ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στη ΣΥΝΕΛ

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, καθώς σήμερα συζητείται στο δικαστήριο αίτηση της ΑΤΕ για εκκαθάριση της επιχείρησης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), καθώς η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας με αίτησή της, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, ζητά την εκκαθάριση της ΣΥΝΕΛ λόγω των χρεών της προς την Τράπεζα. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 8 το πρωί, συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής και στις 10.30 πμ θα συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο. Ηδη, η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ έχει μεταφέρει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρίας στη θυγατρική της (ΣΕΛ), νεκρώνοντας ουσιαστικά τη ΣΥΝΕΛ!

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη ΣΥΝΕΛ καταγγέλλει την ΑΤΕ και τονίζει ότι η αίτηση για εκκαθάριση που κατέθεσε είναι "ελλιπής, ασαφής, επιλεκτική, αόριστη και αβάσιμη" και έχει κύριο σκοπό να αποπροσανατολίσει το δικαστήριο, την κοινή γνώμη, τους μετόχους και τους αρμόδιους φορείς. Από την άλλη, όπως καταγγέλλει το σωματείο, αντί η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ να αγωνιστεί για τη σωτηρία της εταιρίας, κατέβαλε προσπάθειες για να εκδικαστεί η αίτηση πριν από την ημερομηνία που είχε καθοριστεί. "Το τελευταίο διάστημα - υπογραμμίζεται - η διοίκηση της εταιρίας προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στους εργαζόμενους, απειλώντας τους πότε με ομαδικές απολύσεις και πότε με παράνομες διαθεσιμότητες".

Η πορεία της ΣΥΝΕΛ

Η ΣΥΝΕΛ λειτουργεί από το 1984 ως οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα υπό τη μορφή ΑΕ και μετέχουν σ' αυτή όλες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας (122 στον αριθμό) σε ποσοστό 53% και η ΑΤΕ σε ποσοστό 47%.Σκοπός της εταιρίας είναι "ο ομαλός, έγκαιρος και οικονομικός εφοδιασμός των Ελλήνων αγροτών με άριστης ποιότητας και κατάλληλα λιπάσματα".

Από το 1984 μέχρι το 1992 η ΣΥΝΕΛ είχε την ευθύνη από την παραγωγή και την προμήθεια λιπασμάτων, τις εισαγωγές μέχρι τη διαχείριση, τη διακίνηση, αποθήκευση και διάθεση του λιπάσματος στους παραγωγούς. Την περίοδο αυτή η ΣΥΝΕΛ διακινούσε ετησίως πάνω από 2.000.000 τόνους λιπασμάτων.

Μετά το 1992 οπότε και απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά λιπάσματος, η ΣΥΝΕΛ άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κατέβαλαν τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς την εταιρία με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη, να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της διακίνησης πέρασε στους ιδιώτες. Οι δυο μεγάλες λιπασματοβιομηχανίες της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν παράλληλο προς τη ΣΥΝΕΛ ιδιωτικό δίκτυο διακίνησης λιπάσματος με αποτέλεσμα η ΣΥΝΕΛ να χάνει σημαντικό έδαφος.

Κινητοποιήσεις από σήμερα στη ΛΑΡΚΟ

Σε αποφασιστική αντίσταση στην πολιτική που οδηγεί την επιχείρηση στο ξεπούλημα ή και στο κλείσιμο, καλεί η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, διεκδικώντας τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχείρησης, σύμφωνα με τις προτάσεις τους, καθώς και υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια στις 5/9 και στις 7/9,ενώ στο διάστημα 10 έως 15/9 θα προκηρυχτεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων της Λάρυμνας, στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν η υπουργός ή η υφυπουργός Ανάπτυξης. Το ίδιο διάστημα και πριν τις 15 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί και νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να παρθούν αποφάσεις.

Για τις εξελίξεις στην επιχείρηση εξέδωσε ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ,στην οποία σημειώνεται: "Η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική βάση, την οικονομία της χώρας, για το δημόσιο τομέα. Μια βιομηχανική μονάδα που έχει προσφορά και δίνει ζωή στη γύρω περιοχή και δουλιά σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Η πορεία της σχετίζεται με τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά και την τύχη των οικογενειών των εργαζομένων".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται: "Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ, συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας και αφαίρεσης κατακτήσεων των εργαζομένων, με προοπτική την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο".

Στην παραπάνω κατεύθυνση η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι βρίσκεται:"α) Το υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο από 1/9 αναστέλλονται όλες οι εξορύξεις, η μεταφορά μεταλλεύματος από την Καστοριά, οι προμήθειες κάθε είδους υλικών και ανταλλακτικών, μηδενίζονται οι κάθε είδους υπερωρίες - υπερεργασίες, η απασχόληση πάσης φύσεως εργολάβων, δίνονται όλα τα υπόλοιπα αδειών και ζητείται νέο ταμειακό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα σε 1 ή 2 μήνες να βγει η ΛΑΡΚΟ εκτός παραγωγικής διαδικασίας. β) Η προσφυγή στη διαιτησία - με κυβερνητική εντολή - της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για την υπογραφή ΣΣΕ '98 και οι απαράδεκτες προτάσεις για διετή διάρκεια, εργασιακή ειρήνη, συρρίκνωση αμοιβών, σημαντική μείωση του πριμ παραγωγικότητας κ.ά.".

Η ΝΕ Εύβοιας απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τονίζει ότι "στην πολιτική κατάσταση που ζούμε, με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα πλαίσια της διαχείρισης της κατάστασης, αρνούμενες να συγκρουστούν μ' αυτούς που οξύνουν τα προβλήματα, με την ολιγαρχία του πλούτου, τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για συσπείρωση και αγώνα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για το συντονισμό της πάλης με άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την πολιτική, για παράλληλα αγωνιστικά βήματα με τους κατοίκους των γύρω χωριών στην πορεία και των δημοτικών εκλογών που έρχονται ".

Καταλήγοντας η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί σε αντίσταση σ' αυτή την πολιτική, καταδίκη όσων την εφαρμόζουν, την υιοθετούν ή την ανέχονται, αγώνα για την περιφρούρηση των συμφερόντων των εργαζομένων και για τη διάσωση της δημόσιας περιουσίας, αγώνα για την εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών για το λαό και τον τόπο.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στην "κάνουλα" οι εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας πολυεθνικής, "προμηθευτές ανθρώπινου δυναμικού" (!) θα στέλνουν σε καθημερινή βάση τους εργαζόμενους να δουλεύουν όσο θέλει, όπου θέλει και όποτε θέλει η εταιρία! Στους εργολάβους το επισκευαστικό έργο του ναυπηγείου

Σε ένα μεγάλο σκλαβοπάζαρο επιδιώκει να μετατρέψει τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά" η διαχειρίστρια πολυεθνική Μπράουν εντ Ρουτ.Χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας D. Groves με γραπτή του ανακοίνωση που απευθύνεται προς όλα τα τμήματα του ναυπηγείου, κοινοποιεί την απόφαση της πολυεθνικήςνα συγκεντρώνει καθημερινά όλους τους εργαζόμενους που αυτή κρίνει σαν"αποδεσμευόμενους" από το πόστο τους, σε μια μεγάλη αίθουσα και από κει να στέλνει όσους και όποτε θέλει, σε όποια δουλιά κρίνει η ίδια!

Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι εργαζόμενοι που θα αποδεσμεύονται από το πόστο τους, θα "ειδοποιούνται με τη συνημμένη Φόρμα Αποδέσμευσης" (!) και θα τίθενται στη διάθεση στελέχους της επιχείρησης που επονομάζεται "Προμηθευτής Ανθρώπινου Δυναμικού"!

Ολοι οι παραπάνω εργαζόμενοι και μέχρι τον βαθμό του εργοδηγού, θα είναι υποχρεωμένοι "να συγκεντρώνονται καθημερινά στον Κεντρικό Χώρο Διάθεσης Προσωπικού (πρώην χαρακτήριο). Κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών θα παραμένουν σε αυτή τη θέση, εκτός αν τους δοθούν οδηγίες για να αναφερθούν αλλού για εργασία ή εκπαίδευση"!Οι εργαζόμενοι με βαθμό μεγαλύτερο του εργοδηγού θα αναφέρονται απευθείας στους προμηθευτές. Επιπλέον, θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν καθημερινά τη "Φόρμα Αποδέσμευσης Διάθεσης" στην οποία θα αναγράφεται σε ποια εργασία και για πόσο χρόνο διατίθενται κάθε φορά!

Απ' την πρώτη μέρα που "πάτησε το πόδι της" στο ναυπηγείο η πολυεθνική, η κύρια δραστηριότητά της, επικεντρώνεται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση του δικαιώματος της ειδικότητας και στην επιβολή πολλαπλής ειδικότητας. Αυτό το επιχείρησε με διάφορες μορφές, απειλώντας με ποινές τους εργαζόμενους που αντιδρούσαν. Ωστόσο φαίνεται, δεν προχώρησε όσο ήθελε και τώρα καταφεύγει σε ακραία μέτρα, θέλοντας να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απλά εμπορεύματα, σε εργαζόμενους στην "κάνουλα".

Να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα και παρά την αδρά αμοιβή της, δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει καμιά δουλιά στο ναυπηγείο. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή της τρίτης και τελευταίας φρεγάτας, η κατασκευή των τρένων δεν έχει ακόμα αρχίσει, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για ανάθεση στο ναυπηγείο της κατασκευής 4 κανονιοφόρων και 3 υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Οσο για τον τομέα των επισκευών, αυτός είναι αλωμένος από τους εργολάβους που απασχολούν πάνω από 350 εργαζόμενους.

Ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος της διοίκησης του σωματείου, θα επισημάνει: "Τα αποτελέσματα της επιλογής του 51% - 49% κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλειοψηφίας του σωματείου, έρχονται σήμερα σαν κατακλείδα. Η πολυεθνική με μια ωμή και προκλητική ανακοίνωση, λέει στους εργαζόμενους: "Τέρμα τα δικαιώματα. Είστε εμπορεύματα και θα σας χρησιμοποιώ όπου και όπως θέλω". Θέλει να μετατρέψει το χαρακτήριο σε μια δεξαμενή άντλησης σύγχρονων σκλάβων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να της κάνουν το χατίρι. Σαν Εργοστασιακή Επιτροπή θα παρέμβουμε με κάθε μέσο για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια".

λεζάντα Σκαραμαγκά

Με την ωμή αυτή ανακοίνωση, η πολυεθνική δηλώνει την απόφασή της να μετατρέψει το πρώην χαρακτήριο σε κρατητήριο σκλάβων, όπου οι προμηθευτές θα αναλαμβάνουν να διαθέτουν όπως θέλει η εταιρία το εμπόρευμα - εργαζόμενος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ