ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ"
Συστράτευση, με σεβασμό στην αγωνιστική παρακαταθήκη

Τη "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό" συγκρότησαν οι παρατάξεις "Δημοκρατική Ενότητα" και "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση" με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη

"Στρατευτείτε μαζί μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο και να λαμπρύνουμε περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου μας".

Μ' αυτό το σύνθημα, οι παρατάξεις "Δημοκρατική Ενότητα Ελληνικού", με επικεφαλής τον Χρήστο Κορτζίδη και "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ελληνικού", με επικεφαλής τον Κ. Σαραφίδη,αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συγκρότησαν τη "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό", η οποία με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Χρ. Κορτζίδη, θα διεκδικήσει στις εκλογές του Οκτώβρη ένα νέο συμβόλαιο δημιουργικής τετραετίας.

Οπως σημειώνει στη διακήρυξή της η "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό","έχουμε παρακαταθήκη το δημιουργικό έργο του απερχόμενου δημάρχου, Κώστα Κορτζίδη,τη δυναμική και αγωνιστική φωνή που έχει η σημερινή δημοτική αρχή. Φωνή ανεξάρτητη από τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα". "Θεωρούμε - τονίζεται στη διακήρυξη - ότι η δημοτική αρχή, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, πρέπει να στηριχτεί σε δυνάμεις που θα εργαστούν με ανιδιοτέλεια. Θα αντιμετωπίσουν τους δημότες αμερόληπτα, στη βάση των προβλημάτων. Θα στηρίξουν κάθε αγωνιστική προσπάθεια του λαού μας για την αντιμετώπιση των πιεστικών του προβλημάτων".

Αντίθετα, όπως σημειώνει η παράταξη στη διακήρυξή της, θα είναι επιζήμιο για το λαό και την πόλη να περάσει η δημοτική αρχή σε δυνάμεις που θα λειτουργήσουν σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, συναινώντας στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε

Διεκδίκηση και διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου είναι οι άξονες που προσδιορίζουν τη φιλοσοφία του συνδυασμού. Φιλοσοφία που εγγυάται τη συνέχιση του έργου της σημερινής δημοτικής αρχής. "Θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση των παρακρατημένων από την κυβέρνηση πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) - στον δήμο μας αναλογούν πάνω από 1 δισ. δραχμές - και την ανακατανομή των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού υπέρ του θεσμού. Θέση μας, επίσης, είναι να μην επιβάλουμε κανένα φόρο ή τέλος, αντίθετα να ανακουφίσουμε κατηγορίες του πληθυσμού",σημειώνεται στη διακήρυξη.

Ομως η διεκδίκηση δε σταματά εκεί. "Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να κατακτηθούν, τονίζει η "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό", όπως, η κυβερνητική τακτική να μεταφέρει αρμοδιότητες στην ΤΑ, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, οδηγώντας και έτσι τους δήμους στη "διέξοδο" της ιδιωτικοποίησης.

Κρίνονται δύο βασικά προβλήματα

Σε συνεργασία με τους βασικούς φορείς θα συνεχίσει η "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό" τον αγώνα για "δύο προβλήματα που θα είναι καθοριστικά για το μέλλον του δήμου και της ευρύτερης περιοχής: Τι θα γίνουν οι χώροι του αεροδρομίου και της παραλίας;". Είμαστε αποφασισμένοι - σημειώνεται στη διακήρυξη - να μην υποκύψουμε σε καμία πίεση και να υπερασπιστούμε τους χώρους αυτούς από την κερδοσκοπική μανία της κυβέρνησης και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με κάθε θυσία.

Συγκοινωνιακό, περιβάλλον, υγεία, πρόνοια, παιδεία, είναι κάποια προβλήματα για τα οποία ο Δήμος πρέπει και ήδη αναπτύσσει δραστηριότητα, με στόχο την ανάπτυξη ενός συνολικού λαϊκού αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών, που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, στα πλαίσια μάλιστα του λεγόμενου μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

"Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω - τονίζει η "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό" - στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο λαό του δήμου μας, αλλά και στον κοινό αγώνα με το λαό και στους φορείς της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας".Στην κατεύθυνση αυτή η παράταξη επιδιώκει την όσο το δυνατόν συλλογικότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και ολόκληρου του δημοτικού οργανισμού. Γι' αυτό διεκδικεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ σε δημοκρατική κατεύθυνση.

"Συμπαράταξη" για την Ηλιούπολη

Κοινή κάθοδο στις εκλογές αποφάσισαν οι παρατάξεις "Δημοκρατική Ενότητα" και "Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης", με υποψήφιο δήμαρχο τον Κυριάκο Κανελλόπουλο

"Ανοίγουμε το δρόμο ξανά. Για την Ηλιούπολη της αξιοπρέπειας και των αγώνων". Με αυτό το σύνθημα οι παρατάξεις της "Δημοκρατικής Ενότητας" και της "Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης", ενώθηκαν σε μια Συμπαράταξη αγώνα και αποφάσισαν την κοινή κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Ετσι, δημιούργησαν τη "Συμπαράταξη - Δημοκρατική Ενότητα και Κίνηση Πολιτών" με υποψήφιο δήμαρχο τον Κυριάκο Κανελλόπουλο.

"Συναντηθήκαμε και κουβεντιάσαμε τις διαφορές μας πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν ήμασταν, άλλωστε, άγνωστοι μεταξύ μας. Γνωριζόμασταν από τον αγώνα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών. Μέσα από τη δράση αυτή προέκυψε και η κοινή πορεία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Κανελλόπουλος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Συμπαράταξης προχτές το βράδυ.

"Το ζητούμενο είναι αν θέλουμε και αν μπορούμε σ' αυτή την αδιέξοδη κατάσταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουμε τη δική μας απάντηση", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της "Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης" Παναγιώτης Πατσαβός,καταγγέλλοντας την αδιέξοδη πορεία στην οποία έχει βάλει το θεσμό η κυβερνητική πολιτική και την οποία ακολουθεί πιστά η σημερινή δημοτική αρχή.

Και την απάντηση σ' αυτή τη φάση τη δίνει η ίδια η δημιουργία της Συμπαράταξης, που όπως αναφέρεται και στη διακήρυξή της "οι ρίζες της ξεκινούν από τη μακρά αγωνιστική παράδοση του λαού της και εκφράζονται, σε όλο τους το μεγαλείο, από την εποχή του δημάρχου Δημήτρη Κιντή".

Η Διακήρυξη

Η Συμπαράταξη έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και τη διακήρυξη αρχών της. Μέσα από αυτήν η Συμπαράταξη καλεί όλο το λαό σε μια μαζική και συνειδητή συστράτευση για μια νέα δημοτική αρχή, διαφορετική από τη σημερινή και από άλλους επίδοξους "σωτήρες". Με στόχους την ανατροπή του σημερινού αντιλαϊκού και επιχειρηματικού τρόπου διοίκησης του δήμου, τον ορθολογικό προγραμματισμό, τη διαφάνεια, την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας και των κεκτημένων του λαού της Ηλιούπολης.

"Η ψήφος του λαού της Ηλιούπολης στις εκλογές του Οκτώβρη, τονίζεται στη διακήρυξη, δεν έχει σκοπό την επιλογή ενός καλού ή κακού διαχειριστή της δημοτικής αρχής στα ίδια τα σημερινά πλαίσια. Εχει σκοπό και νόημα την επιλογή ανάμεσα σε ένα διαχειριστή, σαν τη σημερινή δημοτική αρχή και σε μια δημοτική αρχή με άλλη φιλοσοφία, άλλους στόχους και άλλη πρακτική, που αφετηρία της θα είναι ο λαός της πόλης και στόχος της το συμφέρον του λαού της πόλης. Ο λάος με την ψήφο του θα επιλέξει ανάμεσα στο αν η Ηλιούπολη θα παραδοθεί στα σχέδια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ή θα κερδηθεί από τους κατοίκους της".

ΚΑΒΑΛΑ
Δυσοίωνες οι προοπτικές για την αλιεία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας σύγχρονος αλιευτικός κλάδος, που να αγκαλιάζει τη θαλάσσια αλιεία, τις λιμνοθάλασσες, τις μυδοκαλλιέργειες, τις υδατοκαλλιέργειες και την επεξεργασία - εμπορία των αλιευμάτων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Καβάλας, με αφορμή διήμερο που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), με θέμα τη δημιουργία Συνεταιρισμού 15 γυναικών - συζύγων ψαράδων.

Η παραπάνω προοπτική, επισημαίνει η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της, είναι μέσα στις δυνατότητες του νομού, ο δε αλιευτικός κλάδος αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, που θα μπορούσε να δώσει μόνιμη και καλή δουλιά σε πολλές οικογένειες και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ωστόσο, "βλέπουμε ότι όλα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το δραματικό περιορισμό της απασχόλησης και του στόλου, τη μαύρη εργασία, την άγρια δίωξη των παράκτιων της Καβάλας, την εγκατάλειψη μερικών λιμνοθαλασσών", τονίζει η ΝΑΣ. Και συμπληρώνει: "Ο μικρός - μεσαίος ψαράς, οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί και η μικρή βιοτεχνία εκτοπίζονται και, αντίθετα, ενισχύονται οι θέσεις της μεγάλης κρατικοδίαιτης καπιταλιστικής επιχείρησης. Η δε ΝΑ δεν είναι σε θέση, φυσικά, να παίξει κάποιον ουσιαστικό ρόλο. Εύγλωττα παραδείγματα αποτελούν από τη μία η καταθλιπτική κατάσταση να υπηρετούν ελάχιστοι υπάλληλοι στη Διεύθυνση Αλιείας και από την άλλη η υπαγωγή του Κέντρου Αλιευτικής Ερευνας της Νέας Περάμου αποκλειστικά στο υπουργείο Γεωργίας".

Αναφορικά με το θέμα του διημέρου, η ΝΑΣ τονίζει πως "κάθε άλλο παρά θα αναβαθμίσει τον κλάδο. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να παρουσιάζεται σαν απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και αυτήν την περίοδο, στα επιτελεία της, συζητούνται νέα προγράμματα δράσης με σφιχτότερο δημοσιονομικό έλεγχο". Και καταλήγει: "Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αλιευτικού κλάδου χρειάζεται μια άλλη πολιτική, ριζικά αντίθετη με τις επιλογές των πολυεθνικών του κλάδου και τις 15 κυβερνήσεις που τις υπηρετούν".

Με καλύτερες προϋποθέσεις

"Δημοκρατική Ενότητα" πάντοτε επιδίωκε τη συνεργασία και προσπαθούσε να συσπειρώσει δυνάμεις πλατύτερες σε μια αγωνιστική κατεύθυνση", τόνισε, μιλώντας στο "Ρ", ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό" Χρ. Κορτζίδης.

"Από τη στιγμή που υπήρξε η δυνατότητα συνεργασίας, συζητήσαμε πάνω σε μια βάση αρχών, που εκφράζεται μέσα από τη διακήρυξη και εξασφαλίζει τον αγωνιστικό προσανατολισμό στο ψηφοδέλτιο και προχωρήσαμε στη συνεργασία που εξασφαλίζει βέβαια και καλύτερες προϋποθέσεις και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα".

Από την πλευρά του, ο Κ. Σαραφίδης, επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ελληνικού", δήλωσε στο "Ρ": "Ταυτιστήκανε οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα του δήμου μας, που θα προσπαθήσουμε με μια ανεξάρτητη δημοτική φωνή να τα λύσουμε προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών και όχι με κυβερνητικές παρεμβάσεις, που πολύ πιθανόν να τις βρούμε μπροστά μας στα προβλήματα, όπως τη μεταφορά του αεροδρομίου και την αξιοποίηση του χώρου και την αξιοποίηση της έκτασης της παραλίας. Πρόθεσή μας είναι, βέβαια, και η συνέχιση του δημιουργικού έργου του απερχόμενου δημάρχου Κ. Κορτζίδη".

Συναυλία Κηλαηδόνη σήμερα

Μια αξέχαστη βραδιά δίπλα στη θάλασσα υπόσχονται να χαρίσουν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και οι "Blyes Family" σε όσους βρεθούν σήμερα στις 9 μ.μ. στην παραλία του Ελληνικού (από λεωφόρο Ποσειδώνος, ναό Αγίου Αλεξάνδρου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ελληνικού με τίτλο "Σεπτέμβρης με χρώμα", που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες της Αττικής για τη σωτηρία των χώρων του αεροδρομίου και της παραλίας από την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση. Μουσικός "σύμμαχος" σ' αυτήν την προσπάθεια είναι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που στο τέλος του καλοκαιριού τραγουδά στην παραλία του Ελληνικού.

Ο Χρήστος Κορτζίδης θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό"

Ο Κυριάκος Κανελλόπουλος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης" στην Ηλιούπολη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ