ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σίγησαν οι μηχανές της ΣΟΦΤΕΞ!

Στέρεψαν οι πρώτες ύλες. Ανεκτέλεστες παραγγελίες προς όφελος των ανταγωνιστών. Κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ σε τμήματα της επιχείρησης. Σε κινητοποιήσεις καλεί η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ και τονίζει ότι ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις και διάλυση του εργοστασίου

Εκτός του "παιχνιδιού" της αγοράς θέτει ουσιαστικά η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη ΣΟΦΤΕΞ,δύο χρόνια μετά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές συνεχίζονται εδώ και μήνες εν κρυπτώ, με την κυβέρνηση να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις στις κάθε λογής απαιτήσεις τους, η επιχείρηση έχει φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και η συνέχιση της λειτουργίας της είναι μετέωρη. Αυτό είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης που η κυβέρνηση επέλεξε, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των ανταγωνιστών, που θέλουν, και δεν το κρύβουν, να θέσουν τη ΣΟΦΤΕΧ εκτός αγοράς.

Ηδη αυτή τη στιγμή δε δουλεύει καμία μηχανή παραγωγής στα εργοστάσια της εταιρίας, αφού δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ πολλές παραγγελίες μένουν ενεκτέλεστες.Εκτος αυτού, αν και είχε συμφωνηθεί με τις πιστώτριες εταιρίες να μη διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους από τη ΣΟΦΤΕΞ ως το τέλος του χρόνου, η ΔΕΗ,αρχίζοντας πρώτη το χορό της υπονόμευσης, απαίτησε εκβιαστικά (με το κόψιμο του ρεύματος σε ορισμένα τμήματα της εταιρίας), 200 εκατομμύρια δραχμές.

Αυτές οι εξελίξεις και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει την υποψήφια αγοράστρια πολυεθνική ως σωτήρα της επιχείρησης, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις περί επιχείρησης απαλλαγής της αγοράς από την πρώτη εταιρία σε πωλήσεις, προς ικανοποίηση των ανταγωνιστών, τα μερίδια των οποίων το 1997 αυξήθηκαν, σε αντίθεση με αυτά της ΣΟΦΤΕΧ που μειώθηκαν σημαντικά, εξαιτίας του κλίματος της παρατεταμένης υπονόμευσης. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση από τη μια ανακοινώνει ότι έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τους αγοραστές και από την άλλη συνεχίζει να υποκύπτει σε νέους εκβιασμούς των τελευταίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η "Λόκριτς" πιέζει, τόσο την κυβέρνηση να δεχτεί ακόμα πιο επαχθείς όρους, όσο και τους εργαζόμενους ώστε να δεχτούν απεριόριστη μείωση προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή το ξεπούλημα και η διάλυση της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας και να απαιτήσουν την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την πλήρη παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου".

Επίσης μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι "οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση της ΕΣΑΚ ότι δηλαδή, ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις και διάλυση του εργοστασίου". Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι έπειτα από συνάντηση του σωματείου με τους εκπροσώπους της υποψήφιας αγοράστριας "Λόκριτς", αποκαλύφθηκε εκβιαστικά ότι ο βασικός της στόχος δεν είναι μόνο το κλείσιμο κάποιων τμημάτων και των επαρχιακών αποθηκών, αλλά και η περαιτέρω μείωση του προσωπικού, αφού ζητούν από το σωματείο να καταρτίσει καταστάσεις με τις οποίες θα καθορίζεται με βάση τα "διεθνή στάνταρντ" ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων ανά μηχανή, ενώ καταγγέλλονται οι άλλες παρατάξεις οι οποίες ουσιαστικά συναινούν στο ξεπούλημα.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους "να γυρίσουν την πλάτη στους κυβερνητικοεργοδοτικούς συνδικαλιστές, που πλασάρουν τη συναίνεση και την υποταγή και αναμασούν τα εκβιαστικά διλήμματα του στιλ "ή δεχόμαστε το ξεπούλημα στη Λόκριτς ή κλείνει". Με ενότητα και αγώνα - τονίζει η ανακοίνωση - και χωρίς αναμονές, με καθολική συμμετοχή και βγάζοντας το πρόβλημα προς τα έξω, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Αυτό μας δείχνει ο αγώνας των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, που μετά από 8 μήνες αγώνα κατάφεραν σήμερα να είναι όλοι στη δουλιά με τα δικαιώματά τους, ακυρώνοντας τα σχέδια για κλείσιμο".

ΓΚΡΟΥΠ 4
Προσωρινό "στοπ" στις απολύσεις

Με προσωρινή του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απαγορεύει στην εταιρία σεκιούριτι "Γκρουπ 4" να προχωρήσει τη διαδικασία απόλυσης 150 εργαζομένων του τμήματος φυλάξεων, όπως είχε εξαγγείλει, έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία αιφνιδιαστικά είχε εξαγγείλει στα μέσα του Αυγούστου το κλείσιμο του τμήματος φυλάξεων και την απόλυση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή προχωρούσε στην επαναλειτουργία του τμήματος με άλλη επωνυμία, ενώ είχε βάλει και αγγελία για νέες προσλήψεις. Στόχος της "Γκρουπ 4" ήταν να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από το παλιό προσωπικό και, συγκεκριμένα, από όσους είχαν συμπληρώσει πενταετία, αφού αυτοί από 1/9 έχουν αποκτήσει υπαλληλική ιδιότητα, όπως προβλέπει η νέα σύμβαση εργασίας. Επιπλέον, η εταιρία θα λάμβανε τη σχετική επιδότηση για τη "νέα" εταιρία και τις "νέες" προσλήψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρία αυθαιρετεί. Εναντίον της εκκρεμεί μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας για μη τήρηση των συμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι ήταν η "Γκρουπ 4" αυτή που είχε προτείνει να αποκτούν υπαλληλική ιδιότητα όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν πενταετία,ζητώντας όμως ως αντάλλαγμα να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη χορήγηση χαμηλών αυξήσεων. Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά ότι την πρόταση αυτή αποδέχτηκε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παρότι υπάρχει και διαιτητική απόφαση και απόφαση του ΣτΕ, που κατοχυρώνει την υπαλληλική ιδιότητα για τους εργαζόμενους αυτούς, χωρίς προϋποθέσεις.

Το επιχειρησιακό σωματείο είχε προειδοποιήσει όσο ακόμα η σύμβαση ήταν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ότι αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο μαζικών απολύσεων. Τώρα συνδικαλιστές εκτιμούν πως στο εξής θα πάρουν μορφή επιδημίας οι απολύσεις εργαζομένων πριν αυτοί συμπληρώσουν πενταετία, προκειμένου οι εταιρίες να τους καταβάλλουν την αποζημίωση του εργατοτεχνίτη.

Δεσμεύτηκε να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της
  • Σταμάτησαν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στη "Ναυπηγοεπισκευαστική Σαλαμίνος ΑΕ",καθώς η επιχείρηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των δεδουλευμένων του Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι επίσης διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων χρόνων, για τα οποία η επιχείρηση δεσμεύτηκε ότι θα εξοφλεί μέρος απ' αυτά κάθε μήνα. Ηδη, χτες δόθηκαν στους εργαζόμενους κάποια χρήματα και αν σε τέσσερις μέρες δεν πάρουν και το υπόλοιπο ποσό για την εξόφληση του Αυγούστου, θα προχωρήσουν ξανά σε επίσχεση εργασίας.
Κυρώθηκε, με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η Συλλογική
  • Κυρώθηκε, με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πληρωμάτων Επιβατηγών Μεσογειακών και Τουριστικών Πλοίων με ισχύ από 1/1/98 έως 31/12/98.
ΠΕΜΕΝ
Επικίνδυνη η λογική του "όλοι ένοχοι"

Την άμεση αποφυλάκιση των μελών του πληρώματος του πλοίου "Κλεόβουλος οφ Ρόδος" - στου οποίου τα ύφαλα εντοπίστηκαν πριν δέκα μέρες περίπου 189 κιλά κοκαϊνης - ζητά η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,καθώς επίσης και την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι, με σχετική φύλαξη, ώστε να είναι προσιτή η περαιτέρω έρευνα από όλους τους παράγοντες της ανάκρισης.

Οι ναρκωτικές ουσίες εντοπίστηκαν όταν το καράβι βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, προερχόμενο από το λιμάνι Σάντα Μάρθρα της Κολομβίας. Η ΠΕΜΕΝ με επιστολή της τονίζει ότι ύστερα από τη μελέτη του προανακριτικού υλικού, θεωρεί ατεκμηρίωτες τις κατηγορίες που αποδίδονται στα μέλη του πληρώματος του συνόλου των ναυτεργατών που υπηρετούν στο πλοίο. Σημειώνει ότι: "η προφυλάκιση του συνόλου του πληρώματος προδίδει αδυναμία στο προανακριτικό - ανακριτικό έργο και ενέχει κινδύνους εγκλωβισμού της υπόθεσης στη λογική των "εξιλαστήριων θυμάτων"". "Η απαγγελία κατηγοριών - υπογραμμίζει η ΠΕΜΕΝ - και η αναιτιολόγητη προφυλάκιση του συνόλου των μελών του πληρώματος εισάγει μια πολύ επικίνδυνη λογική, που αφορά όλους τους ναυτεργάτες. Εάν επικρατήσει η λογική αυτή, θα θεωρείται ένοχος ο κάθε ναυτεργάτης που υπηρετεί σε πλοίο, στο οποίο θα βρεθούν ναρκωτικές ουσίες. Οι ναυτεργάτες δεν έχουν καμία ευθύνη και αδυνατούν, αντικειμενικά, να ελέγξουν όλα τα σημεία του πλοίου και ιδιαίτερα τα ύφαλά του για την αναζήτηση και εξεύρεση, ναρκωτικών, που έχουν αποκρύψει τα σχετικά κυκλώματα τα οποία χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους".

Ο τέταρτος νεκρός σε τέσσερις μήνες!

Ο τέταρτος νεκρός τεχνικός της ΔΕΗ στους τέσσερις τελευταίους μήνες είναι ο εναερίτης Β. Παπαϊωάννου,35 χρονών, πατέρας δυο ανηλίκων παιδιών, που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στον Ριζόμυλο Βόλου, στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών από καταιγίδα που έπληξε την περιοχή.

"Η μεγάλη οικογένεια των "προνομιούχων" θρηνεί ένα ακόμα μέλος της", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και προειδοποιεί ότι οι τεχνικοί δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να δεχτούν την αδιαφορία της διοίκησης της Επιχείρησης, αλλά και της κυβέρνησης για την Επιχείρηση και ιδιαίτερα για το τεχνικό προσωπικό, "που η έλλειψή του διαλύει καθημερινά τη ΔΕΗ".

Σύμφωνα με την ΕΤΕ - ΔΕΗ, η μη σωστή επάνδρωση των συνεργείων, η απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η έλλειψη υλικών σε συνδυασμό με την τραγική έλλειψη τεχνικού προσωπικού, συμβάλλουν στην αύξηση των ατυχημάτων. "Κάποιοι - αναφέρει - πρέπει να πληρώσουν, να λογοδοτήσουν για την ανευθυνότητά τους που ακόμη και σήμερα παίζουν με ανθρώπινες ζωές. Η ιδιότυπη ανοχή για το δήθεν "καλό" της Επιχείρησης, τελείωσε. Θα καταλογιστούν ευθύνες για όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας με μηνύσεις που θα κατατεθούν και με εισαγγελική έρευνα που θα ζητήσουμε".

Τέλος, η ΕΤΕ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις "κάθε μορφής και διάρκειας", αν δε γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού.

Σκοτώθηκε 25χρονος

Η σαθρότητα της λαμαρίνας πάνω στην οποία δούλευε έγινε η αιτία για να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος Ιωάννης Ανδραλής.Το δυστύχημα έγινε στο εργοστάσιο κεραμοποιίας "Κεφαλής ΑΕ",που βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας, στις 7.30 χτες το πρωί. Ο άτυχος άντρας ασχολούνταν με τη συντήρηση της μεταλλικής οροφής, όταν η λαμαρίνα υποχώρησε με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 7 μέτρων. Λόγω της πτώσης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ