Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στη ΣΥΝΕΛ

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, καθώς σήμερα συζητείται στο δικαστήριο αίτηση της ΑΤΕ για εκκαθάριση της επιχείρησης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), καθώς η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας με αίτησή της, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, ζητά την εκκαθάριση της ΣΥΝΕΛ λόγω των χρεών της προς την Τράπεζα. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 8 το πρωί, συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής και στις 10.30 πμ θα συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο. Ηδη, η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ έχει μεταφέρει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρίας στη θυγατρική της (ΣΕΛ), νεκρώνοντας ουσιαστικά τη ΣΥΝΕΛ!

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη ΣΥΝΕΛ καταγγέλλει την ΑΤΕ και τονίζει ότι η αίτηση για εκκαθάριση που κατέθεσε είναι "ελλιπής, ασαφής, επιλεκτική, αόριστη και αβάσιμη" και έχει κύριο σκοπό να αποπροσανατολίσει το δικαστήριο, την κοινή γνώμη, τους μετόχους και τους αρμόδιους φορείς. Από την άλλη, όπως καταγγέλλει το σωματείο, αντί η διοίκηση της ΣΥΝΕΛ να αγωνιστεί για τη σωτηρία της εταιρίας, κατέβαλε προσπάθειες για να εκδικαστεί η αίτηση πριν από την ημερομηνία που είχε καθοριστεί. "Το τελευταίο διάστημα - υπογραμμίζεται - η διοίκηση της εταιρίας προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στους εργαζόμενους, απειλώντας τους πότε με ομαδικές απολύσεις και πότε με παράνομες διαθεσιμότητες".

Η πορεία της ΣΥΝΕΛ

Η ΣΥΝΕΛ λειτουργεί από το 1984 ως οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα υπό τη μορφή ΑΕ και μετέχουν σ' αυτή όλες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας (122 στον αριθμό) σε ποσοστό 53% και η ΑΤΕ σε ποσοστό 47%.Σκοπός της εταιρίας είναι "ο ομαλός, έγκαιρος και οικονομικός εφοδιασμός των Ελλήνων αγροτών με άριστης ποιότητας και κατάλληλα λιπάσματα".

Από το 1984 μέχρι το 1992 η ΣΥΝΕΛ είχε την ευθύνη από την παραγωγή και την προμήθεια λιπασμάτων, τις εισαγωγές μέχρι τη διαχείριση, τη διακίνηση, αποθήκευση και διάθεση του λιπάσματος στους παραγωγούς. Την περίοδο αυτή η ΣΥΝΕΛ διακινούσε ετησίως πάνω από 2.000.000 τόνους λιπασμάτων.

Μετά το 1992 οπότε και απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά λιπάσματος, η ΣΥΝΕΛ άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κατέβαλαν τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς την εταιρία με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη, να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της διακίνησης πέρασε στους ιδιώτες. Οι δυο μεγάλες λιπασματοβιομηχανίες της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν παράλληλο προς τη ΣΥΝΕΛ ιδιωτικό δίκτυο διακίνησης λιπάσματος με αποτέλεσμα η ΣΥΝΕΛ να χάνει σημαντικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ