Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο επιτυχίας η αγωνιστική συσπείρωση δυνάμεων

Σχετική αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξής της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα βγουν, οπωσδήποτε, ενισχυμένα εξέφρασε τη βεβαιότητα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας στην προχτεσινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3. Ενώ, εξήγησε, κριτήριο επιτυχίας αποτελεί ο βαθμός της συσπείρωσης του λαού στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Σχετικά στη συνέντευξή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΚΚΕ θα είναι ικανοποιημένο την επομένη των εκλογών, φυσικά, αν πάρει μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι πήρε στις τελευταίες βουλευτικές. Αν θα είναι στα ίδια ποσοστά μ' αυτά που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα είναι ικανοποιημένο;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν μιλάμε για δημοτικές εκλογές και νομαρχιακές. Δε μιλάμε για βουλευτικές. Και το λέω αυτό γιατί πάντα οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές, με διαφορές από χώρο σε χώρο, δείχνουν ότι αυτοί που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παίρνουν πολλαπλάσιους ψήφους. Εμείς, όμως, αυτούς δεν τους θεωρούμε στενά κομματικούς. Εχουμε περιπτώσεις που το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ πήρε 20, 25% σε περιοχές που παίρνει 6, 7, 8% ή 9 και 10%. Επομένως, δεν μπορεί να είναι το κριτήριο, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, οι βουλευτικές εκλογές απόλυτα, έτσι δεν είναι; Εάν πάρουμε σε ένα δήμο, π.χ. 20% θα πούμε ότι είναι άνοδος που έχει σχέση με τις βουλευτικές εκλογές; Δείχνει κάτι. Λοιπόν, μ' αυτή την έννοια, για μας κριτήριο θα είναι η συσπείρωση δυνάμεων. Αναμφισβήτητα, τα αποτελέσματα σε ψήφους και σε θέσεις και η προοπτική που ανοίγεται.

Είναι σύνθετα, πάντως, τα κριτήρια. Γιατί, κοιτάξτε, απ' το '94 και το '98 αλλού είναι λιγότερα ψηφοδέλτια, αλλού είναι περισσότερα, υπάρχουν αναχώματα, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια διαμόρφωσης πολλών ψηφοδελτίων για διασκορπισμό ψήφων. Μ' αυτή την έννοια πρέπει να πάρει κανείς πολλούς παράγοντες υπόψη για να πει εδώ πήγα καλύτερα.Δεν είναι όπως οι βουλευτικές εκλογές που μπορεί να κάνεις μια πιο ευθεία σύγκριση. Σας τα λέω και προκαταβολικά τα κριτήρια. Δεν πρόκειται να τα αλλοιώσουμε μετεκλογικά. Στο τέλος, ξέρετε, θα βγει μια συνισταμένη.

Το 1994 είχαμε μια συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών όπου είχαμε ανοδική τάση. Και με κομμουνιστικούς ψήφους και με μη κομμουνιστικούς. Υπήρχανε ορισμένοι δήμοι που δεν είχαμε πάει καλά, είχαμε πάει σχεδόν στο ποσοστό το εκλογικό, είχαμε πάει και πίσω από το '90. Υπάρχουν και τέτοιες εξαιρέσεις για τοπικούς λόγους. Επομένως βλέπουμε και τη γενική τάση. Δεν μπορεί να πάρουμε απομονωμένα ένα δήμο. Εγώ σας λέω ότι, οπωσδήποτε, θα υπάρχει ενίσχυση και του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και της πρότασής του. Αυτοί οι ψήφοι που θα μαζευτούν σ' αυτά τα ψηφοδέλτια, το λέμε από τώρα, εμείς δε θα βγούμε να πούμε ότι, οπωσδήποτε, όλοι αυτοί εγκρίνουν το ΚΚΕ και θα το ψηφίσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Είναι όμως ψήφοι στήριξης μιας πρότασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ