Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κρίση και λιτότητα... μακράς διαρκείας

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε - αυτή τη φορά στη Ρωσία - ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας προανήγγειλε και νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001

Την πρόθεση της κυβέρνησης να σκληρύνει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και να παρατείνει το χρόνο εφαρμογής της, προανήγγειλε χτες - εμμέσως πλην σαφώς - και ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας,με πρόσχημα την αντιμετώπιση των παρενεργειών που έχει στην ελληνική οικονομία η κρίση της Ρωσίας η οποία, όπως είπε, "θα έχει μακρά διάρκεια". Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τις παρενέργειες που προκαλεί η κρίση της Ρωσίας τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και σε όλες σχεδόν τις χώρες - σ' Ανατολή και Δύση - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την ΟΝΕ και επαναπροσδιορισμού των στόχων για τη "σύγκλιση", ούτε βέβαια τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων.

Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει και τι είδους νέα οικονομικά μέτρα, για να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει στην ελληνική οικονομία η οικονομική κρίση της Ρωσίας, ο Δ. Ρέππας, απέφυγε να απαντήσει. Αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι έρχεται φθινόπωρο νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο υπουργός κάλεσε τον ερωτώντα να περιμένει μέχρι το Σάββατο, που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και θα σκιαγραφήσει το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής του 1999.

Εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ για τα εμπόδια που προκαλεί η κρίση της Ρωσίας τόσο σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ όσο και γενικότερα για την πορεία για την τύχη της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • Εξέφρασε την πίστη και την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα θα αποδειχτεί... "αποτελεσματική". Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την ελπίδα και την ευχή η ρώσικη κυβέρνηση να προωθήσει τις "μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, καθώς και άλλους τομείς", ώστε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία να είναι "ταχύτερη και εντονότερη". Δεν έκρυψε μάλιστα, πως αυτή είναι η αξίωση του του διεθνούς κεφαλαίου, λέγοντας πως "αυτό απαιτεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που έχουν ένα σημαντικό λόγο στις εξελίξεις". Και κάλεσε τη ρώσικη κυβέρνηση να"ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό σ' αυτές τις παροτρύνσεις, διότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει" η Ρωσία.
  • Δήλωσε ότι η Ελλάδα, μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι άλλες χώρες της ΕΕ. "Η κρίση είναι βαθιά και έχει διάρκεια" είπε και πρόσθεσε πως "η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ" για τη λήψη μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις παρενέργειες που έχει η κρίση της Ρωσίας στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.
  • Είπε ότι "τουλάχιστον αυτή την ώρα, δεν έχει τεθεί θέμα και δε συζητείται" από την ελληνική κυβέρνηση θέμα αλλαγής ή επαναπροσδιορισμού για την ΟΝΕ και τη Σύγκλιση. "Η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ - είπε με νόημα - παραμένει αδιατάρακτη, παρά το ότι δέχεται τις πιέσεις και την επίδραση από την οικονομική και νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει".
  • Εξέφρασε την ανησυχία του, σχετικά με την απόκλιση στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας, πως "ο προβληματισμός μας λόγω της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων, αφορά την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού".
  • Υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει με... επιτυχία το "στόχο για την ΟΝΕ, στις προθεσμίες που έχουμε θέσει", δεν έκρυψε όμως τις ανησυχίες των κυβερνώντων σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες που έχει η κρίση της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία, "η Ελλάδα θα έχει τη δική της συμμετοχή, θα διατυπώσει τις απόψεις της και θα συζητήσει για όλα όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στην οποία συμμετέχουμε με επιτυχία"!

Εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερες όσο παρατείνεται η διάρκεια της κρίσης. Η κρίση αυτή, είπε "δημιουργεί και φόβους πως μπορεί να οδηγηθούμε σε μία ύφεση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. Αν και υποστήριξε πως "δε δικαιολογείται φόβος για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, για την πορεία μας αυτή καθαυτή προς την ΟΝΕ" πρόσθεσε με νόημα ότι "αυτή την ώρα απαιτείται ακραία ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί".

Σκιαγραφώντας τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στη Ρωσία στην ελληνική οικονομία, ο Δ. Ρέππας, παρατήρησε: "Οταν διατηρούνται τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκλιμακωθεί περαιτέρω". Αφού ομολόγησε ότι "ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα" υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη "βασική οικονομική της πολιτική" με... "κοινωνική ευαισθησία και με μέτρα τα οποία οδηγούν σε ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων"! Και με πρόσχημα την "αντοχή της οικονομίας", είπε ότι "στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να δώσουμε στους συμπολίτες μας, που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δεν έχουν απασχόληση, τις δυνατότητες να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους". Οσον αφορά, τι εννοεί όταν μιλά για "βελτίωση του επιπέδου ζωής των οικονομικά ασθενέστερων" ο Δ. Ρέππας, κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν "την ομιλία του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης".

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν η κυβέρνηση θα πάρει και τι είδους νέα μέτρα, ο Δ. Ρέππας, αντί να απαντήσει περιορίστηκε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί πολιτική που "ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας" και κάλεσε τους ερωτώντες να αναμείνουν την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ