• Μονιμοποιούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, αλλά και μετατάσσονται υποχρεωτικά!
  • - Τις ρουσφετολογικές ανάγκες της κυβέρνησης μπροστά στις δημοτικές εκλογές εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μονιμοποιήσεις... - 1998-09-02 00:00:00.0"/>
  • Μονιμοποιούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, αλλά και μετατάσσονται υποχρεωτικά!
  • - Τις ρουσφετολογικές ανάγκες της κυβέρνησης μπροστά στις δημοτικές εκλογές εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μονιμοποιήσεις... - 1998-09-02 00:00:00.0" /> Οργιο προεκλογικών ρουσφετιών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    Οργιο προεκλογικών ρουσφετιών
    • Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις ρουσφετολογικές ανάγκες ενόψει των δημοτικών εκλογών
    • Καθιερώνεται "τεστ νοημοσύνης" για τους... διορισμούς "ημετέρων"
    • Μονιμοποιούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, αλλά και μετατάσσονται υποχρεωτικά!

    Τις ρουσφετολογικές ανάγκες της κυβέρνησης μπροστά στις δημοτικές εκλογές εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου που έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

    Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα ρουσφετολογικών διατάξεων, ενώ με τις αλλαγές που επιφέρει στο σύστημα προσλήψεων - νόμος Πεπονή - διευρύνει τη δυνατότητα ρουσφετολογικών προσλήψεων, κυρίως μέσα από το σύστημα των μορίων, που είναι το σύστημα με το οποίο γίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων στο δημόσιο.

    Ακόμα, με το νομοσχέδιο μονιμοποιούνται 25 - 30.000 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ρυθμίζονται κατά τρόπο που εξυπηρετεί την κυβέρνηση τα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων στο δημόσιο, προσλαμβάνονται οι περίπου 2.000 επιλαχόντες στο διαγωνισμό του... 1995, δίνεται η δυνατότητα στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους να προσλαμβάνουν... επί μία τριετία από τον πίνακα των υποψηφίων που καταρτίζεται με βάση τα μόρια, κ.ο.κ.

    "Ευέλικτοι" διορισμοί

    Συγκεκριμένα, με το άρθρο 27 (παράγραφος 5) όσοι προσλαμβάνονται με το σύστημα των μορίων, θα υποβάλλονται επιπλέον σε "πρακτική δοκιμασία" και προφορική συνέντευξη για να "διακριβωθεί ο δείκτης νοημοσύνης τους"! Είναι ολοφάνερο ότι μέσω αυτής της μεθόδου μπορεί εύκολα να ανατραπεί ο αρχικός πίνακας των επιτυχόντων, ώστε να προσληφθούν οι "ημέτεροι". Στο άρθρο αναφέρεται επί λέξει: "Στις περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά το παρόν άρθρο μπορεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος του οικείου φορέα, να ορίζεται στην προκήρυξη η διενέργεια α) πρακτικής δοκιμασίας, ή β) εξέτασης των υποψηφίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλων κατάλληλων συσκευών, ή γ) συνέντευξης των υποψηφίων, για τη διακρίβωση του δείκτη νοημοσύνης, της αντίληψης, της ετοιμότητας αντιμετώπισης συνήθων ή εκτάκτων καταστάσεων, των σχετικών, ενόψει αυτών, αντιδράσεων και γενικώς των απαραίτητων ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων" (!).

    Η επιπλέον αυτή δοκιμασία, που είναι διάπλατα ανοιχτή στην αυθαιρεσία και το ρουσφέτι, γίνεται από ειδική τριμελή επιτροπή που διορίζει ο διορισμένος πρόεδρος του ΑΣΕΠ και αφού προηγηθεί η κατάρτιση του "πίνακα προτεραιότητας".

    Ακόμα όπως αναφέρεται σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου, η επιτροπή θα μπορεί με βάση την παραπάνω δοκιμασία να προσαυξάνει σε ποσοστό 25% τη βαθμολογία του υποψηφίου ή μπορεί να αποκλείσει τον επιτυχόντα στο διαγωνισμό υποψήφιο από το διορισμό!

    Ρουσφετολογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί και άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου, με την οποία οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οι θυγατρικές τους, οι θυγατρικές των τραπεζών και ΟΤΑ, αλλά και πλήθος άλλων δημοσίων υπηρεσιών, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων με μόρια για να κάνει διορισμούς για τρία συνεχή χρόνια! Μοναδική προϋπόθεση αυτό να αναφέρεται στην προκήρυξη.

    Με το ίδιο άρθρο προσλαμβάνονται σε υπηρεσίες του δημοσίου οι επιλαχόντες του πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1995 (!), οι οποίοι, όμως, έχουν δικαιωθεί ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, "επιλαχόντες του πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1995, οι οποίοι δε διορίστηκαν σε φορέα της νομαρχίας στην οποία υπέβαλαν αίτηση, διορίζονται σε κενές θέσεις για τις οποίες κατέχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού με εξαίρεση το ανώτατο όριο ηλικίας".

    Με άλλο άρθρο (29) παρέχεται το δικαίωμα στους διευθύνοντες συμβούλους να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους χωρίς καμία προϋπόθεση και έλεγχο. Δεν είναι μικρής σημασίας η διάταξη που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ, αφού ορίζει ότι το δίπλωμά τους είναι προσόν για διορισμό στο δημόσιο.

    Μονιμοποιούνται... και μετατάσσονται

    Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου μονιμοποιούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, αλλά ταυτόχρονα μετατάσσονται υποχρεωτικά μέσα σε έξι μήνες οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, "εφόσον το τυπικό προσόν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υπηρεσίας τους" σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Η μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών και μετά από σύμφωνη γνώμη των διορισμένων υπηρεσιακών συμβουλίων. Ταυτόχρονα, όμως, αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για τους ημέτερους, αντί για μετάταξης να καταταγεί, μετά από αίτησή του, στο διοικητικό κλάδο της υπηρεσίας.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ