Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Σοβαρή" η πρόταση Ντενκτάς για την Αγκυρα

"Υποψίες" στην Αθήνα πως η απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς εμφανίστηκε με την αρωγή της αμερικανικής διπλωματίας

H Αγκυρα έσπευσε χτες να υιοθετήσει πλήρως, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την πρόταση Ντενκτάς για τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο, σημειώνοντας μάλιστα, ότι "είναι σοβαρή πρωτοβουλία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής, ενώ αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στο νησί".

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν,κατά το χτεσινό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του υπουργείου, υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει επίσημη απάντηση" στην πρόταση Ντενκτάς, αλλά "αντιδράσεις".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "όσοι δεν κάνουν τον κόπο να εκτιμήσουν καλά την πρωτοβουλία του Ντενκτάς θα το μετανιώσουν" και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι "με τον καιρό θα γίνει κατανοητή η πρόταση".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι "με τις ανεύθυνες πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς έχει αυξηθεί η ένταση στην Κύπρο" και ότι "η πρόταση Ντενκτάς έχει ως σκοπό να εμποδίσει την κατάσταση αυτή".

Τέλος, ο κ. Ουτκάν, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ, στις 5 Σεπτέμβρη θα επισκεφθεί την αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου".

Από την πλευρά της η Αθήνα αντιμετωπίζει με πολύ προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, καθώς διαμορφώνεται η εκτίμηση, ιδιαίτερα μετά τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, πως πίσω από τις "ιδέες" του Ντενκτάς διακρίνονται"παρεμβάσεις" της Ουάσιγκτον.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αξιολογεί την αμερικανική στάση επί των προτάσεων του Ντενκτάς, υποστήριξε ότι "δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία για το αν γνώριζαν οι ΗΠΑ αυτό το ανακοινωθέν, πριν δοθεί στη δημοσιότητα. Δε γνωρίζουμε αν είχαν υπόψη τους αυτή την πρωτοβουλία πριν εκδηλωθεί". Ο υπουργός, θέλησε επίσης να επισημάνει "τις αντιδράσεις της Κίνας, της Γαλλίας, χωρών που είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" οι οποίες απέρριψαν τις τουρκικές προτάσεις.

Ο υπουργός Τύπου στις δηλώσεις του επανέλαβε την ελληνική θέση σύμφωνα με την οποία "είναι δεδομένο το πλαίσιο και η βάση επί των οποίων θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτά δεν είναι δυνατό να αλλάξουν. Το πλαίσιο αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και μάλιστα με αποφάσεις, τις οποίες έχει λάβει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο δεσμεύει τη Διεθνή Κοινότητα και πρέπει να γίνει σεβαστό".

Οσον αφορά την "ενόχληση" που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η αρνητική τοποθέτηση Αθήνας και Λευκωσίας στην πρόταση Ντενκτάς, ο Δ. Ρέππας είπε ότι"δε δικαιολογείται οποιαδήποτε ενόχληση, αν όντως υπάρχει ενόχληση, δοθέντος ότι εμείς υπερασπιζόμαστε την πολιτική που ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει. Κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν αντίθετη πολιτική, θα πρέπει στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους (...) γιατί αν από τη μια λες ότι ενδιαφέρεσαι να δοθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και από την άλλη, στην πράξη, στρέφεις την πλάτη σου στις αποφάσεις του ΟΗΕ, δε σέβεσαι αυτόν τον ίδιο τον Οργανισμό ή δε σέβεσαι τις χώρες, οι οποίες μετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, όπου από κοινού αποφασίζονται θέματα που αφορούν το Κυπριακό". Πρόκειται για μια στάση, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, έχοντας προφανώς κατά νου τη στάση της Ουάσιγκτον, "η οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί εποικοδομητική και παραγωγική, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ