Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στην "κάνουλα" οι εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας πολυεθνικής, "προμηθευτές ανθρώπινου δυναμικού" (!) θα στέλνουν σε καθημερινή βάση τους εργαζόμενους να δουλεύουν όσο θέλει, όπου θέλει και όποτε θέλει η εταιρία! Στους εργολάβους το επισκευαστικό έργο του ναυπηγείου

Σε ένα μεγάλο σκλαβοπάζαρο επιδιώκει να μετατρέψει τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά" η διαχειρίστρια πολυεθνική Μπράουν εντ Ρουτ.Χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας D. Groves με γραπτή του ανακοίνωση που απευθύνεται προς όλα τα τμήματα του ναυπηγείου, κοινοποιεί την απόφαση της πολυεθνικήςνα συγκεντρώνει καθημερινά όλους τους εργαζόμενους που αυτή κρίνει σαν"αποδεσμευόμενους" από το πόστο τους, σε μια μεγάλη αίθουσα και από κει να στέλνει όσους και όποτε θέλει, σε όποια δουλιά κρίνει η ίδια!

Το μέτρο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη και σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι εργαζόμενοι που θα αποδεσμεύονται από το πόστο τους, θα "ειδοποιούνται με τη συνημμένη Φόρμα Αποδέσμευσης" (!) και θα τίθενται στη διάθεση στελέχους της επιχείρησης που επονομάζεται "Προμηθευτής Ανθρώπινου Δυναμικού"!

Ολοι οι παραπάνω εργαζόμενοι και μέχρι τον βαθμό του εργοδηγού, θα είναι υποχρεωμένοι "να συγκεντρώνονται καθημερινά στον Κεντρικό Χώρο Διάθεσης Προσωπικού (πρώην χαρακτήριο). Κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών θα παραμένουν σε αυτή τη θέση, εκτός αν τους δοθούν οδηγίες για να αναφερθούν αλλού για εργασία ή εκπαίδευση"!Οι εργαζόμενοι με βαθμό μεγαλύτερο του εργοδηγού θα αναφέρονται απευθείας στους προμηθευτές. Επιπλέον, θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν καθημερινά τη "Φόρμα Αποδέσμευσης Διάθεσης" στην οποία θα αναγράφεται σε ποια εργασία και για πόσο χρόνο διατίθενται κάθε φορά!

Απ' την πρώτη μέρα που "πάτησε το πόδι της" στο ναυπηγείο η πολυεθνική, η κύρια δραστηριότητά της, επικεντρώνεται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση του δικαιώματος της ειδικότητας και στην επιβολή πολλαπλής ειδικότητας. Αυτό το επιχείρησε με διάφορες μορφές, απειλώντας με ποινές τους εργαζόμενους που αντιδρούσαν. Ωστόσο φαίνεται, δεν προχώρησε όσο ήθελε και τώρα καταφεύγει σε ακραία μέτρα, θέλοντας να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε απλά εμπορεύματα, σε εργαζόμενους στην "κάνουλα".

Να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα και παρά την αδρά αμοιβή της, δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει καμιά δουλιά στο ναυπηγείο. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή της τρίτης και τελευταίας φρεγάτας, η κατασκευή των τρένων δεν έχει ακόμα αρχίσει, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για ανάθεση στο ναυπηγείο της κατασκευής 4 κανονιοφόρων και 3 υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Οσο για τον τομέα των επισκευών, αυτός είναι αλωμένος από τους εργολάβους που απασχολούν πάνω από 350 εργαζόμενους.

Ο Σ. Βαρθολομαίος,μέλος της διοίκησης του σωματείου, θα επισημάνει: "Τα αποτελέσματα της επιλογής του 51% - 49% κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλειοψηφίας του σωματείου, έρχονται σήμερα σαν κατακλείδα. Η πολυεθνική με μια ωμή και προκλητική ανακοίνωση, λέει στους εργαζόμενους: "Τέρμα τα δικαιώματα. Είστε εμπορεύματα και θα σας χρησιμοποιώ όπου και όπως θέλω". Θέλει να μετατρέψει το χαρακτήριο σε μια δεξαμενή άντλησης σύγχρονων σκλάβων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να της κάνουν το χατίρι. Σαν Εργοστασιακή Επιτροπή θα παρέμβουμε με κάθε μέσο για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ