτα όλων των λαών του κόσμου. Διαθέτοντας τεράστια ποσά και εκμεταλλευόμενοι την... απελευθερωμένη παγκόσμια οικονομία, κάνουν βόλτες ανά την υφήλιο και μαζεύουν χρήματα.

***

Για παράδειγμα, παρουσιάζεται ή δημιουργούν μια ευκαιρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τσουπ κι έρχονται την άλλη στιγμή κάποια δισεκατομμύρια δολάρια.

***

Χαίρονται οι εγχώριοι κυβερνώντες και κάνουν δηλώσεις του τύπου: Η μεγάλη εισροή ξένου συναλλάγματος και το ενδιαφέρον, που επιδεικνύουν ξένοι επενδυτές, αποδείχνει την ευρωστία και την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

***

Κουραφέξαλα, με μια κουβέντα...

***

Στο μεταξύ, οι "θεσμικοί επενδυτές" έχουν αυξήσει, κατά το κέρδος τους, τα δισεκατομμύρια που έφεραν κι επειδή παρουσιάστηκε άλλη ευκαιρία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, παίρνουν τα λεφτά τους - μαζί με τα κέρδη, εννοείται - και φεύγουν.

***

Τι λένε, τότε, οι κυβερνώντες;

***

Συνήθως, τίποτε. Κι αν ζοριστούν, αναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης - καθότι και καθηγητής - να μας κάνει μια διάλεξη περί παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης οικονομίας.

***

Οι ζημιές όμως υπάρχουν και κάποιος πρέπει να τις πληρώσει. Ε, αυτό είναι εύκολο.

***

Κάποιοι, που είχαν κάποια λεφτουδάκια στην άκρη και νόμιζαν, ότι "παίζοντας" στο χρηματιστήριο, θα πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, πληρώνουν ένα μέρος των σπασμένων.

***

Το υπόλοιπο, το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι, αφού τα δημόσια ελλείμματα παραμένουν υψηλά - αν δε μεγαλώνουν κιόλας - και κινδυνεύει η εκπλήρωση του εθνικού στόχου, της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.

***

Και η ελληνική οικονομία; Αυτή συνεχίζει το Γολγοθά της, μαζί με το λαό, και μόνο τα θησαυροφυλάκια των πραγματικά - και όχι αυτών που εννοεί η κυβέρνηση - εχόντων και κατεχόντων γνωρίζουν μέρες δόξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ