Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διάταξη, η δεξίωση και ο κ. Γιαννόπουλος

Σήμερα ο πρωθυπουργός παραθέτει δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων. Αν και η δεξίωση έχει επετειακό χαρακτήρα, εν τούτοις φέτος πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Τη στιγμή που η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης - και χωρίς ακόμα ο υπουργός Τύπου να το έχει αποκλείσει - σχεδιάζει την προώθηση διάταξης με την οποία θα διώκονται οι δημοσιογράφοι και μάλιστα αυτεπαγγέλτως! Προδήλως ο κ. Γιαννόπουλος έχει τους λόγους του για την προώθηση της εν λόγω διάταξης: Δεν του αρέσει, λέει να μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα... Γνωστό είναι ότι για την επιβολή κάθε αντιδημοκρατικού, τρομοκρατικού, ανελεύθερου μέτρου, όσοι κατά καιρούς τα επιβάλουν το κάνουν με πρόσχημα ότι κάτι δεν τους αρέσει. Οτι τίποτα δεν εγγυάται πως στο μυαλό του κ. Γιαννόπουλου (και γενικότερα των κυβερνώντων) το να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση δε συνιστά βρισιά ή συκοφαντία, είναι επαρκής λόγος για να αντιληφθεί κανείς τι περιμένει, όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά όλη την κοινωνία. Φυσικά το πρώτο που έρχεται στο μυαλό και του τελευταίου κατοίκου σε αυτή τη χώρα - την τελευταία 20ετία τουλάχιστον - είναι το γνωστό ρηθέν "για δες ποιος μιλάει", όταν αναλογίζεται σε ποιο πρόσχημα κατέφυγε ο γνωστός... γαλαντόμος υπουργός για να διαφημίσει τη διάταξή του.

***

Ο κ. Σημίτης πάντως σήμερα παραθέτει δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων. Καλύτερη όμως επίδειξη σεβασμού προς την τιμή των δημοσιογράφων είναι η έμπρακτη επίδειξη απόδοσης τιμής στη δουλιά τους. Και ελάχιστο δείγμα η απόσυρση κάθε σκέψης για την επιβολή της εν λόγω διάταξης. Να πει βέβαια ο κ. Σημίτης στον κ. Τσουκάτο να μην παρεμβαίνει σε ΜΜΕ, να μην συνεχιστεί το καθεστώς των στημένων πρωθυπουργικών συνεντεύξεων και της επιλεκτικής πληροφόρησης δεν του τα ζητάμε. Ξέρουμε ότι έχει περί πολλού την τιμή των δημοσιογράφων, αλλά όχι και τόσο περί πολλού... Απλώς απαιτούμε να μην μας βάζει στην "ψειρού". Ομως ο κ. Σημίτης δεν έχει δώσει μέχρι τώρα εντολή σε κανέναν υπουργό του να δηλώσει ότι οι σκέψεις για επιβολή "τρομοδιάταξης" εξέλειπαν. Το αντίθετο. Ως εκ τούτου και μέχρι τότε τα μέλη της "Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" δε θα μπορούν να δεξιώνονται μαζί του. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που μάλλον την πρωτοβουλία για την άρνηση της πρόσκλησης σε δεξιώσεις θα έπρεπε σε τέτοιες στιγμές να την έχει η ίδια η ΕΣΗΕΑ...

***

Επομένως ο κ. πρωθυπουργός θα την παραθέσει σήμερα τη δεξίωση. Και μπορεί αρκετοί δημοσιογράφοι να μην είναι εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις Γιαννόπουλου, ο κύριος Γιαννόπουλος όμως δεν αποκλείεται να είναι εκεί. Κατά τη διάρκεια του απεριτίφ του ο Κ. Σημίτης ας θυμηθεί ότι ο υπουργός του, που δε θέλει να ακούσει βρισιές και συκοφαντίες, είναι εκείνος που:

  • Οταν οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν στη διάταξή του, αντέτεινε ότι πρόκειται για αντίδραση που συνιστά "διαστρέβλωση, παραπληροφόρηση, δημαγωγία, συκοφαντία, εξευτελισμό και ψευτοπαλληκαρισμό ορισμένων εναντίον εμού"... (26-8-98).
  • Αναφερόμενους σε όσους δημοσιογράφους δεν του αρέσουν έκανε λόγο για εκείνους που "βουτούν την πένα τους στη λάσπη και χρησιμοποιούν το βρόμικο στόμα τους" (26-8-98), για "δημαγωγία των αφελών" και για "Λιλιπούτειους την ηλικίαν "πολιτικούς" (που) και τι δεν προτείνουν αναισχύντως"... (20-8-98).
  • Κατά την ανακοίνωση, για πρώτη φορά, των επιδιώξεών του για επαναφορά των "περί περιύβρισης αρχής", όσοι διαμαρτυρήθηκαν άκουσαν να τους αποκαλεί "τσαρλατάνους της δημοσιογραφίας" με ειδική αναφορά στον "καταφανούς δολιότητας "Ριζοσπάστη""... (5-2-98). Ηταν τότε που αποκαλούσε "αστοιχείωτους και αγράμματους συνταγματικώς" τους δημοσιογράφους...
  • Στα πλαίσια της γνωστής του... ευπρέπειας και για κάποιο λόγο (ως συνήθως ο κ. Γιαννόπουλος δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο λόγο για να βρίζει) επιτέθηκε ενάντια στους "υποκουλτουριάζοντες των τεμπελχανο-καφενέδων του Κολωνακίου", στο "κύμα υπολειμμάτων" και σε άλλες ""υπολελειμένες" προσωπικότητες" που ο "ένας μετά τον άλλον ήκουσαν ο καθένας τα σκολιανά του". Σε ό,τι αφορά ειδικά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, που πρόσφατα τον είχε κλειδώσει (!) στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανε λόγο "για τα καραγκιοζιλίκια του"... (20-8-98).
  • Εκεί που ο κ. Γιαννόπουλος επιστράτευσε όλους τους καλούς τρόπους που γνωρίζει ήταν με αφορμή το εξώδικό του κατά του "Ρ", από τον οποίο ζητούσε δήλωση μετανοίας επειδή υποστήριζε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. "Το σωματείο σας ζητά με αυθάδεια και τα ρέστα" έγραφε στην ΕΣΗΕΑ όταν η τελευταία πήρε θέση ενάντια στις παρεκτροπές του υπουργού, ενώ στην ίδια επιστολή αναφέρει: Οι δημοσιογράφοι του "Ρ" τελούν "υπό το κράτος της σύγχυσης και της πνευματικής ασυναρτησίας", "παριστάνουν τον ανίδεο και κατά το κοινώς λεγόμενο το χαζό", "επιδεικνύουν βασιβουζουκισμό" και "κομμουνιστικό κουτσαβακισμό", είναι "βρόμικοι κονδυλοφόροι" και "λασπητζήδες του "Ριζοσπάστη"" και άλλα τέτοια... ευγενικά (22-2-97).
  • Ομως ο κ. Γιαννόπουλος επανήλθε στο θέμα και ως γνήσιος... διώκτης των υβριστών και συκοφαντών κάνει λόγο για "μικρόψυχη, ύπουλη, μικροκομματική ανάγκη του σημερινού ΚΚΕ", για "ανανδρία και προδοσία και κομματικό - ψευτοτσαμπουκά του ΚΚΕ", για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που "τα εγγόνια τους θα αισθάνονται αηδία σήμερα και θα τους φτύνουν κατάμουτρα, για το ελεεινό κατάντημά τους" (περί ΚΚΕ ο λόγος), για τους δημοσιογράφους του "Ρ" με τη "χαμερπέστατη διαγωγή" και "παλιανθρωπιά που θα την πληρώσουν", για "κομμουνιστική κομματική πνευματική διαστροφή"... (24-2-97).
  • Φυσικά ο κ. Γιαννόπουλος έχει έναν... καλό λόγο για τον οποιονδήποτε δε φέρεται "όπως πρέπει". Οπως οι αγρότες, που τους αποκαλούσε "βάρβαρους, φασίστες, τραμπούκους και γαϊδούρια" (21-1-97), οι "σύντροφοί" του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μ. Δασκαλάκης, που αποκαλεί "ψώνιο και νούμερο" (16-7-98), ή συνάδελφοί του υπουργοί που επειδή δεν τον στηρίζουν στις επιλογές του, τους έχει κατατάξει στους "ηλίθιους, αρχιηλίθιους, βλάκες, ανάξιους και αγράμματους"... (εκπομπή "Η Ωρα της Αλήθειας" - ΑΝΤ-1).

***

Κατόπιν του παραπάνω εγχειριδίου της... αβρότητας από τον πολέμιο των υβριστών και συκοφαντών (!) κ. Γιαννόπουλο, προτείνουμε στον πρωθυπουργό, στη σημερινή δεξίωση, να βάλει τον κ. Πανταγιά να μετρήσει πόσα χρόνια φυλακή επισείει έστω και αυτό το μικρό δείγμα από τα λεχθέντα του υπουργού, στην περίπτωση που θα γινόταν νόμος η διάταξη...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ