Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα άσκηση - πρόβα για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κόσσοβο
  • Πραγματοποιείται από 10 έως 18 Σεπτέμβρη, με σκοπό, δήθεν, τη συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
  • Στο στόχαστρο οι λαοί των Βαλκανίων που θέλουν να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων"

Το δεύτερο μέρος (το πρώτο έλαβε χώρα πρόσφατα στην Αλβανία) της πρόβας -τζενεράλε, που κάνουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, πρόκειται να διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

Η άσκηση αυτή, με τον απίστευτο και όμως αληθινό τίτλο "COOPERATIVE BEST EFFORT '98" (CBE - '98), δηλαδή "Η καλύτερη προσπάθεια συνεργασίας στο 1998", θα λάβει χώρα στο πεδίο ασκήσεων του Krivolak, της γειτονικής χώρας, από 10 μέχρι 18 Σεπτέμβρη, και θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 22 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Σύμπραξη για την ειρήνη" (ΣγΕ), του, ΝΑΤΟικής πατρότητας, προγράμματος σύνδεσης με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση αυτή "αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει το ΝΑΤΟ στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του προγράμματος ΣγΕ με την ΠΓΔΜ και της σημαντικής συνεισφοράς της ΠΓΔΜ στο παραπάνω πρόγραμμα. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι είναι η πρώτη άσκηση του είδους, που γίνεται στην ΠΓΔΜ".

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων σε "ειρηνευτικές" αποστολές. Ετσι ονομάζονται τώρα οι αποστολές αποσταθεροποίησης και επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και αλλού, με ταχυκίνητες δυνάμεις, που άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί με διάφορες ομπρέλες σε Βοσνία, Αλβανία. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, βασικός της στόχος "είναι να προαγάγει την αμοιβαία κατανόηση και να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος ΣγΕ, καθώς και να προβάλει τη σημαντική προσφορά του προγράμματος ΣγΕ στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στόχος που θεωρείται από το ΝΑΤΟ υψίστης σημασίας".Επιθυμία να συμμετάσχουν στην άσκηση στην ΠΓΔΜ, που έχει σχεδιαστεί από το στρατηγείο της Βορειοδυτικής Ευρώπης στη Μ. Βρετανία, έχουν δηλώσει μέχρι τώρα 22 χώρες. Από αυτές τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία. Επίσης από τις χώρες του ψευδεπίγραφου ΝΑΤΟικού προγράμματος ΣγΕ συμμετέχουν οι: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Εσθονία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Λετονία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία, ενώ θα βρίσκονται ως παρατηρητές η Φινλανδία και η Λιθουανία.

Η συμμετοχή της χώρας μας στη νέα αυτή άσκηση προετοιμασίας αλλά και πίεσης για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, προβλέπει να πάρουν μέρος 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και λόχος αλεξιπτωτιστών και ομάδα 12 οπλιτών πεζικού και 5 αξιωματικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρως ταυτισμένος με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2001-08-30 00:00:00.0)
Η εικονική δικαίωση (2001-08-29 00:00:00.0)
Σενάρια ευρύτερης αποσταθεροποίησης (2000-06-04 00:00:00.0)
Προάγγελοι εκτέλεσης του εγκλήματος (1999-04-18 00:00:00.0)
Αγωνιούν αλλά και "(εξ) υπηρετούν" οι γείτονες... (1999-03-25 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η Πολυεθνική Δύναμη (1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ