ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
Θα τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση;

Η Αθήνα εκτιμά πως η τουρκική διπλωματία επιδιώκει την πραγματοποίηση του πρώτου βήματος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Διεθνή Κοινότητα

Την οικοδόμηση μιας σκληρής διαπραγματευτικής θέσης ενόψει των επικείμενων διπλωματικών διαβουλεύσεων διακρίνει η Αθήνα, πίσω από την "πρόταση" που δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

Οι προτάσεις Ντενκτάς, σύμφωνα με την εκτίμηση που διαμορφώνεται στην Αθήνα, εμφανίστηκαν, μετά από αμερικανικές παραινέσεις, ως "απάντηση" στη διάθεση που επέδειξε η ελληνική πλευρά, την περασμένη βδομάδα μετά τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, να "αποπυραυλοποιήσει" την υπόθεση του Κυπριακού και να προσπαθήσει να "αναζωογονήσει" τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο.

Η απάντηση της Αγκυρας στις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Με την ανακοίνωση του Ντενκτάς, η τουρκική διπλωματία έσπευσε να επαναλάβει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "ασχολήθηκε" με τις προτάσεις Ντενκτάς, κωδικοποιώντας τις ελληνικές θέσεις:

"Η τουρκική πλευρά, είπε ο εκπρόσωπος, εξακολουθεί να παραμένει στις γνωστές ακραίες θέσεις:

- Επιμένει να μη δέχεται τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ ως βάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

- Προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και οι προτάσεις παρουσιάζονται εν είδει τελεσιγράφου.

- Επιδιώκει την επιβολή και στην Κυπριακή Δημοκρατία αντίστοιχης ειδικής σχέσης με την Ελλάδα, όπως εκείνη που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τα Κατεχόμενα.

- Απαιτεί από την ΕΕ να επιφυλάξει στην Τουρκία προνομιακή μεταχείριση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Η ελληνική κυβέρνηση μετά απ' όλα αυτά παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις του διεθνούς παράγοντα στην πρόταση του Ντενκτάς. Τα πρώτα δείγματα από την αμερικανική πλευρά δεν είναι διόλου ικανοποιητικά, καθώς"ακούγεται" πως η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει οι προτάσεις Ντενκτάς να βρεθούν στο "τραπέζι". Αντίθετα η Γαλλία απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανί Γκαζό - Σεκρέ, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση προβλέπει την επανένωση μάλλον, παρά τη διαίρεση του νησιού ή τη συγχώνευση του βόρειου τμήματός του με την Τουρκία.

"Ωστόσο η συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών που προτάθηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς συνεπάγεται διεθνή αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, την οποία απορρίπτουμε σύμφωνα με την απόφαση 541 των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ομοσπονδίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Αποφεύγει να καταδικάσει η ΕΕ

Η αυστριακή προεδρία και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μελετήσουν προσεκτικά την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, για εγκαθίδρυση "κυπριακής συνομοσπονδίας".

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Σριούντερ,σύμβουλος της γερμανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η οποία εκπροσωπεί την αυστριακή προεδρία στην ΕΕ στην Κύπρο, αφού η Αυστρία δεν έχει πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο Γερμανός επίσημος απέφυγε να προβεί σε ουσιαστικό σχόλιο για τις προτάσεις Ντενκτάς.

"Είναι πρόωρο να προβούμε σε περισσότερα σχόλια, σε αυτό το στάδιο", σημείωσε ο κ. Σριούντερ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αργότερα ενδεχομένως η πρόταση Ντενκτάς να σχολιαστεί επισήμως.

Απορρίπτει η Κίνα

Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο καθεστώς της Κύπρου πρέπει να γίνουν σεβαστά στην πράξη.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Απορρίπτοντας εμμέσως την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η εκπρόσωπος είπε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο συνεργαστούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και μέσω διαπραγματεύσεων να βρουν το συντομότερο δυνατό δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Διαβήματα...

Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά διαβημάτων στο διεθνές πεδίο, καταγγέλλοντας τη νέα προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς, που στόχο έχει την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, που απαντά στην από πέντε σημεία πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για εγκαθίδρυση "Κυπριακής Συνομοσπονδίας", έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι Αμερικανοί πίσω από την πρόταση Ντενκτάς;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σύμφωνα με το χτεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο η πρόταση Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας στην Κύπρο με τη δημιουργία δύο προτεκτοράτων συζητήθηκε αρκετά στην Αγκυρα, γιατί συνέπεσε με την αναχώρηση του Αμερικανού διπλωμάτη Τόμας Μίλερ από την τουρκική πρωτεύουσα. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος, γράφει η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", που εκφράζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, εξασφάλισαν τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον για την πρόταση Ντενκτάς για να προσθέσει ότι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς διαφορετικά δε θα είχαν το θάρρος να προβούν από μόνοι τους σε κάτι τέτοιο.

Επίσης, η εφημερίδα "Εβρόπα" γράφει ότι η πρόταση για "λύση" συνομοσπονδίας ήταν της Τουρκίας και ο Ραούφ Ντενκτάς απλώς την ανακοίνωσε.

Το ότι η Ουάσιγκτον παίζει βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Κύπρου και στην περίπτωση της πρότασης Ντενκτάς ενισχύεται και από τα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά γεγονότα, όσον αφορά στην αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας. Στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Μπριλ όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς, ότι είναι έτοιμος να αρχίσει αμέσως συνομιλίες αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί τη "λύση" της συνομοσπονδίας και τις διευθετήσεις που προτείνει, είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει την πρόταση προτού μελετήσει προσεκτικά το κείμενο. "Πάντοτε, ισχυρίστηκε, εργαζόμαστε και ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να ανοίγουν πόρτες διαλόγου, ώστε αν αυτή η πόρτα ανοίξει μια, τότε θα είναι καλή". Για να προσθέσει: "Πράγματι, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού". Σε ερώτηση αν η λύση της συνομοσπονδίας που προτείνει ο Ντενκτάς είναι αποδεκτή από τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρεσβευτής απάντησε: "Η αμερικάνικη θέση για διαπραγματεύσεις είναι πολύ γνωστή, αλλά δεν υπάρχει θέμα να βγάζω συμπεράσματα για κάτι που δεν είχα την ευκαιρία να μελετήσω. Θέλουμε οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης. Αν μπουν σ' αυτό το δρόμο θα είναι ωραία γιατί υποθέτω ότι θα σπάσει το αδιέξοδο".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης 24 ώρες μετά την πρόταση Ντενκτάς όχι μόνο δε μετέβαλε στάση ώστε να βρει το θάρρος να καταδικάσει την πρόταση, αλλά σε σχετική δήλωσή του μέσα από χτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, δεν απέκλεισε την πιθανότητα η πρόταση Ντενκτάς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Η θέση αυτή του Κένεθ Μπριλ εξόργισε τον Ν. Αναστασιάδη ο οποίος δεν μπόρεσε να αποκρύψει την απογοήτευσή του και να δηλώσει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την όλη στάση του Αμερικανού εκπροσώπου της Ουάσιγκτον στη Λευκωσία.

Ο ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη Νέα Υόρκη εξάλλου, μετέδωσε χτες ότι οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να εξωραϊσουν την πρόταση Ντενκτάς θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την έναρξη κάποιου είδους δικοινοτικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Οσον αφορά, τη στάση της Βρετανίας στην πρόταση Ντενκτάς, που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως, πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες από οποιαδήποτε εγγυήτρια χώρα που έχουν σαν στόχο τη διάλυση του κυπριακού κράτους που η εγκαθίδρυσή του έγινε με βάση της Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Η πρόνοια αυτή παρέχει το δικαίωμα παρέμβασης της Βρετανίας και της Ελλάδας για ματαίωση της διάλυσης του κυπριακού κράτους. Με βάση την πρόνοια αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσος Παπαδόπουλος σε χτεσινές δηλώσεις του υποστήριξε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας όχι εναντίον του Ντενκτάς αλλά εναντίον της Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη με μήνυμά του από το Ντέρμπαν της Νοτ. Αφρικής, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη των Αδεσμεύτων. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει, πιθανότατα σήμερα, συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόταση Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει και το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που έχει συγκληθεί γι' αυτό το σκοπό για σήμερα το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ