ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Σοβαρή" η πρόταση Ντενκτάς για την Αγκυρα

"Υποψίες" στην Αθήνα πως η απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς εμφανίστηκε με την αρωγή της αμερικανικής διπλωματίας

H Αγκυρα έσπευσε χτες να υιοθετήσει πλήρως, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την πρόταση Ντενκτάς για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο, σημειώνοντας μάλιστα, ότι "είναι σοβαρή πρωτοβουλία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής, ενώ αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στο νησί".

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν,κατά το χτεσινό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του υπουργείου, υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει επίσημη απάντηση" στην πρόταση Ντενκτάς, αλλά "αντιδράσεις".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "όσοι δεν κάνουν τον κόπο να εκτιμήσουν καλά την πρωτοβουλία του Ντενκτάς θα το μετανιώσουν" και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι "με τον καιρό θα γίνει κατανοητή η πρόταση".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι "με τις ανεύθυνες πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς έχει αυξηθεί η ένταση στην Κύπρο" και ότι "η πρόταση Ντενκτάς έχει ως σκοπό να εμποδίσει την κατάσταση αυτή".

Τέλος, ο κ. Ουτκάν, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ, στις 5 Σεπτέμβρη θα επισκεφθεί την αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου".

Από την πλευρά της η Αθήνα αντιμετωπίζει με πολύ προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, καθώς διαμορφώνεται η εκτίμηση, ιδιαίτερα μετά τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, πως πίσω από τις "ιδέες" του Ντενκτάς διακρίνονται"παρεμβάσεις" της Ουάσιγκτον.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αξιολογεί την αμερικανική στάση επί των προτάσεων του Ντενκτάς, υποστήριξε ότι "δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία για το αν γνώριζαν οι ΗΠΑ αυτό το ανακοινωθέν, πριν δοθεί στη δημοσιότητα. Δε γνωρίζουμε αν είχαν υπόψη τους αυτή την πρωτοβουλία πριν εκδηλωθεί". Ο υπουργός, θέλησε επίσης να επισημάνει "τις αντιδράσεις της Κίνας, της Γαλλίας, χωρών που είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" οι οποίες απέρριψαν τις τουρκικές προτάσεις.

Ο υπουργός Τύπου στις δηλώσεις του επανέλαβε την ελληνική θέση σύμφωνα με την οποία "είναι δεδομένο το πλαίσιο και η βάση επί των οποίων θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτά δεν είναι δυνατό να αλλάξουν. Το πλαίσιο αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και μάλιστα με αποφάσεις, τις οποίες έχει λάβει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο δεσμεύει τη Διεθνή Κοινότητα και πρέπει να γίνει σεβαστό".

Οσον αφορά την "ενόχληση" που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η αρνητική τοποθέτηση Αθήνας και Λευκωσίας στην πρόταση Ντενκτάς, ο Δ. Ρέππας είπε ότι"δε δικαιολογείται οποιαδήποτε ενόχληση, αν όντως υπάρχει ενόχληση, δοθέντος ότι εμείς υπερασπιζόμαστε την πολιτική που ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει. Κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν αντίθετη πολιτική, θα πρέπει στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους (...) γιατί αν από τη μια λες ότι ενδιαφέρεσαι να δοθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και από την άλλη, στην πράξη, στρέφεις την πλάτη σου στις αποφάσεις του ΟΗΕ, δε σέβεσαι αυτόν τον ίδιο τον Οργανισμό ή δε σέβεσαι τις χώρες, οι οποίες μετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, όπου από κοινού αποφασίζονται θέματα που αφορούν το Κυπριακό". Πρόκειται για μια στάση, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, έχοντας προφανώς κατά νου τη στάση της Ουάσιγκτον, "η οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί εποικοδομητική και παραγωγική, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".

Μέτωπο πάλης

Θα είναι σίγουρα διαφορετική η χρονιά που ξεκινά για τα σχολεία σε δέκα μέρες. Είναι η χρονιά εφαρμογής από την κυβέρνηση της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Εχει γίνει ξεκάθαρο ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ένα: Να κάνει όλους εκείνους που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία άμεσα και έμμεσα να "χωνέψουν" τη νέα κατάσταση και σε πρώτη φάση την αναγκαιότητα των αλλαγών. Και ξέρει ότι δεν πρόκειται το εκπαιδευτικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα να παραιτηθεί αμαχητί από τις κατακτήσεις του στο χώρο της παιδείας. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αντιδραστικές αλλαγές, ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων καθώς ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος κατάλαβε πως πίσω από τα ωραία λόγια για "ελεύθερη πρόσβαση" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, "ολοήμερα σχολεία", "ενιαίο λύκειο" και"αναβάθμιση", κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα των ταξικών φραγμών.

Για να καμφθούν οι αντιστάσεις επιστρατεύονται ΟΛΑ τα μέσα. Ετσι, κοντά στην ιλουστρασιόν προπαγάνδα, προστέθηκε και η συκοφαντία ενάντια σε έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων, τους "ανίκανους εκπαιδευτικούς", που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Πιο πρόσφατα, ήρθε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εξετάσεων και η πτώση των βάσεων αποδόθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο χαμηλό επίπεδο. Και η κυβέρνηση... ανακάλυψε την Αμερική: "Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει προβλήματα". Προβλήματα όμως που δημιούργησε η πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας, της καθήλωσης των δαπανών για την παιδεία χρόνια τώρα, ο ταξικός χαρακτήρας και προσανατολισμός της εκπαίδευσης. Σήμερα, η ίδια πολιτική των ταξικών φραγμών στη μόρφωση "εκσυγχρονίζεται". Με πιο ωμό τρόπο τα παιδιά της εργατικής τάξης εκδιώχνονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και σπρώχνονται στην κατάρτιση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά το λαϊκισμό που έχει επιστρατευτεί για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δεν ακούστηκε ποτέ - ούτε καν προσχηματικά- από κυβερνητικά χείλη η έκφραση "παιδεία για όλα τα παιδιά".

Αυτά τα "προβλήματα" τα αντιμάχεται το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα, διεκδικώντας την αναβάθμιση και τη διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ο λαός έχει κατανοήσει ότι υπάρχουν αδιέξοδα, και αυτό θέλει να το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να περάσει στα μαλακά την αντιεκπαιδευτική της πολιτική. Ο λαός μπορεί να κατανοήσει και ότι η λύση στα αδιέξοδα δε βρίσκεται στα ιδεολογήματα της "διά βίου κατάρτισης", της "ευελιξίας της εκπαίδευσης", της "ανταποδοτικότητας" που δε σημαίνουν παρά εκπαίδευση για λίγους - "λίγη" εκπαίδευση και μάλιστα επί πληρωμή. Μπορεί επίσης να κατανοήσει πως η πολιτική αυτή που δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, δεν μπορεί να προσφέρει λύση για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού. Η προοπτική βρίσκεται στο συντονισμό και στην κοινή δράση όλων των φορέων για την παιδεία. Των μαθητών και των φοιτητών που παίζουν το ρόλο των "πειραματόζων" πάνω στα οποία δοκιμάζεται το μοντέλο του νέου ανθρώπου εργαζόμενου - ανέργου που θέλουν οι πολυεθνικές, των εκπαιδευτικοί που βλέπουν τις κατακτήσεις τους να καταρρέουν, των γονιών που βιώνουν την ιδιωτικοποίηση. Μα πρώτ' απ' όλα του εργατικού κινήματος που πρέπει να πάρει την υπόθεση πάνω του και μαζί με τους φορείς της εκπαίδευσης να οικοδομήσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης στο δρόμο του αγώνα, για μια άλλη πολιτική στην παιδεία και γενικότερα στην κοινωνία.

ΑΚΕΛ
Στο κατώφλι της διχοτόμησης

ΑΚΕΛ

Στο κατώφλι της διχοτόμησης

Εκτιμά ότι οι προτάσεις Ντενκτάς είναι προϊόν των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και εκφράζουν την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- (του ανταποκριτή μας).

Η πρόταση Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας συνιστά επισημοποίηση της αλλαγής στρατηγικής της τουρκικής πλευράς, ενέργεια η οποία είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, ισοδύναμης με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, εκτιμά απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπή του ΑΚΕΛ που μελέτησε σε χτεσινή συνεδρία του τις εξελίξεις.

Η απόφαση αναφέρει ότι οι λεγόμενες προτάσεις του Ντενκτάς βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ απερίφραστα απορρίπτει, καταγγέλλει και καταδικάζει τις προτάσεις Ντενκτάς, οι οποίες στοχεύουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η κίνηση Ντενκτάς επαληθεύει πλήρως την εκτίμηση που το ΑΚΕΛ κάνει τα τελευταία χρόνια ότι δυστυχώς έχουμε διαβεί το κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά επίσης ότι οι προτάσεις Ντενκτάς είναι προϊόν των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που εκφράζουν την επεκτατική, διχοτομική πολιτική της Αγκυρας.

Αγκυρα και Ντενκτάς επέλεξαν τη συγκεκριμένη στιγμή, για να προβάλουν την επισημοποίηση της γραμμής της συνομοσπονδίας, με στόχο να αποτρέψουν και να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αποπυραυλοποίησης του Κυπριακού και επάνοδο στην ουσία του προβλήματος που είναι η άρση της τουρκικής κατοχής, η επανένωση της νήσου και η υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνης στις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες για την παραπέρα απομάκρυνση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, που συνεπάγεται η προχτεσινή τουρκική ενέργεια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν καθήκον να αντιδράσουν αποφασιστικά στη νέα πρόκληση της Αγκυρας και του Ντενκτάς, γιατί είναι οι δικές τους αποφάσεις και τα δικά τους ψηφίσματα που περιφρονεί και εμπαίζει η τουρκική πολιτική με τις προτάσεις Ντενκτάς.

Η απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς τη νέα απαράδεκτη αποσχιστική ενέργεια της τουρκικής πλευράς. Το ΑΚΕΛ ζητά επίσης να οργανωθεί διεθνής εκστρατεία προς κοινοβούλια και κέντρα λήψης αποφάσεων για ενημέρωση, καταδίκη της τουρκικής στάσης και λήψη μέτρων, για να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής.

Εξάλλου, ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε χτες ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέρριψαν την απαράδεκτη αξίωση Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Η κυβέρνηση, είπε, δεν είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των διαβημάτων της προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τις επαφές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Αλέκου Σκάμπου προκύπτει ότι άλλων μεν η θέση είναι ξεκάθαρη, άλλων δεν είναι, ενώ άλλων είναι θετική. Η μόνη περίπτωση, πρόσθεσε, στην οποία δεν απορρίπτεται η πρόταση Ντενκτάς είναι αυτή των Αμερικανών.

Από το Ντέρμπαν της Νοτ. Αφρικής μεταδίδεται ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα γίνει σήμερα.

Σήμερα στον "902 TV"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη τις εξής εκπομπές:

  • Στις 8.00 μμ στην εκπομπή "Δημοτικές Εκλογές '98",ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητάει με την επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,για την πολιτική σημασία των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.@Στις9.30 μμ στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο" ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου, παρουσιάζει τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ