Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφεύγει να καταδικάσει η ΕΕ

Η αυστριακή προεδρία και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μελετήσουν προσεκτικά την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, για εγκαθίδρυση "κυπριακής συνομοσπονδίας".

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Σριούντερ,σύμβουλος της γερμανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η οποία εκπροσωπεί την αυστριακή προεδρία στην ΕΕ στην Κύπρο, αφού η Αυστρία δεν έχει πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ο Γερμανός επίσημος απέφυγε να προβεί σε ουσιαστικό σχόλιο για τις προτάσεις Ντενκτάς.

"Είναι πρόωρο να προβούμε σε περισσότερα σχόλια, σε αυτό το στάδιο", σημείωσε ο κ. Σριούντερ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αργότερα ενδεχομένως η πρόταση Ντενκτάς να σχολιαστεί επισήμως.

Απορρίπτει η Κίνα

Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο καθεστώς της Κύπρου πρέπει να γίνουν σεβαστά στην πράξη.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Απορρίπτοντας εμμέσως την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η εκπρόσωπος είπε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως οι δύο κοινότητες στην Κύπρο συνεργαστούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και μέσω διαπραγματεύσεων να βρουν το συντομότερο δυνατό δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Διαβήματα...

Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά διαβημάτων στο διεθνές πεδίο, καταγγέλλοντας τη νέα προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς, που στόχο έχει την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, που απαντά στην από πέντε σημεία πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για εγκαθίδρυση "Κυπριακής Συνομοσπονδίας", έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ