Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Με οδηγό την ευρω-υποταγή...

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να στηρίξει τη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ και απέρριψε τις προτάσεις της ΔΑΣ

Την υποστήριξη του συλλαλητηρίου που οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης,πρότειναν χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ οι σύμβουλοι της ΔΑΣ,θέτοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες διεκδίκησης της κινητοποίησης.

Η ΔΑΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι "η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ραχοκοκαλιά τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, για μια ακόμη φορά απέρριψε τις θέσεις μας και επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση στη βάση του "κοινού οράματος" της ΟΝΕ και του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας"".Ανάλογη ήταν εξάλλου η στάση της ΓΣΕΕ στο υπόμνημα που παρέδωσε πριν μερικές μέρες στον πρωθυπουργό, ενόψει των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, στο οποίο βάρυνε η στήριξη της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Στη χτεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι οι διαφορές της ΔΑΣ με τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων δεν εντοπίζονται στον αριθμό των απεργιών της ΓΣΕΕ. "Η πολεμική και η τεκμηριωμένη κριτική μας στην πλειοψηφία - τονίζει η ΔΑΣ - έχει τη βάση της στην υιοθέτηση από την πλευρά της των αστικών θεωριών της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, της σύγκλισης, της ανταγωνιστικότητας, του κόστους, της παγκοσμιοποίησης, του ψευτορεαλισμού, του συναινετικού εφικτού και των κοινωνικών διαλόγων. Αυτή την επικίνδυνη για την εργατική τάξη γραμμή θα συνεχίσουμε να την αποκαλύπτουμε, καλώντας τους εργατοϋπαλλήλους να ενισχύσουν την ταξική γραμμή μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

Οι άξονες που πρότεινε η ΔΑΣ αφορούν:

- Την ανάγκη να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα οι εργαζόμενοι, επειδή πολυεθνικές, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις θα αξιοποιήσουν τη "βαθιά κρίση του συστήματος της Νέας Τάξης" στη Ρωσία για ένταση των αντεργατικών επιθέσεων, όξυνση των πολιτικών λιτότητας και περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Την πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νόμου, με αιχμή το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, καθώς αυξάνουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου.

- Τη λήψη μέτρων για την ανεργία, για την επιβίωση των ανέργων, ενάντια στην "επιδότηση της ανεργίας" μέσα από τη λεηλασία των πόρων του ΟΑΕΔ από τους εργοδότες.

- Την καταδίκη των ιδιωτικοποιήσεων και την οργάνωση του αγώνα εναντίον τους (ΙΟΝΙΚΗ, ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ, ΕΟΤ, ΕΑΣ).

- Το σχεδιασμό του αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στην επίθεση κατά του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

- Την καταδίκη "των αντιδραστικών - σκοταδιστικών θεωριών" που προβάλλει ο αρχιεπίσκοπος και τη διεκδίκηση μέρους της αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας σε ακίνητα και οικόπεδα, για ανέγερση εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ.

Δεύτερη δήλωση ευρω-υποταγής

Την πίστη της στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ΟΝΕ επιβεβαιώνει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, σε επιστολή που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για συμμετοχή της χώρας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ, αλλά με... κοινωνική δικαιοσύνη και επισημαίνεται ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κάνει πολλές συμβατές με τέτοια προοπτική προτάσεις"! Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητά από την κυβέρνηση "να συμβάλει στην ενεργό συμμετοχή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ευρώπης στη χάραξη της ευρωπαϊκής πορείας".

Στη συνέχεια και εν μέσω ύμνων για τον "κοινωνικό διάλογο", κάνει λόγο για αναβάθμιση γενικά των δημοσίων υπηρεσιών, για ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αν και τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες τα τελευταία χρόνια, η ΑΔΕΔΥ το μοναδικό αίτημα που ψελλίζει προς το τέλος είναι η χορήγηση διορθωτικού ποσού στο τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ