Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Δυσοίωνες οι προοπτικές για την αλιεία

Ανακοίνωση - παρέμβαση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας σύγχρονος αλιευτικός κλάδος, που να αγκαλιάζει τη θαλάσσια αλιεία, τις λιμνοθάλασσες, τις μυδοκαλλιέργειες, τις υδατοκαλλιέργειες και την επεξεργασία - εμπορία των αλιευμάτων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Καβάλας, με αφορμή διήμερο που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), με θέμα τη δημιουργία Συνεταιρισμού 15 γυναικών - συζύγων ψαράδων.

Η παραπάνω προοπτική, επισημαίνει η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της, είναι μέσα στις δυνατότητες του νομού, ο δε αλιευτικός κλάδος αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, που θα μπορούσε να δώσει μόνιμη και καλή δουλιά σε πολλές οικογένειες και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ωστόσο, "βλέπουμε ότι όλα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το δραματικό περιορισμό της απασχόλησης και του στόλου, τη μαύρη εργασία, την άγρια δίωξη των παράκτιων της Καβάλας, την εγκατάλειψη μερικών λιμνοθαλασσών", τονίζει η ΝΑΣ. Και συμπληρώνει: "Ο μικρός - μεσαίος ψαράς, οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί και η μικρή βιοτεχνία εκτοπίζονται και, αντίθετα, ενισχύονται οι θέσεις της μεγάλης κρατικοδίαιτης καπιταλιστικής επιχείρησης. Η δε ΝΑ δεν είναι σε θέση, φυσικά, να παίξει κάποιον ουσιαστικό ρόλο. Εύγλωττα παραδείγματα αποτελούν από τη μία η καταθλιπτική κατάσταση να υπηρετούν ελάχιστοι υπάλληλοι στη Διεύθυνση Αλιείας και από την άλλη η υπαγωγή του Κέντρου Αλιευτικής Ερευνας της Νέας Περάμου αποκλειστικά στο υπουργείο Γεωργίας".

Αναφορικά με το θέμα του διημέρου, η ΝΑΣ τονίζει πως "κάθε άλλο παρά θα αναβαθμίσει τον κλάδο. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να παρουσιάζεται σαν απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και αυτήν την περίοδο, στα επιτελεία της, συζητούνται νέα προγράμματα δράσης με σφιχτότερο δημοσιονομικό έλεγχο". Και καταλήγει: "Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του αλιευτικού κλάδου χρειάζεται μια άλλη πολιτική, ριζικά αντίθετη με τις επιλογές των πολυεθνικών του κλάδου και τις 15 κυβερνήσεις που τις υπηρετούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ