Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κρίση στις διεθνείς αγορές και τα όσα υποστήριξε στην ομιλία του στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Σας Θυμίζω ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε 13 σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Μπορεί να γίνουν και 14 αν ο Κολ ύστερα από τόσα χρόνια χάσει τη διακυβέρνηση. Η πολιτική που ακολουθείται είναι φιλελεύθερη αστική, καπιταλιστική, είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Πρώτον. Εμείς μετράμε τα αποτελέσματα. Δεύτερον. Ολα αυτά τα περί διαχωρισμού του τομέα της πολιτικής από την πολιτική της αγοράς είναι, θα έλεγα, ανοησίες. Και συνήθως τα λένε αυτά οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί παράγοντες που είναι στο προσκήνιο, αλλά οι πραγματικοί επιστήμονες, ακόμα και αν είναι απολογητές αυτής της πολιτικής, οι οικονομολόγοι, δεν τα λένε. Διότι οικονομία και πολιτική είναι πράγματα συνδεδεμένα. Οι νόμοι της αγοράς δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν, σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν κυβερνήσεις, κράτη, εξουσίες που τους προωθούν. Αυτά, αν μου επιτρέπεται, είναι σαχλαμάρες και τα λένε για τον κόσμο, για να πούνε οι κυβερνήσεις ότι φταίει η αγορά. Αλλά η αγορά λειτουργεί μέσω των κυβερνήσεων.

Οσον αφορά τον κ. Ζοσπέν, προβάλλει την προοδευτική διαχείριση του καπιταλισμού. Ας πάρουμε το έργο της κυβέρνησης Ζοσπέν. Κι άλλοι πολιτικοί προβάλλουν την ίδια πολιτική που προβάλλει η Γερμανία του Κολ και η Ισπανία του κ. Αθνάρ και η Μ. Βρετανία του Μπλερ. Επιμέρους διαφορές και αποχρώσεις υπάρχουν πάντα γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της φυσιογνωμία.

Αυτό που προβάλλει ο κ. Σημίτης και ορισμένα κόμματα σαν τον Συνασπισμό, είναι να μας πείσουν ότι υπάρχει αριστερή διαχείριση στον καπιταλισμό και αριστερός καπιταλισμός. Λένε έκανε το 35ωρο. Ποιο 35ωρο; Το επιλεκτικό 35ωρο σε κείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν κέρδη και να αποσπούν εκμετάλλευση γατί έχουν μια τέτοια οργάνωση, που μπορούν να βγάζουν περισσότερα κέρδη και με το 35ωρο. Και μάλιστα για να εφαρμοστεί το 35ωρο, πριμοδοτούνται οι εργοδότες. Παίρνουν λεφτά. Είναι η βιτρίνα μιας πολιτικής και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Και τέλος, όσον αφορά τα μέτρα που πρότειναν σ' αυτό το περίφημο σεμινάριο. Είπαν το εξής: Εμείς αφήνουμε την οικονομία της αγοράς να προχωράει, όπως άλλωστε, έχουν δεσμευτεί με το σύμφωνο σταθερότητας και διάφορα ντοκουμέντα και θα προσπαθήσουμε λέει να πάρουμε μέτρα στον κοινωνικό τομέα".

Σκόπιμες ανοησίες

"Ο κ. Σημίτης, μάλιστα, τα είπε πιο ολοκληρωμένα τα πράγματα. Είπε, θα περάσουμε από τις καθολικές άδικες παροχές στις δίκαιες, επιλεκτικές! Αυτό ξέρετε τι είναι; Κατ' αρχήν καθολικές παροχές δεν είχαμε στην Ελλάδα. Οι παροχές δίνονταν στην πλουτοκρατία και τις παροχές που έπαιρναν οι εργαζόμενοι, τις έπαιρναν πληρώνοντας και υπερπληρώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και με την υπερεκμετάλλευσή τους. Και με τον αγώνα τους μείωναν σε κάποιες οξείες γωνίες την αδικία. Τίποτα δεν πήραν οι εργαζόμενοι σαν κοινωνική παροχή χωρίς να το έχουν διπλοπληρώσει. Και τώρα τι λέει ο κύριος Σημίτης; Καταργώ τις παροχές στους εργαζόμενους που τις έδινα κάτω από πίεση και θα περάσω στις παροχές στους λίγους.

Δηλαδή στους πιο φτωχούς και εξαθλιωμένους θα δίνω ένα ξεροκόμματο. Ετσι συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Λέει ότι στην Ελλάδα τα 2/3 ζουν καλά - βάζει δηλαδή τον μικρομεσαίο αγρότη, τον σχετικά υψηλότερα αμειβόμενο εργάτη και που είναι, πάλι κάτω απ' τις ανάγκες του, στο ίδιο τσουβάλι με το Λάτση, το Βαρδινογιάννη και όλους τους άλλους πλουτοκράτες. Κι από την άλλη μεριά είναι αυτοί που ζητάνε ελεημοσύνη στους δρόμους, αυτοί που πεθαίνουν άστεγοι κλπ. Δηλαδή ξεχωρίζει το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και σ' αυτό θα ασκεί κοινωνική πολιτική και οι άλλοι θα πληρώνουν. Νομίζω ότι υπάρχουν μια σειρά οικονομικά στοιχεία που προέρχονται από τις ήδη αλλοιωμένες πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων διεθνών ινστιτούτων κλπ. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κρίση είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Και, βεβαίως, και όλων των μορφών και των αποχρώσεων διαχείρισής του.Επομένως η λύση πρέπει να αναζητηθεί πολύ βαθύτερα και όχι στην επιφάνεια των προβλημάτων. Ολα τα άλλα που λέγονται, από εκεί αγορά και από εδώ πολιτική, είναι σκόπιμες ανοησίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ