Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Προετοιμάζουν την αντιμετώπιση των αδιεξόδων τους

Ερωτηματικά για την επίτευξη αυτού που θεωρούν "εθνικό στόχο", δηλαδή την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ άφησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση φοβάται πλέον πως η συνέχιση της διεθνούς κρίσης, δε θα έχει απλώς αρνητικές συνέπειες για τους στόχους της οικονομικής της πολιτικής, αλλά θα αμφισβητήσει και θα ακυρώσει το βασικό κυβερνητικό "εθνικής" εμβέλειας στόχο, της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τους φόβους αυτούς, διατύπωσαν έμμεσα χτες, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που με δηλώσεις τους, άρχισαν να καλλιεργούν το έδαφος για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο αφ' ενός να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και αφ' ετέρου να διαφυλάξουν πάση θυσία τον "εθνικό" στόχο της ένταξης...

Οι... ρωγμές αμφισβήτησης της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, προήλθαν από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προέβη σε μία δήλωση που δημιουργεί πληθώρα ερωτηματικών. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου, λοιπόν, "οι στόχοι μας θα τηρηθούν και τίποτα δε δείχνει ότι η Ελλάδα δε θα είναι μέλος της ΟΝΕ την 1/1/2001". Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που διατυπώνεται από επίσημα χείλη μία τόσο ελαστική και επιδεχόμενη ερμηνειών άποψη ως προς την επίτευξη του θεμελιώδους στόχου της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του αστικού κόσμου. Δήλωση, η οποία καταδεικνύει την κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Σημίτη για τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει σήμερα όλα τα σημεία του πλανήτη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, με θέμα την ομιλία του τελευταίου στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για "κρίση μακράς διάρκειας", γεγονός που σημαίνει ότι τα μηνύματα που έρχονται από τον διεθνή περίγυρο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες των τραπεζών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου κάνουν πλέον λόγο για κρίση, η οποία θα διαρκέσει μήνες, για να προσθέσουν ότι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε τίθεται μέχρι και ζήτημα ανατροπής των βασικών παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής που συνδέονται με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ!

Και ενώ η οικονομική κρίση στη Ρωσία καταδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, η κυβέρνηση σταθερά προσκολλημένη στις αγορές, έσπευσε να διαφημίσει και πάλι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Χτες το υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ μέσω Χρηματιστηρίου με την υποβολή προσφορών μέχρι τις 30/9/98, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα (Μακεδονίας - Θράκης, Τράπεζα Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος, Ελληνικά Πετρέλαια) και έσπευσε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ότι "το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά".

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για να διασκεδάσει περισσότερο τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την κρίση είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στις "ώριμες αντιδράσεις της αγοράς"!

Στα πλαίσια των διεθνών επαφών που έχουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε χτες στη Φρανκφούρτη με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σήμερα συνέρχεται η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ