ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΣΕΕ
Με οδηγό την ευρω-υποταγή...

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να στηρίξει τη συγκέντρωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ και απέρριψε τις προτάσεις της ΔΑΣ

Την υποστήριξη του συλλαλητηρίου που οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης,πρότειναν χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ οι σύμβουλοι της ΔΑΣ,θέτοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες διεκδίκησης της κινητοποίησης.

Η ΔΑΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι "η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ραχοκοκαλιά τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, για μια ακόμη φορά απέρριψε τις θέσεις μας και επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση στη βάση του "κοινού οράματος" της ΟΝΕ και του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας"".Ανάλογη ήταν εξάλλου η στάση της ΓΣΕΕ στο υπόμνημα που παρέδωσε πριν μερικές μέρες στον πρωθυπουργό, ενόψει των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, στο οποίο βάρυνε η στήριξη της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Στη χτεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι οι διαφορές της ΔΑΣ με τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων δεν εντοπίζονται στον αριθμό των απεργιών της ΓΣΕΕ. "Η πολεμική και η τεκμηριωμένη κριτική μας στην πλειοψηφία - τονίζει η ΔΑΣ - έχει τη βάση της στην υιοθέτηση από την πλευρά της των αστικών θεωριών της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, της σύγκλισης, της ανταγωνιστικότητας, του κόστους, της παγκοσμιοποίησης, του ψευτορεαλισμού, του συναινετικού εφικτού και των κοινωνικών διαλόγων. Αυτή την επικίνδυνη για την εργατική τάξη γραμμή θα συνεχίσουμε να την αποκαλύπτουμε, καλώντας τους εργατοϋπαλλήλους να ενισχύσουν την ταξική γραμμή μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

Οι άξονες που πρότεινε η ΔΑΣ αφορούν:

- Την ανάγκη να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα οι εργαζόμενοι, επειδή πολυεθνικές, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις θα αξιοποιήσουν τη "βαθιά κρίση του συστήματος της Νέας Τάξης" στη Ρωσία για ένταση των αντεργατικών επιθέσεων, όξυνση των πολιτικών λιτότητας και περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Την πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νόμου, με αιχμή το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, καθώς αυξάνουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου.

- Τη λήψη μέτρων για την ανεργία, για την επιβίωση των ανέργων, ενάντια στην "επιδότηση της ανεργίας" μέσα από τη λεηλασία των πόρων του ΟΑΕΔ από τους εργοδότες.

- Την καταδίκη των ιδιωτικοποιήσεων και την οργάνωση του αγώνα εναντίον τους (ΙΟΝΙΚΗ, ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ, ΕΟΤ, ΕΑΣ).

- Το σχεδιασμό του αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στην επίθεση κατά του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

- Την καταδίκη "των αντιδραστικών - σκοταδιστικών θεωριών" που προβάλλει ο αρχιεπίσκοπος και τη διεκδίκηση μέρους της αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας σε ακίνητα και οικόπεδα, για ανέγερση εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ.

Δεύτερη δήλωση ευρω-υποταγής

Την πίστη της στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ΟΝΕ επιβεβαιώνει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, σε επιστολή που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για συμμετοχή της χώρας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στην επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ, αλλά με... κοινωνική δικαιοσύνη και επισημαίνεται ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κάνει πολλές συμβατές με τέτοια προοπτική προτάσεις"! Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητά από την κυβέρνηση "να συμβάλει στην ενεργό συμμετοχή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ευρώπης στη χάραξη της ευρωπαϊκής πορείας".

Στη συνέχεια και εν μέσω ύμνων για τον "κοινωνικό διάλογο", κάνει λόγο για αναβάθμιση γενικά των δημοσίων υπηρεσιών, για ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αν και τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες τα τελευταία χρόνια, η ΑΔΕΔΥ το μοναδικό αίτημα που ψελλίζει προς το τέλος είναι η χορήγηση διορθωτικού ποσού στο τέλος του χρόνου.

Επίθεση μπράβου κατά δικηγόρου!

Τρία ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν διατεταγμένη επίθεση κατά του νομικού τους συμβούλου και προειδοποιούν τους "νονούς του λιμανιού" ότι "χτύπησαν λάθος πόρτα"

Επίθεση από "άγνωστο" δέχτηκε χτες μέσα στο γραφείο του ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ,"ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και Ρυμουλκών ΝαυαγοσωστικώνΑ. Τσιαντής,ο οποίος απειλήθηκε με τη ζωή του, αν μέσα σε ένα μήνα δεν αποσύρει τις μηνύσεις των ναυτεργατών εναντίον εφοπλιστών! Το γεγονός καταγγέλλουν, με επιστολή τους, προς όλους τους αρμόδιους φορείς τα πιο πάνω σωματεία και χαρακτηρίζουν τον δράστη "μπράβο των εφοπλιστών". Αμέσως μετά την επίθεση, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα τρία σωματεία μαζί με τον Α. Τσιαντή, ο οποίος κατέθεσε και μήνυση, πραγματοποίησαν παράσταση στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή καταγγέλλεται: "ο εν λόγω "μπράβος" μπήκε στο γραφείο του Α. Τσιαντή και μιλώντας για λογαριασμό των άνομων συμφερόντων που εκπροσωπούσε απείλησε τον δικηγόρο ότι "θα του κόψει τα πόδια και θα τον σκοτώσει" αν δε σταματήσει διεκδικήσεις και δεν αποσύρει μηνύσεις ναυτεργατών σε βάρος εφοπλιστών και ιδιαίτερα εφοπλιστών ρυμουλκών πλοίων. Στη συνέχεια ο άνανδρος μπράβος χειροδίκησε σε βάρος του νομικού συμβούλου και το "έσκασε" για να αποφύγει τη σύλληψη".

"Τα σωματεία μας - τονίζεται - προειδοποιούν τους εφοπλιστές - "νονούς" του λιμανιού ότι "χτύπησαν λάθος πόρτα". Η τρομοκρατική τους ενέργεια πέφτει στο κενό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα διεκδικούμε από κοινού με τους ναυτεργάτες και τους νομικούς μας συμβούλους, την πάταξη της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Προειδοποιούμε τους εφοπλιστές - "νονούς" του λιμανιού ότι στο χώρο αυτό γνωριζόμαστε καλά και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα ναυτεργατικά δικαιώματα και τους συνεργάτες μας".

Τέλος, τα σωματεία καλούν τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν της υπόθεσης, να αναζητήσουν άμεσα τον δράστη και τους ηθικούς αυτουργούς που βρίσκονται πίσω από αυτόν.

Ο Στ. Σουμάκης για την ανανέωση του στόλου
  • Απέφυγε να αναφερθεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στις προτάσεις που περιέχονται σε μελέτη πανεπιστημιακών φορέων, σχετικά με την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, η οποία παρουσιάστηκε προχτές σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης. ΟΣτ. Σουμάκης δήλωσε ότι στη μελέτη δε γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά μια επεξεργασία των σημερινών δεδομένων και ότι αυτό που καταλήχτηκε είναι η ενεργοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την ανανέωση του στόλου... Η κατεύθυνση, όπως δήλωσε, είναι η ναυπήγηση μέρους του στόλου να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία, όμως, "πρέπει να δείξουν σοβαρό πρόσωπο". Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί μελέτη από την ΕΤΒΑ συνολικά, για το θαλάσσιο δίκτυο.
  • Για την προφυλάκιση των ναυτικών του πλοίου "Κλεόβουλος οφ Ρόδος", στο οποίο εντοπίστηκαν 189 κιλά κοκαϊνη, ο υπουργός Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κρίνει αν οι ναυτικοί είναι αθώοι ή ένοχοι, καθώς και ότι πιστεύει πως η Δικαιοσύνη θα πράξει στο ακέραιο το έργο της.
ΟΣΚ
Με στάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης

Στάση εργασίας κατά της κυβερνητικής απόφασης να μετατρέψει τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ανώνυμη εταιρία, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, ενώ η διοίκηση του ΟΣΚ επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και κατέφυγε σε αυθαιρεσίες.

Η στάση εργασίας, όπως και άλλες προηγούμενες κινητοποιήσεις, είχε σαν στόχο να ακυρωθεί δημοπρασία για την ανάθεση έργου του ΟΣΚ σε εργολάβους, σαν ελάχιστο μέσο πίεσης για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΚ. Η δημοπρασία αντί να γίνει στον καθιερωμένο χώρο, μεταφέρθηκε στον 6ο όροφο του ΟΣΚ, όπου είναι τα γραφεία της διοίκησης, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΣΚ Δ. Σκαμνάκης ανέλαβε το ρόλο του κλητήρα και καθόταν στην είσοδο του κτιρίου, παραλαμβάνοντας τους εργολάβους που έρχονταν, για να υποβάλλουν προσφορές. Στις 9.25 το πρωί, μισή ώρα πριν τη λήξη της δημοπρασίας και επειδή και τα τρία μέλη της Επιτροπής Δημοπρασιών απεργούσαν, η διοίκηση αυθαίρετα όρισε άλλη τριμελή επιτροπή, χωρίς να καθορίσει αναπληρωτές. Μάλιστα και απ' αυτήν παραιτήθηκε ένα μέλος, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε στη δημοπρασία.

Να σημειώσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εντάσσεται ο ΟΣΚ στις διαδικασίες του νόμου 2414/'96, μετατρέπεται σε ΑΕ και περιλαμβάνει ταυτόχρονα και το καταστατικό της νέας ΑΕ, έχει υπογραφτεί από τον υπουργό Παιδείας και έχει προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση, για να καθορίσουν τα παραπέρα στάση τους.

Συγκέντρωση αύριο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σειρά περιοδειών σε εργασιακούς χώρους προγραμματίζουν για σήμερα τα στελέχη της ΕΣΑΚ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης αύριο στις 6μ.μ. το απόγευμα μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στόχος της κινητοποίησης είναι η προβολή των προβλημάτων και αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με την ανεργία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη λιτότητα και ιδιαίτερα την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Κλιμάκιο συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΕΚΘΘ. Κυριακίδη,θα επισκεφθεί σήμερα την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, τον ΟΑΘ, τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Επίσης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συγκεντρωθούν αύριο το απόγευμα έξω από τη ΔΕΘ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ