ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα κάτω...

ΠΟΛΥ down (μτφ. κάτω) είναι τελευταία όλα τα πράγματα. Η για να μην είμαστε απόλυτοι, τα περισσότερα.

****

Και δεν αναφερόμαστε, βέβαια, σε όσα είναι κάτω, για χρόνια πολλά. Για παράδειγμα, τα μεροκάματα, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι τιμές που εισπράττουν οι αγρότες και όλα τα συναφή.

****

Μιλάμε για νέα φαινόμενα... Για παράδειγμα...

***

Κάτω τα χρηματιστήρια. Κάτω οι βάσεις των γενικών εξετάσεων. Κάτω η δημοτικότητα του Κλίντον. Κάτω από το μηδέν η δημοτικότητα του Γιέλτσιν και πάει λέγοντας.

***

Ακόμα και το ηθικό των κυβερνώντων κι αυτό πεσμένο είναι. Να σκεφτείτε, ότι άρχισαν από τώρα να μετράνε τις απώλειες στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

****

Κι έχουμε μπροστά μας ενάμιση περίπου μήνα ακόμη. Ετσι, που το πάνε, δε θα τους μείνει τίποτε στο τέλος...

***

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ,πάντως, Κλίντον - Γιέλτσιν έγινε, αλλά μόνο χαμόγελα συμπάθειας, φαίνεται πως είχαν ο ένας για τον άλλον. Τίποτε άλλο...

***

Εδώ που τα λέμε, ήταν αναμενόμενο.

***

Τα πράγματα έχουν στενέψει πολύ για τον Γιέλτσιν. Οχτώ χρόνια ξεπουλάει κοψοχρονιά ό,τι έχει δημιουργήσει για δεκαετίες ο ρώσικος λαός. Δεν έχουν μείνει και πολλά ακόμη. Αλλά και ό,τι έχει μείνει, δεν είναι κι εύκολο πλέον να το βγάλει στο σφυρί. Είναι και ο κόσμος έτοιμος να ξεσηκωθεί, βλέπετε...

****

Από την άλλη, ο Κλίντον δεν πήγε με τις βαλίτσες του γεμάτες δολάρια...

****

Εξάλλου, το είχε πει και πριν ακόμη ξεκινήσει. Θα δώσουμε οικονομική βοήθεια, εφόσον η Ρωσία προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

****************

Κι όπως καταλαβαίνετε, όταν ο Κλίντον συνδέει τη βοήθεια με τις μεταρρυθμίσεις, αυτό σημαίνει να δίνει 10 και να παίρνει πίσω 100 ή και 1.000.

***

Αλλωστε, έχει κι αυτός ανάγκες και υποχρεώσεις. Αντε, να χορτάσεις κάτι μεγαθήρια, σαν την "Τζένεραλ Μότορς"...

Φιλαράκια

Το είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εξερχόμενος χτες από τη Ρηγίλλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ: "Με τον Κ. Καραμανλή δεν έχουμε πρόβλημα. Μιλάμε την ίδια γλώσσα". Κομπιάζοντας για λίγο, έσπευσε να προσθέσει: "Οχι ότι δεν είμαστε φίλοι με τον Κ. Σημίτη, αλλά η προώθηση των λύσεων είναι δύσκολη". Και εμείς που νομίζαμε ότι οι Σημίτης και Καραμανλής δεν είχαν φίλους...

Να λείπει η "ευαισθησία" τους

Τα λένε και δεν ντρέπονται. Οσο και αν έχουν πάψει να μας εκπλήσσουν, όμως δεν έχουν πάψει να εξοργίζουν και να προκαλούν. "Η πολιτική μας διακρίνεται για την ευαισθησία της όσον αφορά τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας", δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς βέβαια να κοκκινίζει στο ελάχιστο. Και τα λέει αυτά, όταν μόλις προχτές ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν την "καταγεγραμμένη" ανεργία να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όταν στενάζουν από τη λιτότητα και την άγρια φορολογία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, όταν οι αγρότες ξεκληρίζονται μαζικά, κλπ.κλπ.

Ακόμα χειρότερο, τα λέει αυτά όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι το 1999 και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ χειρότερα και, εκτός των άλλων, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα περικοπούν ή θα γίνουν πιο άθλιες, κ.ο.κ.

Αυτή είναι η ευαισθησία τους στους "οικονομικά αδύναμους" και τη γνωρίζουν πολύ καλά τα λαϊκά στρώματα. Ας συνεχίσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες να εμπαίζουν τους εργαζόμενους με τέτοιες δηλώσεις. Θα εισπράξουν την απάντηση που τους αξίζει.

Παλιά τους τέχνη...

Δήλωσε και κάτι άλλο, όμως, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου: Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, είπε, θα συνεχίσουν να επηρεάζονται προς το ευνοϊκότερο από τη σταδιακή εφαρμογή των προγραμμάτων απασχόλησης, εννοώντας, προφανώς, τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας.

Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος αυτό το "θα συνεχίσουν να επηρεάζονται προς το ευνοϊκότερο"..., πρέπει να σημειώσουμε, ότι μόνον αφελείς πιστεύουν πως δίνοντας ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να προσλάβουν άνεργους και ιδιαίτερα νέους, θα μειωθεί η ανεργία. Μα, πρώτη φορά θα 'ναι, που και τις επιδοτήσεις θα εισπράξουν και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει; Παλιά τους τέχνη κόσκινο, κύριε διοικητά...

... χωρίς αντίκρισμα

Στην πραγματικότητα, κύριοι του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης, και όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ - η αλήθεια είναι ακόμη χειρότερη - η ανεργία αυξάνει με ρυθμό τριπλάσιο από την απασχόληση. Αυτές είναι οι μέχρι σήμερα συνέπειες της πολιτικής σας και βλέπουμε...

Σχετικά δε με τους νέους, ηλικίας 15 - 24 ετών, που τόσο δήθεν κόπτεστε, και μόνο τα στοιχεία μιας έρευνας του καθηγητή της Παντείου Η. Ιωακείμογλου και του Γ. Κρητικίδη είναι καταλυτικά. Σύμφωνα με αυτά και στην περίοδο 1993 - '97 μειώθηκε κατά 9,8% ή 54.000 και περισσότερα άτομα, ο αριθμός των νέων αυτής της ηλικίας, που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. Στην ίδια περίοδο χάθηκαν 55.538 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 37.574 (69%) αφορούν τους νέους.

Μην κουράζεστε επομένως. Σ' αυτό τον τόπο ζούμε όλοι...

Οι... διαφορές

Υπάρχει το πάρα πολύ κακό - δηλαδή, ο ακραίος και άκρατος νεοφιλελευθερισμός - αλλά υπάρχει και το αρκετά, έως πολύ κακό - δηλαδή, ο "σοσιαλιστικός" νεοφιλελευθερισμός. Αυτά, μας είπαν προχθές οι Κ. Σημίτης και Λ. Ζοσπέν, μιλώντας για τις "προοπτικές των δυνάμεων της Αριστεράς και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη του 2000".

Δεν τα είπαν, βέβαια, έτσι ακριβώς. Προσπάθησαν να τα μπερδέψουν και να κάνουν το άσπρο - μαύρο. Χαρακτηριστική η παρακάτω φράση του Γάλλου πρωθυπουργού: "Λέμε σήμερα "ναι" στην οικονομία της αγοράς, αλλά λέμε "όχι" στην κοινωνία της αγοράς, διότι δεν οδηγεί στην αλληλεγγύη".

Αν θέλετε, να μάθετε πού βρίσκεται η διαφορά, διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα: Η οικονομία της αγοράς "παράγει" όλο και περισσότερους άνεργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους, για τους οποίους, η μεν "κοινωνία της αγοράς" αδιαφορεί σχεδόν παντελώς και οι σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες - που λένε υποτίθεται "όχι" σ' αυτό - βάζουν τους λιγότερο φτωχούς, να επιδείξουν την... αλληλεγγύη τους και να μοιραστούν τα... πλούτη τους, με τους εξαθλιωμένους. Π.χ. μοιράζουν μια θέση εργασίας στα τρία, για να... αντιμετωπίσουν την ανεργία ή φορολογούν ακόμη σκληρότερα όσους έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, για να δώσουν ένα κομμάτι ψωμί, σε όσους κοντεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Και οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες; Αυτούς, τους έχουν και οι μεν και οι δε στα πούπουλα...

Πλαστογραφίες...

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που κυβερνητικά όργανα επιχειρούν να κάνουν τη νύχτα μέρα, σε πείσμα της πραγματικότητας, ακόμη και των επίσημων στοιχείων και αριθμών. Αυτό έκανε και το υπουργείο Εργασίας - μέσω του γραφείου Τύπου του - ισχυριζόμενο ότι η αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας στο 10%, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν αποτελεί ένδειξη για την αύξηση της ανεργίας, αλλά μια συνέπεια της πολιτικής του ΟΑΕΔ, για την καταγραφή όλων των ανέργων, ενώ σημειώνει επίσης, ότι η ανεργία έμεινε σταθερή στη διετία 1996-97.

Μα καλά, δεν καταλαβαίνουν, ότι για πράγματα, που τα ζει καθημερινά - με τον ένα ή άλλο τρόπο - και τα γνωρίζει από πρώτο χέρι όλος ο λαός, η κακοποίηση της αλήθειας αποτελεί στην πραγματικότητα σκέτη κοροϊδία και τίποτε περισσότερο;

Ομολογίες σκοπιμότητας

Ξαφνικά, στην κυβέρνηση άρχισαν να ομολογούν δημοσίως και να προεξοφλούν ότι θα χάσουν ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τη μια, ο ίδιος ο Κ. Σημίτης σε συνέντευξή του στη γαλλική "Μοντ" δηλώνει ότι "ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα στραφούν προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΔΗΚΚΙ", αλλά, όπως συμπληρώνει, αυτό δεν πρόκειται να τον επηρεάσει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Από την άλλη, ο Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", δε διστάζει να θεωρήσει ως επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές αν κερδίσει σε 30 - 32 νομαρχίες, αν και σήμερα έχει 40.

Δεν ξέρουμε αν οι εκτιμήσεις αυτές προβάλλονται για να καλλιεργηθεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε να δικαιολογηθεί μετά τις εκλογές το μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας που θα στείλουν οι κάλπες ή για να προκαλέσουν συσπείρωση στο όνομα των "δεδομένων διαρροών" ή εξυπηρετούν κάποιες άλλες προεκλογικές σκοπιμότητες. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα πληρώσει ακριβά - όποια μέσα και να χρησιμοποιήσει - για την αντιλαϊκή της πολιτική. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι η αποδοκιμασία και η καταδίκη να πιάσει τόπο και να "χρησιμοποιηθεί" ως όπλο των λαϊκών στρωμάτων και την επομένη των εκλογών. Οι συνδυασμοί που υποστηρίζουν οι κομμουνιστές είναι η καλύτερη εγγύηση.

Το ανέκδοτο της μέρας...

Γιατί το υπουργείο Οικονομικών κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη τα αποταμιευτικά ομόλογα των 10.000 δραχμών το ένα και με αφορολόγητο επιτόκιο 10,75%;

Μα για να τιμήσει την 3η Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις σύγχρονες συνθήκες, όπου ο "σοσιαλιστικός" μετασχηματισμός οικοδομείται από τους τραπεζίτες, τις "αγορές", τους χρηματιστηριακούς δείκτες και γενικώς τους κερδοσκόπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ