Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Από τον πάτο στα... βαθιά

Από το... - 8% ξεκίνησε η χτεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επίπεδα που τελικά αποδείχτηκαν και πάλι δελεαστικά για την εμφάνιση αγοραστών. Τελικά, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε δύο κύκλους αυξομειώσεων των τιμών και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,81%. Οι συναλλαγές δεν κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ήταν συνολικά 58,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ενώ διακινήθηκαν 247 μετοχές, ο μισός τζίρος αφορά τις μετοχές μόνο 8 εταιριών και συγκεκριμένα (σε παρένθεση η αξία των συναλλαγών σε δισ.): Εθνική Τράπεζα (7,5), Πίστεως (5,9), Εργασίας (4,8), Εμπορική (3,7), ΟΤΕ 3,5), Ελληνικά Πετρέλαια (3,1), Ιντρακόμ (2,5). Συνολικά 214 μετοχές είχαν πτώση και μόνο 26 έκλεισαν με κέρδη, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης για 145 μετοχές υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές για πώληση και μόνο 38 έκλεισαν με αγοραστές.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον κλάδο των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης με 7,5%, ενώ οι μικρότερες στον κλάδο των βιομηχανιών με 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης του 8% βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι μετοχές της Ιονικής Τράπεζας και της Εμπορικής.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 20% απώλειες είχε ο γενικός δείκτης της οδού Σοφοκλέους τον Αύγουστο. Ο μήνας, όπως εκτιμάται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ιονικής Τράπεζας, "είχε ιδιαίτερα αρνητική κατεύθυνση", αν και οι συναλλαγές για καλοκαίρι διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο είχε ημερήσιες συναλλαγές κατά μέσο όρο 44,3 δισ. δρχ. ενώ στο δεύτερο μισό του μήνα το ποσό ήταν 55,4 δισ. δραχμές. Μέσα στον Αύγουστο εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές 4 νέων εταιριών, ενώ μέσω χρηματιστηρίου ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας στην ΕΓΝΑΤΙΑ τράπεζα, ενώ ο όμιλος Λάτση απόκτησε ένα επιπλέον ποσοστό (7,05%) της Τράπεζας Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ