• Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο συζητείται από χτες στο θερινό Τμήμα της Βουλής
  • Μ. Μπόσκου: Η κυβέρνηση της λιτότητας και της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απασχόλησης αυτών των ατόμων
  • - Ψευδεπίγραφο αποδεικνύεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο δεύτερο θερινό Τμήμα της... - 1998-09-02 00:00:00.0"/>
  • Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο συζητείται από χτες στο θερινό Τμήμα της Βουλής
  • Μ. Μπόσκου: Η κυβέρνηση της λιτότητας και της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απασχόλησης αυτών των ατόμων
  • - Ψευδεπίγραφο αποδεικνύεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο δεύτερο θερινό Τμήμα της... - 1998-09-02 00:00:00.0" /> Τα πρώτα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ"
    Τα πρώτα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής
    • Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο συζητείται από χτες στο θερινό Τμήμα της Βουλής
    • Μ. Μπόσκου: Η κυβέρνηση της λιτότητας και της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απασχόλησης αυτών των ατόμων

    Ψευδεπίγραφο αποδεικνύεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών" η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στο δεύτερο θερινό Τμήμα της Βουλής, καθώς κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα που υποτίθεται ότι λύνει.

    Αλλωστε, όπως εύστοχα τόνισε στη συζήτηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,μία κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία της μία πολιτική λιτότητας, ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα και ανεργίας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της απασχόλησης των ατόμων ειδικών κατηγοριών.

    Το φιλολαϊκό προσωπείο της κυβέρνησης υπογράμμισε η Μ. Μπόσκου πέφτει στο κενό από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο δεν έχει καν καταγράψει τον αριθμό αυτών των ατόμων. Δείγμα δε του "ενδιαφέροντος" αποτελεί και το γεγονός ότι μέσα σε 12 ολόκληρα χρόνια που ισχύει ο σχετικός νόμος έχουν απολαύει της προστασίας του μόνο 25.000 άτομα. Μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια η απασχόληση των αναπήρων στο δημόσιο μειώθηκε μέχρι και 50% σε ορισμένες ειδικότητες.

    Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα ξεπέρασε τον Ιούλη το 10% και με νόμο καταργήθηκε το οκτάωρο και θεσπίστηκε η "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, είναι το λιγότερο αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών. "Αυτά τα πρόσωπα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής" είπε η Μ. Μπόσκου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε καν χάρτης επαγγελμάτων για τις ειδικές κατηγορίες ατόμων.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες η απασχόληση των αναπήρων έφτανε μέχρι και το 90%, ενώ για την απασχόλησή τους υπήρχαν ακόμα και ειδικές βιομηχανίες, την ίδια στιγμή που στις καπιταλιστικές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνάει το 2%.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση πρόσληψης τέτοιων ατόμων οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό κάτω από 50 άτομα, διάταξη που εξαιρεί αρκετές επιχειρήσεις, ενώ με το όριο ηλικίας τα 45 χρόνια αποκλείονται όσοι μένουν ανάπηροι σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς και οι άνεργοι ανάπηροι. Η Μ. Μπόσκου ζήτησε να υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας και κατήγγειλε ότι οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις που θα απασχολούν ειδικές κατηγορίες δίνονται χωρίς κριτήρια και διασφάλιση της απασχόλησής τους.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ συμφώνησε επί της αρχής γιατί καλύπτει την έννοια του κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης.

    Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου στην ομιλία του είπε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της διαφάνειας και αντικειμενικότητας του συστήματος πρόσληψης. Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί με βάση τον ισχύοντα νόμο 33.200 άτομα από τα οποία 12.000 πολύτεκνοι, 13.000 άτομα με ειδικές ανάγκες, 3.000 παιδιά αναπήρων πολέμου, 1.612 παιδιά αγωνιστικών Εθνικής Αντίστασης και 2.800 συγγενείς ειδικών κατηγοριών.

    Οσον αφορά την έκρηξη της ανεργίας είπε ότι αυτή έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοινώνοντας ότι τον Ιούλη έγιναν 82.000 προσλήψεις και 35.000 απολύσεις, ενώ την ίδια χρονική περίοδο πέρσι έγιναν 59.000 προσλήψεις και 24.000 απολύσεις.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ