ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Προετοιμάζουν την αντιμετώπιση των αδιεξόδων τους

Ερωτηματικά για την επίτευξη αυτού που θεωρούν "εθνικό στόχο", δηλαδή την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ άφησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση φοβάται πλέον πως η συνέχιση της διεθνούς κρίσης, δε θα έχει απλώς αρνητικές συνέπειες για τους στόχους της οικονομικής της πολιτικής, αλλά θα αμφισβητήσει και θα ακυρώσει το βασικό κυβερνητικό "εθνικής" εμβέλειας στόχο, της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τους φόβους αυτούς, διατύπωσαν έμμεσα χτες, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που με δηλώσεις τους, άρχισαν να καλλιεργούν το έδαφος για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο αφ' ενός να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και αφ' ετέρου να διαφυλάξουν πάση θυσία τον "εθνικό" στόχο της ένταξης...

Οι... ρωγμές αμφισβήτησης της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, προήλθαν από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προέβη σε μία δήλωση που δημιουργεί πληθώρα ερωτηματικών. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου, λοιπόν, "οι στόχοι μας θα τηρηθούν και τίποτα δε δείχνει ότι η Ελλάδα δε θα είναι μέλος της ΟΝΕ την 1/1/2001". Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που διατυπώνεται από επίσημα χείλη μία τόσο ελαστική και επιδεχόμενη ερμηνειών άποψη ως προς την επίτευξη του θεμελιώδους στόχου της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του αστικού κόσμου. Δήλωση, η οποία καταδεικνύει την κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Σημίτη για τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει σήμερα όλα τα σημεία του πλανήτη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, με θέμα την ομιλία του τελευταίου στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για "κρίση μακράς διάρκειας", γεγονός που σημαίνει ότι τα μηνύματα που έρχονται από τον διεθνή περίγυρο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες των τραπεζών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου κάνουν πλέον λόγο για κρίση, η οποία θα διαρκέσει μήνες, για να προσθέσουν ότι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε τίθεται μέχρι και ζήτημα ανατροπής των βασικών παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής που συνδέονται με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ!

Και ενώ η οικονομική κρίση στη Ρωσία καταδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, η κυβέρνηση σταθερά προσκολλημένη στις αγορές, έσπευσε να διαφημίσει και πάλι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Χτες το υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ μέσω Χρηματιστηρίου με την υποβολή προσφορών μέχρι τις 30/9/98, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα (Μακεδονίας - Θράκης, Τράπεζα Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος, Ελληνικά Πετρέλαια) και έσπευσε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ότι "το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά".

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για να διασκεδάσει περισσότερο τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την κρίση είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στις "ώριμες αντιδράσεις της αγοράς"!

Στα πλαίσια των διεθνών επαφών που έχουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε χτες στη Φρανκφούρτη με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σήμερα συνέρχεται η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ).

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κρίση και λιτότητα... μακράς διαρκείας

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε - αυτή τη φορά στη Ρωσία - ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας προανήγγειλε και νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001

Την πρόθεση της κυβέρνησης να σκληρύνει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και να παρατείνει το χρόνο εφαρμογής της, προανήγγειλε χτες - εμμέσως πλην σαφώς - και ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας,με πρόσχημα την αντιμετώπιση των παρενεργειών που έχει στην ελληνική οικονομία η κρίση της Ρωσίας η οποία, όπως είπε, "θα έχει μακρά διάρκεια". Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τις παρενέργειες που προκαλεί η κρίση της Ρωσίας τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και σε όλες σχεδόν τις χώρες - σ' Ανατολή και Δύση - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την ΟΝΕ και επαναπροσδιορισμού των στόχων για τη "σύγκλιση", ούτε βέβαια τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων.

Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει και τι είδους νέα οικονομικά μέτρα, για να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει στην ελληνική οικονομία η οικονομική κρίση της Ρωσίας, ο Δ. Ρέππας, απέφυγε να απαντήσει. Αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι έρχεται φθινόπωρο νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο υπουργός κάλεσε τον ερωτώντα να περιμένει μέχρι το Σάββατο, που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και θα σκιαγραφήσει το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής του 1999.

Εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ για τα εμπόδια που προκαλεί η κρίση της Ρωσίας τόσο σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ όσο και γενικότερα για την πορεία για την τύχη της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • Εξέφρασε την πίστη και την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα θα αποδειχτεί... "αποτελεσματική". Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την ελπίδα και την ευχή η ρώσικη κυβέρνηση να προωθήσει τις "μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, καθώς και άλλους τομείς", ώστε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία να είναι "ταχύτερη και εντονότερη". Δεν έκρυψε μάλιστα, πως αυτή είναι η αξίωση του του διεθνούς κεφαλαίου, λέγοντας πως "αυτό απαιτεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που έχουν ένα σημαντικό λόγο στις εξελίξεις". Και κάλεσε τη ρώσικη κυβέρνηση να"ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό σ' αυτές τις παροτρύνσεις, διότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει" η Ρωσία.
  • Δήλωσε ότι η Ελλάδα, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι άλλες χώρες της ΕΕ. "Η κρίση είναι βαθιά και έχει διάρκεια" είπε και πρόσθεσε πως "η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ" για τη λήψη μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις παρενέργειες που έχει η κρίση της Ρωσίας στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.
  • Είπε ότι "τουλάχιστον αυτή την ώρα, δεν έχει τεθεί θέμα και δε συζητείται" από την ελληνική κυβέρνηση θέμα αλλαγής ή επαναπροσδιορισμού για την ΟΝΕ και τη Σύγκλιση. "Η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ - είπε με νόημα - παραμένει αδιατάρακτη, παρά το ότι δέχεται τις πιέσεις και την επίδραση από την οικονομική και νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει".
  • Εξέφρασε την ανησυχία του, σχετικά με την απόκλιση στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας, πως "ο προβληματισμός μας λόγω της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων, αφορά την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού".
  • Υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει με... επιτυχία το "στόχο για την ΟΝΕ, στις προθεσμίες που έχουμε θέσει", δεν έκρυψε όμως τις ανησυχίες των κυβερνώντων σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες που έχει η κρίση της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία, "η Ελλάδα θα έχει τη δική της συμμετοχή, θα διατυπώσει τις απόψεις της και θα συζητήσει για όλα όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στην οποία συμμετέχουμε με επιτυχία"!

Εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερες όσο παρατείνεται η διάρκεια της κρίσης. Η κρίση αυτή, είπε "δημιουργεί και φόβους πως μπορεί να οδηγηθούμε σε μία ύφεση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. Αν και υποστήριξε πως "δε δικαιολογείται φόβος για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, για την πορεία μας αυτή καθαυτή προς την ΟΝΕ" πρόσθεσε με νόημα ότι "αυτή την ώρα απαιτείται ακραία ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί".

Σκιαγραφώντας τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στη Ρωσία στην ελληνική οικονομία, ο Δ. Ρέππας, παρατήρησε: "Οταν διατηρούνται τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκλιμακωθεί περαιτέρω". Αφού ομολόγησε ότι "ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα" υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη "βασική οικονομική της πολιτική" με... "κοινωνική ευαισθησία και με μέτρα τα οποία οδηγούν σε ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων"! Και με πρόσχημα την "αντοχή της οικονομίας", είπε ότι "στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να δώσουμε στους συμπολίτες μας, που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δεν έχουν απασχόληση, τις δυνατότητες να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους". Οσον αφορά, τι εννοεί όταν μιλά για "βελτίωση του επιπέδου ζωής των οικονομικά ασθενέστερων" ο Δ. Ρέππας, κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν "την ομιλία του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης".

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν η κυβέρνηση θα πάρει και τι είδους νέα μέτρα, ο Δ. Ρέππας, αντί να απαντήσει περιορίστηκε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί πολιτική που "ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας" και κάλεσε τους ερωτώντες να αναμείνουν την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ!

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Από τον πάτο στα... βαθιά

Από το... - 8% ξεκίνησε η χτεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επίπεδα που τελικά αποδείχτηκαν και πάλι δελεαστικά για την εμφάνιση αγοραστών. Τελικά, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε δύο κύκλους αυξομειώσεων των τιμών και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,81%. Οι συναλλαγές δεν κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ήταν συνολικά 58,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ενώ διακινήθηκαν 247 μετοχές, ο μισός τζίρος αφορά τις μετοχές μόνο 8 εταιριών και συγκεκριμένα (σε παρένθεση η αξία των συναλλαγών σε δισ.): Εθνική Τράπεζα (7,5), Πίστεως (5,9), Εργασίας (4,8), Εμπορική (3,7), ΟΤΕ 3,5), Ελληνικά Πετρέλαια (3,1), Ιντρακόμ (2,5). Συνολικά 214 μετοχές είχαν πτώση και μόνο 26 έκλεισαν με κέρδη, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης για 145 μετοχές υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές για πώληση και μόνο 38 έκλεισαν με αγοραστές.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον κλάδο των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης με 7,5%, ενώ οι μικρότερες στον κλάδο των βιομηχανιών με 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης του 8% βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι μετοχές της Ιονικής Τράπεζας και της Εμπορικής.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 20% απώλειες είχε ο γενικός δείκτης της οδού Σοφοκλέους τον Αύγουστο. Ο μήνας, όπως εκτιμάται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ιονικής Τράπεζας, "είχε ιδιαίτερα αρνητική κατεύθυνση", αν και οι συναλλαγές για καλοκαίρι διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο είχε ημερήσιες συναλλαγές κατά μέσο όρο 44,3 δισ. δρχ. ενώ στο δεύτερο μισό του μήνα το ποσό ήταν 55,4 δισ. δραχμές. Μέσα στον Αύγουστο εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές 4 νέων εταιριών, ενώ μέσω χρηματιστηρίου ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας στην ΕΓΝΑΤΙΑ τράπεζα, ενώ ο όμιλος Λάτση απόκτησε ένα επιπλέον ποσοστό (7,05%) της Τράπεζας Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ