Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
Θα τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση;

Η Αθήνα εκτιμά πως η τουρκική διπλωματία επιδιώκει την πραγματοποίηση του πρώτου βήματος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Διεθνή Κοινότητα

Την οικοδόμηση μιας σκληρής διαπραγματευτικής θέσης ενόψει των επικείμενων διπλωματικών διαβουλεύσεων διακρίνει η Αθήνα, πίσω από την "πρόταση" που δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

Οι προτάσεις Ντενκτάς, σύμφωνα με την εκτίμηση που διαμορφώνεται στην Αθήνα, εμφανίστηκαν, μετά από αμερικανικές παραινέσεις, ως "απάντηση" στη διάθεση που επέδειξε η ελληνική πλευρά, την περασμένη βδομάδα μετά τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, να "αποπυραυλοποιήσει" την υπόθεση του Κυπριακού και να προσπαθήσει να "αναζωογονήσει" τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο.

Η απάντηση της Αγκυρας στις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Με την ανακοίνωση του Ντενκτάς, η τουρκική διπλωματία έσπευσε να επαναλάβει την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "ασχολήθηκε" με τις προτάσεις Ντενκτάς, κωδικοποιώντας τις ελληνικές θέσεις:

"Η τουρκική πλευρά, είπε ο εκπρόσωπος, εξακολουθεί να παραμένει στις γνωστές ακραίες θέσεις:

- Επιμένει να μη δέχεται τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ ως βάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

- Προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και οι προτάσεις παρουσιάζονται εν είδει τελεσιγράφου.

- Επιδιώκει την επιβολή και στην Κυπριακή Δημοκρατία αντίστοιχης ειδικής σχέσης με την Ελλάδα, όπως εκείνη που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τα Κατεχόμενα.

- Απαιτεί από την ΕΕ να επιφυλάξει στην Τουρκία προνομιακή μεταχείριση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Η ελληνική κυβέρνηση μετά απ' όλα αυτά παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις του διεθνούς παράγοντα στην πρόταση του Ντενκτάς. Τα πρώτα δείγματα από την αμερικανική πλευρά δεν είναι διόλου ικανοποιητικά, καθώς"ακούγεται" πως η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει οι προτάσεις Ντενκτάς να βρεθούν στο "τραπέζι". Αντίθετα η Γαλλία απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανί Γκαζό - Σεκρέ, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόταση προβλέπει την επανένωση μάλλον, παρά τη διαίρεση του νησιού ή τη συγχώνευση του βόρειου τμήματός του με την Τουρκία.

"Ωστόσο η συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών που προτάθηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς συνεπάγεται διεθνή αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, την οποία απορρίπτουμε σύμφωνα με την απόφαση 541 των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ομοσπονδίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ