Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μανούβρες και η πολιτική εξαπάτησης του ΣΥΝ

Οσο πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές, τόσο εντείνεται η εκστρατεία εξαπάτησης που έχει στήσει εδώ και καιρό ο ΣΥΝ. Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει δυνάμεις, ώστε με καλύτερους όρους να διεκδικήσει μελλοντικά τη συμμετοχή του στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας - που είναι και η μοναδική του επιδίωξη - οξύνει τις φραστικές κορόνες κατά της κυβέρνησης.

Προσπαθεί να κρύψει με αυτόν τον τρόπο ότι με την πολιτική του - και στις δημοτικές και γενικότερα - βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ Στ. Πιτσιόρλα στο "Εθνος" (31/8/98):

Για τις δημοτικές ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ αναφέρεται στην "ευέλικτη τακτική" που ακολουθεί το κόμμα του στον α γύρο και ισχυρίζεται ότι με "αυτοδιοικητικά κριτήρια" θα καθορίσει ο ΣΥΝ τη στάση του στο β γύρο.

Η "ευέλικτη τακτική" δεν είναι τίποτε άλλο παρά έκφραση της υποκριτικής τακτικής που ακολουθεί γενικότερα: Να εμφανίζεται ως αντικυβερνητικό κόμμα, ενώ συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική! Λες και η πολιτική της κυβέρνησης είναι διαφορετική στην Αθήνα ή όπου αλλού ο ΣΥΝ στηρίζει κυβερνητικούς υποψηφίους, απ' ό,τι σε δήμους που υποστηρίζει κάποιο στέλεχός του...

Η πολιτική της κυβέρνησης και στην Τοπική - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι ενιαία. Οπως ενιαία και πολιτικά είναι τα κριτήρια για τον α και το β γύρο. Δεν υπάρχουν "αυτοδιοικητικά κριτήρια".Και δεν υπάρχουν τέτοια κριτήρια, γιατί η Αυτοδιοίκηση δε βρίσκεται στο κενό. Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ασκούν πολιτική και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, νομάρχες και τα Συμβούλια. Και το θέμα είναι: Τι πολιτική ασκούν; Προωθούν τις κυβερνητικές επιλογές, επιβάλλουν φόρους, γίνονται πλασιέ των περίφημων προγραμμάτων της ΕΕ; Είναι, δηλαδή, άλλος ένας μοχλός της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι κυβερνητικό γρανάζι, ή όχι;Αυτά είναι τα πραγματικά κριτήρια. Είναι κριτήρια πολιτικά. Κριτήρια στα οποία αποφεύγει να σταθεί ο ΣΥΝ, για τον απλούστατο λόγο ότι συμφωνεί και με τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση.
Τα κόλπα του ΣΥΝ περί "ευέλικτης τακτικής" και "αυτοδιοικητικών κριτηρίων" δεν είναι παρά μία απάτη. Απάτη που όμως δεν μπορεί να κρύψει το ότι η πολιτική του ΣΥΝ έχει ανοίξει το δρόμο για ψήφιση του ΠΑΣΟΚ στο βγύρο.Αλλά δεν το ομολογεί, ώστε να ψαρεύει στους ψηφοφόρους που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική!!!

Για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ εκφράζει την υποκρισία αυτού του κόμματος. Αφού τονίζει ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει την εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει: "Για να μην έρθει ποτέ στην εξουσία η ΝΔ, ας αλλάξει το ΠΑΣΟΚ τον εκλογικό νόμο και ας ψηφίσει την απλή αναλογική". Και παρακάτω: "Μόνη ρεαλιστική λύση είναι μία κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας". Δηλαδή κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό που προκύπτει από τις παραπάνω τοποθετήσεις είναι ότι ο ΣΥΝ από τη μια διαφωνεί, όπως λέει, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μέσω... απλής αναλογικής. Πέρα από το γεγονός ότι το κριτήριο της ψήφου δεν καθορίζεται από το εκλογικό σύστημα, ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι, αν το ΠΑΣΟΚ χάσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του, τότε θ' αλλάξει πολιτική. Λες και το ΠΑΣΟΚ δεν υπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα και που γι' αυτό το λόγο έχει την υποστήριξη του σκληρού πυρήνα του κεφαλαίου. Λες και δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στα μονοπώλια και στις ενώσεις τους.

Ο ΣΥΝ δεν έχει αυταπάτες. Ξέρει πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ν' αλλάξει πολιτική. Ομως, ο στόχος, ο μοναδικός στόχος της Κουμουνδούρου είναι άλλος: Να αφαιρέσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.Αυτή είναι η επιδίωξη του ΣΥΝ, ή όπως λέει ο Στ. Πιτσιόρλας, "βλέπει επιβεβλημένη τη συμμετοχή του ΣΥΝ στη διεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας". Δηλαδή τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας...

Η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής δεν είναι στους στόχους του ΣΥΝ. Γιατί, απλούστατα, συμφωνεί με τη γενικότερη κατεύθυνση αυτής της πολιτικής. Συμφωνεί με τη στρατηγική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά ας δούμε τη στάση του σε μια περίπτωση που δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, αλλά είναι χαρακτηριστική για το ρόλο του. Πρόκειται για τη φιλομονοπωλιακή θέση που πήρε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης στο κρίσιμο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.Σε εισήγηση προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που υπογράφει μαζί με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Η. Παπαδόπουλο και Πρ. Παυλόπουλο), όχι μόνο συμβάλλει στην πολιτική υπονόμευσης της ΕΡΤ που ακολουθεί η κυβέρνηση και βάζει πλάτη στα μονοπώλια που ερίζουν για την άλωση της ψηφιακής, αλλά προχωράει και παραπέρα, συντελώντας, μαζί με τους προαναφερόμενους, στην ακόμα αντιδραστικότερη τροποποίηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή, που ετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση. Ο βουλευτής του "αριστερού" ΣΥΝ κάνει λόγο για "οιονεί μονοπωλιακό, υπέρ της ΕΡΤ, καθεστώς της ψηφιακής", ανησυχεί μήπως θεωρηθεί ότι διαμορφώνεται υπέρ της ΕΡΤ "δεσπόζουσα θέση στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης" και, τέλος, κατακρίνει τον υπάρχοντα νόμο ότι "καθιερώνει καθεστώς θεσμικής και ουσιαστικής παντοδυναμίας της ΕΡΤ"! Και όλα αυτά στο όνομα του "ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου". Βέβαια, μιλιά δε βγάζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ για τα μονοπώλια που σαρώνουν στην Ευρώπη το χώρο της ψηφιακής, καθώς και για τα εγχώρια μονοπώλια που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον κρίσιμο αυτό τομέα, στην Ελλάδα.

Ομολογουμένως, ο ΣΥΝ αποδεικνύεται ότι είναι "μανούλα" στις "μανούβρες". Ομως, όσες μανούβρες κι αν κάνει, όσα κόλπα κι αν χρησιμοποιήσει, δεν πρόκειται να ξεγελάσει και πολλούς. Η μάσκα του "προοδευτικού", του "αριστερού" κόμματος έχει αρχίσει και ξεθωριάζει. Ολο και πιο πολύ αποκαλύπτεται ο αστικός του χαρακτήρας.

Μάκης ΚΟΨΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ