Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει το λογαριασμό της κρίσης
  • Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών
  • Η εξαγορά και η τρομοκρατία γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής ζωής μας. Εχουν επιπτώσεις στους χώρους δουλιάς, στην ανάπτυξη του κινήματος

"Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη της Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών. Εδώ, αν θέλετε, υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, βέβαια με πρώτο βιολί και βιολιστή την κυβέρνηση και το κύριο Σημίτη. Εδώ συμφωνούν όλοι, κι αυτοί που είναι με τη μια διαχείριση και αυτοί που είναι με την άλλη διαχείριση. Τέτοια μέτρα θα παρθούν". Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη στα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι κυβερνώντες για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ, στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στη Μεσσηνία. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, στην αρχή της Συνέντευξης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

"Βεβαίως μια περιοδεία έχει τοπικό στόχο την καλύτερη επικοινωνία με τα προβλήματα της περιοχής. Ομως, μπορώ να πω προκαταβολικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων της Μεσσηνίας, ο βασικός πυρήνας, δεν είναι τοπικά προβλήματα. Απορρέουν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, από τη γενικότερη κατάσταση, από την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των παραγόντων που επιδεινώνουν καθημερινά τη ζωή του ελληνικού λαού και δυσκολεύουν αυτό που εμείς εννοούμε πραγματική φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις από νομό σε νομό, και υπάρχουν. Αλλά τα προβλήματα είναι πανελλαδικά.

Ο,τι περνάει, βεβαίως, από το χέρι μας - και σε τοπικό επίπεδο - εμείς το κάναμε και θα το κάνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε όσο το δυνατόνκαλύτεροι, πιο μαχητικοί. Ιδιαίτερα για το θέμα των συνεπειών από τις πυρκαγιές, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα και τα προβλήματα είναι ίσως χειρότερα. Φυσικά δεν πρέπει να τα δούμε μόνο σαν "πυρκαγιές" αλλά κύρια σαν κοινωνικά στρώματα που πλήττονται. Και για το θέμα του ΟΣΕ που, βεβαίως δεν είναι στενά Μεσσηνιακό, θα παρέμβουμε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει προεπιλογή ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο να σβήσει και να μείνει μόνο ένας κορμός Πάτρα - Κόρινθος - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, ένας δηλαδή βασικός κορμός που εξασφαλίζει τα εμπορεύματα και όχι τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα πού κατοικεί".

Ακόμα πιο επώδυνα τα νέα μέτρα

"Επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένα σχόλια γενικότερης σημασίας που αφορούν όμως - τρόπος του λέγειν - και τον τελευταίο κάτοικο της περιοχής σας. Δεν το λέω υποτιμητικά αυτό το "τελευταίο", είναι τρόπος του λέγειν.

Αυτές τις μέρες ακούμε σ' όλες τις πτώσεις και σ' όλους τους αριθμούς για κρίση, χρηματιστήρια, μετοχές, τζόγος, κλπ. Και γίνονται και διάφορες προβλέψεις.

Για το Κόμμα μας δεν ήταν έκπληξη. Ημασταν απόλυτα προετοιμασμένοι, είχαμε προβλέψει αυτή την κρίση, αυτό τον κύκλο της κρίσης και τις επόμενες που θα 'ρθουν, στην Ευρώπη και παγκόσμια, καθώς και τις ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες στην Ελλάδα. Και από αυτή την άποψη δε συμμεριζόμαστε τη σκόπιμη πολιτική αισιοδοξία που δείχνει η κυβέρνηση, ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.Βεβαίως, είναι πολύ μεγάλο θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση εδώ, θα σας πω όμως ορισμένες βασικές επισημάνσεις του Κόμματός μας.

Κοιτάξτε, η κρίση έχει και μια καλή πλευρά μέσα στην τραγωδία. Μπορεί να βοηθήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, το πιο έμπειρο, αν θέλετε, κομμάτι του, το εργατικό, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε η ώρα να παρέμβουν, να ξεσηκωθούν, βεβαίως προγραμματισμένα, συντονισμένα με πολιτικό σχέδιο. Γιατί από δω και μπρος τα μέτρα θα είναι ακόμα πιο επώδυνα. Το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσει, πριν απ' όλα, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι που παράγουν αξίες, εμπορεύματα, αγαθά. Αυτό να 'ναι καθαρό. Κι αυτό θα γίνει σ' όλη την Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο. Το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο εργαζόμενος λαός και τα πιο λαϊκά στρώματα. Επομένως, θα έχουμε νέα επιταχυνόμενα μέτρα, το έχει, ήδη, αναγγείλει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ακούμε για διάφορα γιατροσόφια. Εμείς μπορούμε με την πιο μεγάλη βεβαιότητα να κάνουμε την εξής πρόβλεψη: Τα γιατροσόφια θα είναι σε βάρος του λαού και - το κυριότερο - ειδικά για την Ελλάδα, δεν έχουν πέραση και τα κλασικά γιατροσόφια της προηγούμενης δεκαετίας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι συμπαίχτες της σ' αυτό το παιχνίδι, που βρίσκονται μέσα στην αντιπολίτευση - και συμπαίχτες είναι όλα τα κόμματα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σιγοντάρουν την πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας για μονόδρομο της ΟΝΕ, ανεξάρτητα αν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση - σκέφτονται και προτείνουν μέτρα που, για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Αυτά τα μέτρα μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου, μπορεί να τα πάρει η Γερμανία, μπορεί σ' ένα βαθμό να τα πάρει η Γαλλία, μπορεί να τα πάρει, ενδεχόμενα, και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά, στα πλαίσια της ΟΝΕ, δεν μπορεί και απαγορεύεται να τα πάρει η Ελλάδα. Αυτό είναι καθαρό.

Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη της Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών. Εδώ, αν θέλετε, υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, βέβαια με πρώτο βιολί και βιολιστή την κυβέρνηση και το κύριο Σημίτη. Εδώ συμφωνούν όλοι, κι αυτοί που είναι με τη μια διαχείριση και αυτοί που είναι με την άλλη διαχείριση. Τέτοια μέτρα θα παρθούν.

Εμείς προβλέπουμε: Η δραχμή θα περάσει από νέο κύκλο υποτίμησης. Και, ακόμη και αν είναι τεχνητά υπερτιμημένη, στην πορεία θα είναι υποτιμημένη σε σχέση με το ΕΥΡΩ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άλλη όψη του γερμανικού μάρκου. Και, ακριβώς, μέσω του συστήματος των ευρωπαϊκών ισοτιμιών, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μέσω του ΕΥΡΩ, η Ελλάδα θα πληγεί από νέους κύκλους κρίσης και - εμείς τολμάμε να πούμε για άλλη μια φορά - θα είναι ένας από τους πιο αδύνατους κρίκους σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα.

Η δική μας πρόταση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας από τους δυνατούς κρίκους στην Ευρώπη, όσον αφορά την ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης, όσον αφορά την πολιτική των κοινωνικών, αλλά και με πολιτική σημασία, συμμαχιών. Μπορεί να γίνει ένας ισχυρός κρίκος στην αντίδραση και σε αποτελέσματα στην πορεία σε αυτή την πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σε μια κατεύθυνση ευρύτερης σημασίας, πέρα από τους πάγιους στόχους που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ