Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Στο κατώφλι της διχοτόμησης

ΑΚΕΛ

Στο κατώφλι της διχοτόμησης

Εκτιμά ότι οι προτάσεις Ντενκτάς είναι προϊόν των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και εκφράζουν την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- (του ανταποκριτή μας).

Η πρόταση Ντενκτάς για "λύση" συνομοσπονδίας συνιστά επισημοποίηση της αλλαγής στρατηγικής της τουρκικής πλευράς, ενέργεια η οποία είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, ισοδύναμης με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, εκτιμά απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπή του ΑΚΕΛ που μελέτησε σε χτεσινή συνεδρία του τις εξελίξεις.

Η απόφαση αναφέρει ότι οι λεγόμενες προτάσεις του Ντενκτάς βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ απερίφραστα απορρίπτει, καταγγέλλει και καταδικάζει τις προτάσεις Ντενκτάς, οι οποίες στοχεύουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η κίνηση Ντενκτάς επαληθεύει πλήρως την εκτίμηση που το ΑΚΕΛ κάνει τα τελευταία χρόνια ότι δυστυχώς έχουμε διαβεί το κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά επίσης ότι οι προτάσεις Ντενκτάς είναι προϊόν των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που εκφράζουν την επεκτατική, διχοτομική πολιτική της Αγκυρας.

Αγκυρα και Ντενκτάς επέλεξαν τη συγκεκριμένη στιγμή, για να προβάλουν την επισημοποίηση της γραμμής της συνομοσπονδίας, με στόχο να αποτρέψουν και να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αποπυραυλοποίησης του Κυπριακού και επάνοδο στην ουσία του προβλήματος που είναι η άρση της τουρκικής κατοχής, η επανένωση της νήσου και η υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνης στις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες για την παραπέρα απομάκρυνση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, που συνεπάγεται η προχτεσινή τουρκική ενέργεια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν καθήκον να αντιδράσουν αποφασιστικά στη νέα πρόκληση της Αγκυρας και του Ντενκτάς, γιατί είναι οι δικές τους αποφάσεις και τα δικά τους ψηφίσματα που περιφρονεί και εμπαίζει η τουρκική πολιτική με τις προτάσεις Ντενκτάς.

Η απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς τη νέα απαράδεκτη αποσχιστική ενέργεια της τουρκικής πλευράς. Το ΑΚΕΛ ζητά επίσης να οργανωθεί διεθνής εκστρατεία προς κοινοβούλια και κέντρα λήψης αποφάσεων για ενημέρωση, καταδίκη της τουρκικής στάσης και λήψη μέτρων, για να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής.

Εξάλλου, ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε χτες ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέρριψαν την απαράδεκτη αξίωση Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Η κυβέρνηση, είπε, δεν είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των διαβημάτων της προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τις επαφές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Αλέκου Σκάμπου προκύπτει ότι άλλων μεν η θέση είναι ξεκάθαρη, άλλων δεν είναι, ενώ άλλων είναι θετική. Η μόνη περίπτωση, πρόσθεσε, στην οποία δεν απορρίπτεται η πρόταση Ντενκτάς είναι αυτή των Αμερικανών.

Από το Ντέρμπαν της Νοτ. Αφρικής μεταδίδεται ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα γίνει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ