ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Εγκαινίασαν" αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

"Ο πρωθυπουργός, που κατήργησε πρόσφατα το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, έρχεται απόψε στην πόλη μας να μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα αναφερθεί στη βελτίωση των δειχτών της οικονομίας. Εμείς όμως, που έχουμε βιώσει στο πετσί μας πόσο κάλπικες είναι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ξέρουμε ότι όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι πάει καλά η οικονομία εννοεί ότι πρέπει απαραίτητα η εργατική τάξη της χώρας να γίνει ακόμα πιο φτωχή". Αυτά δήλωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Ρέβας,στην ομιλία του στην προσυγκέντρωση που οργάνωσε χτες το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Συνδικάτων Θεσσαλονίκης στο άγαλμα του Βενιζέλου, ως μέρος της μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης ενάντια στην παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

"Πρέπει απαραίτητα", συνέχισε ο Βασίλης Ρέβας, "οι Λάτσηδες, οι Βαρδινογιάννηδες, οι Λαμπράκηδες να συσσωρεύσουν άφθονο πλούτο. Με τέτοια όμως ανάπτυξη ποτέ δε συμφώνησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ποτέ δε θα συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας".

Εκφράζοντας τα αισθήματα, την οργή και αγανάκτηση των συγκεντρωμένων και του λαού της πόλης, ο ομιλητής τόνισε, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων: "δηλώνουμε σήμερα την αντίθεσή μας στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υποτάσσεται στα συμφέροντα των Αμερικάνων και του κεφαλαίου. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και με τη σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να απαντήσουμε από αυτό το βήμα στον κ. πρωθυπουργό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Θα συνεχίσουμε μέχρι να την ανατρέψουμε".

Ο ομιλητής εξάλλου επέκρινε έντονα τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που τη χαρακτήρισε ως τους "μεγάλους απόντες" της λαϊκής κινητοποίησης. "Καλέσαμε, είπε, την πλειοψηφία της διοίκησης να οργανώσει τους εργαζόμενους και με συλλαλητήρια να απαντήσει στην έλευση του πρωθυπουργού στην πόλη μας, προβάλλοντας τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους της πόλης μας".

Η πλειοψηφία όμως της διοίκησης του ΕΚΘ απέρριψε τις προτάσεις μας, τόνισε ο ομιλητής, και προτίμησε να δώσει τα διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καταγγέλλοντας τις πρόσφατες περικοπές στις εφημερίες των νοσοκομείων που επέβαλε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι επικίνδυνα και θα πλήξουν άμεσα το λαό της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό, είπε, η ΕΝΙΘ αποφάσισε να κατέλθουν οι γιατροί της πόλης σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους και το λαό να εκδηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής,που ανάμεσα στα άλλα τόνισε. "Ηρθαμε σήμερα από τη Νάουσα για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας έναν εργοδότη απατεώνα, που εδώ και 6 μήνες έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αυτή η πολιτική θέλει τους εργάτες ομήρους, τους θέλει δούλους, τους θέλει απλήρωτους, τους θέλει ανασφάλιστους".

Μεγάλη, μαχητική διαδήλωσηΓύρω στις 7 μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη πορεία από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση την Εκθεση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Προηγούνταν το μπλοκ των εργαζομένων της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Κρατούσαν το πανό που έγραφε: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Ακολουθούσαν τα πανό του συνδικάτου Οικοδόμων: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ, και των συνταξιούχων του ΙΚΑ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, και στη συνέχεια τα πανό της Επιτροπής Σωματείων. Οι διαδηλωτές διέσπασαν το μπλοκ της Αστυνομίας που επιχείρησε να τους σταματήσει στην αρχή της οδού Αγγελάκη, κοντά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την είσοδο της ΔΕΘ απέναντι από τα πανεπιστήμια όπου και διαλύθηκαν.

Στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θεοδ. Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κόφφας,γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο υποψήφιος νομάρχης Μιχ. Σπυριδάκης,ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης,ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και άλλα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ. Πρόεδροι σωματείων της πόλης κ.ά.

Επίσης, την ώρα που γινόταν η καθιερωμένη φιέστα στο Συνεδριακό Κέντρο κατέληγε στην αρχή της Λεωφόρου Στρατού και διαλυόταν η πορεία που έκαναν οι αδιόριστοι και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι κάθε πρόσβαση προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός, είχε διακοπεί από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν παραταχθεί στους δρόμους μαζί και οχήματα της Αστυνομίας, κλούβες και ασθενοφόρα.

Σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει ότι ηέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η μείωση του εργατικού κόστους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης σε υπόμνημά της η ΕΔΟΘ επισημαίνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζονται με λογιστικά κριτήρια, ότι αγνοείται ο παράγων εργαζόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση και δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανακυκλώνεται η κρίση

Στην αντιπαράθεση με τον Κ. Μητσοτάκη έχει "παρασυρθεί" και παγιδευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από την εσωκομματική κρίση του κόμματός του.

Αν και η Ρηγίλλης διαμήνυε προχτές ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις βολές που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής έμμεσα χτες απάντησε στις δηλώσεις του, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα. Από την Τρίπολη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε όσους επιρρίπτουν τις ευθύνες στο πολιτικό σύστημα και στα κόμματα για στρουθοκαμηλισμό και υποκρισία και τόνισε ότι οι θεωρίες "όλοι το ίδιο είναι" είναι "άλλοθι των αποτυχημένων και των μετρίων, έκφραση ενοχής εκείνων που έχουν τις ευθύνες τους για το κατάντημα και απολογία του ένοχου". Η αναφορά αυτή, που ερμηνεύτηκε ως απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου και στενός συνεργάτης του ανταπάντησε με νόημα ότι "πράγματι δεν είναι όλοι το ίδιο".

Αργότερα, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιχειρούσαν να πείσουν ότι η αναφορά αυτή δεν αφορούσε τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, αλλά δε γίνονταν πιστευτοί.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η παρέμβαση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικών τριβών και αντιπαραθέσεων, να "απασχολεί" τις συνεντεύξεις των βουλευτών στα ΜΜΕ και να προβάλλεται "προς τα έξω" ως η μοναδική "κομματική δραστηριότητα" της ΝΔ. Ετσι, τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του και η "κριτική" του στην κυβέρνηση περνούν σε δεύτερο πλάνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο στα επιχειρήματα και τον πολιτικό λόγο του. Απευθυνόμενος, για παράδειγμα, στις "παραγωγικές τάξεις" στο Επιμελητήριο της Τρίπολης, τους υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει το κράτος, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει για ψηφοθηρικούς λόγους όχι το κράτος πρόνοιας, ότι θα μειώσει τους φόρους, εννοείται των "επενδυτών", και ότι θα κάνει έργα υποδομής.

Ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε "συμβολική" (!), όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπου προσπάθησε να πείσει ότι συμφωνεί με τους στόχους των εργαζομένων, αλλά έμμεσα τάχθηκε υπέρ του κατακερματισμού και της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών της δημόσιας επιχείρησης.

  • Δριμεία επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ εξαπέλυσε χτες ο Β. Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο "Φλας" είπε πως το χειρότερο για τη ΝΔ είναι να γίνει κυβέρνηση, γιατί δεν έχει ιδέες, λύσεις, ηγεσία.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πόλη των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων

Για άλλη μια φορά στα εγκαίνια της ΔΕΘ δίνονται ανέξοδες υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την έναρξη των απαραίτητων έργων υποδομής, που θα ανακουφίσουν την πόλη και τους κατοίκους της. Εξαγγελίες για έργα που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί και από προηγούμενους πρωθυπουργούς, αλλά αυτά παραμένουν στα χαρτιά ή άλλα ξεκινάνε, για να διακοπούν σε λίγο. Επειδή, όμως, η κοροϊδία έχει και τα όριά της, ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει από τον Κ. Σημίτη στην τελευταία συνάντηση, που είχαν μαζί του στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο να μην εξαγγείλει στην ομιλία του στη ΔΕΘ νέα έργα, αλλά να θέσει χρονοδιαγράμματα στα ήδη εξαγγελθέντα βασικά έργα.

Η νέα επανάληψη εξαγγελιών για έργα που σχεδιάζονται, υποτίθεται, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, γίνεται ακριβώς τις μέρες που η καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων έχει καταντήσει ένα μαρτύριο. Με την επιστροφή των κατοίκων από τις διακοπές άρχισε το βασανιστήριο της δίψας. Λόγω του απηρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης ολόκληρες περιοχές έχουν μείνει χωρίς νερό. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΟΥΘ παραδέχτηκε ότι τις επόμενες μέρες τα προβλήματα θα οξυνθούν, λόγω της λειτουργίας της ΔΕΘ με την υπερκατανάλωση που παρατηρείται. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που, επίσης, γίνεται οξύτερο αυτή την περίοδο έχει παραλύσει τη ζωή στην πόλη, ενώ τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας δίνουν μια τριτοκοσμική εικόνα. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας. Ακόμη, αρχίζει η σχολική χρονιά και υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη συντήρηση και επισκευή των σχολικών αιθουσών. Καθυστερούν αδικαιολόγητα και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δάσος του Σέιχ Σου.

Τα έργα πάρκινγκ που θα ανακούφιζαν, καθώς χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν στην πόλη, δεν προχώρησαν. Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ψήφισε το Ενιαίο Σχέδιο Στάθμευσης κι αυτό βρίσκεται στα συρτάρια. Είκοσι χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του ο βιολογικός καθαρισμός που θα έσωζε από τη μόλυνση το Θερμαϊκό, πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμος... τον επόμενο αιώνα.

Παρ' όλες τις διακηρύξεις των τελευταίων χρόνων έχουν "κολλήσει" πολλά άλλα έργα, όπως το μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του αεροδρομίου"Μακεδονία" και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. Να σημειωθεί σχετικά με το μετρό και πέρα από τις θριαμβολογίες ότι η ανάδοχος γαλλική εταιρία μπορεί να αρχίσει τις εργασίες με δική της χρηματοδότηση, όπως προβλέπει η σύμβαση, είναι άγνωστο όμως πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συνέχιση του έργου. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μία δεύτερη τρύπα του μετρό μετά από αυτή που άνοιξε με πρωτοβουλία του πρ. δημάρχου Κούβελα στην προέκταση της οδού Εγνατίας, που στη συνέχεια θάφτηκε. Φυσικά, θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι στη γαλλική κοινοπραξία, όπως κατήγγειλε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης, δίνεται γη και ύδωρ και ότι η πόλη περιέρχεται σε κατάσταση ομηρίας, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των Γάλλων κεφαλαιούχων.

Αλλη σκανδαλώδης υπόθεση. Για τη βελτίωση της κατάστασης στο χώρο της υγείας δημιουργήθηκε το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Και τι έγινε τελικά; Πάνω από δύο χρόνια τώρα αυτό είναι έτοιμο, αλλά τα διαπλεκόμενα όχι φυσικά μόνο στο χώρο της υγείας, το κρατούν κλειστό. Μετά την κατακραυγή φορέων και του ΚΚΕ που ανοιχτά κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα του "Παπαγεωργίου", αναγγέλθηκε η μερική λειτουργία του. Προκηρύχτηκαν κάποιες θέσεις, αλλά είναι αμφίβολο πότε θα παρθεί το προσωπικό με τις υπάρχουσες διαδικασίες πρόσληψης που ακολουθούνται. Παράλληλα, η λειτουργία του εμποδίζεται και από ένα άλλο γεγονός. Το κράτος έχει σταματήσει χωρίς αιτιολογία τη χρηματοδότηση κι έτσι δεν μπορεί να παραδοθεί το νοσοκομείο από το Ιδρυμα, αφού, σύμφωνα με τη σύμβαση, δεν έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του. Ωστόσο, o υπουργός Κ. Γείτονας δήλωνε χτες υποκριτικά ότισύντομα θα λειτουργήσουν τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ παραμονές εκλογών το "Παπαγεωργίου" χρησιμοποιείται από τα δύο μεγάλα κόμματα για την προσέλκυση ψήφων.

Αλλο ένα όνειδος των δυνάμεων του δικομματισμού που δυναστεύουν την πόλη με τους εκπροσώπους τους που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις ή στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η μετεγκατάσταση των 3.500 χιλιάδων σκηνιτών Τσιγγάνων του Εύοσμου στο στρατόπεδο Γκόνου φαίνεται δε θα γίνει ποτέ. Οι εκατοντάδες Τσιγγάνοι που είκοσι χρόνια τώρα ζούσαν στα άθλια παραπήγματα μέσα σε όγκους σκουπιδιών, τα παιδιά που γίνονταν στόχος των ποντικιών τη νύχτα ενώ κοιμούνταν, που είχαν στερηθεί ακόμη και το νερό που γι' αυτούς έγινε το πολυτιμότερο αγαθό, από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκονται στους δρόμους μετά τη διοικητική αποβολή από τη Διοίκηση του Εύοσμου, αντί να βρίσκονται στο χώρο μετεγκατάστασης. Αν και τα έργα υποδοχής στο Γκόνου έχουν ανατεθεί σε εργολάβο, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση του νομάρχη έκανε λόγο για μετεγκατάσταση μέχρι το φθινόπωρο και πριν τις δημοτικές εκλογές. Ο εμπαιγμός ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων γίνεται χωρίς οι κυβερνώντες να νιώθουν την παραμικρή τύψη.

Φυσικά, οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά στο υπ' αριθμό ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη δε γίνεται από τον πρωθυπουργό και το κλιμάκιο που τον συνοδεύει. Σ' αυτό της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της ανεργίας που εκτοξεύτηκε στο 20%. Σιωπή για τις βασικές παραγωγικές μονάδες της πόλης που κλείνουν ή συρρικνώνονται. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έγινε καμία απολύτως παραγωγική επένδυση. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα κλείνουν καθημερινά εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πόλη μετά τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών σύρεται βίαια σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με κύριο στοιχείο τις υπηρεσίες και το διαμετακομιστικό εμπόριο... Και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση, αφού απουσιάζει η πολιτική βούληση να αμφισβητηθεί το μοντέλο που μας επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο οι εργαζόμενοι της πόλης με το χτεσινό τους συλλαλητήριο κατήγγειλαν αυτό το μοντέλο, τα κούφια λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις. Η κυβέρνηση πλέον είναι υπόλογη στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 63ης ΔΕΘ
Στο "τούνελ" ακόμα 2 χρόνια και "αταλάντευτα"!
Εγκαινίασε χτες ο Κ. Σημίτης την 63η ΔΕΘ, δίνοντας το στίγμα της σημερινής του κεντρικής ομιλίας, όπου αναμένεται να δώσει το περίγραμμα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτους
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ). - Με τα ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει σχεδόν όλο το συγκρότημα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε να κρατηθεί μακριά από την κυβερνητική κουστωδία ο "εχθρός - λαός", ο Κ. Σημίτης εγκαινίασε χτες το βράδυ την 63η έκθεση, με μια ομιλία που βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η συνεχής επανάληψη της κυβερνητικής διακήρυξης ότι θα προωθηθεί "αταλάντευτα" η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, συνδυασμένη με ιαχές, του τύπου "δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω",στις οποίες κατέφυγε ο πρωθυπουργός για να αποδείξει την αντιλαϊκή αποφασιστικότητά του.

Φυσικά, ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να επαναλάβει το "έθιμο" του μοιράσματος πακτωλού δισ. προς τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, να δώσει το στίγμα των μικροϊμπεριαλιστικών ονειρώξεων της άρχουσας τάξης μέσα από αναφορές για μετατροπή της συμπρωτεύουσας σε "οικονομικό και πολιτιστικό πόλο της Νοτιανατολικής Ευρώπης" (!),ενώ για μια ακόμα φορά κατέταξε όσους δε συναινούν στην πολιτική του στους "δύσπιστους", στους "μεμψίμοιρους" και στις "συντεχνίες"...

Και πάλι, δε, το βασικό μοτίβο της πρωθυπουργικής ομιλίας κινήθηκε σε "ευρωυμνολογίες" και θυμιατίσματα υπέρ της ΟΝΕ, που, όπως είπε, αποτελεί το μεγάλο "εθνικό στόχο".

Αλλα 2 χρόνια στο "τούνελ"
Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, εκ προοιμίου, έδωσε το πλαίσιο της διαρκούς λιτότητας, από το οποίο θα συνεχίσει να διέρχεται ο τόπος. "Τα επόμενα 2 χρόνια, είναι χρόνια αταλάντευτης επιμονής και συνέπειας στους μεγάλους εθνικούς στόχους", ήταν τα λόγια του και συνέχισε: "Δε θα υπάρξει κανένας δισταγμός και καμιά υποχώρηση στην επιτυχία αυτών των στόχων".

Ο πρωθυπουργός, με εμφανή την πρόθεση να παράσχει διαβεβαιώσεις στο μεγάλο αφεντικό ότι δε θα παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστο από τη γραμμή του νεοφιλελευθερισμού θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει σε 4 (!) σημεία της ομιλίας του ότι "θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον εκσυγχρονισμό και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας και στους θεσμούς μας". Οσο για την κορόνα που επέλεξε να αναφωνήσει με στόμφο, ήταν η φράση "δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω"...

ΟΝΕ με ..."ιστό ασφαλείας"!

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός και πάντα υπό την υπενθύμιση ότι "στόχος μας είναι η ένταξή μας στην ΟΝΕ", παρουσίασε ένα περίγραμμα της "κεντροαριστερής" αντίληψης περί "κοινωνικής πολιτικής". Αφού, λοιπόν, ζήτησε "να εμπεδώσουμε μια καινούρια αντίληψη για το τι σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη" (!), επανέλαβε ότι για την κυβέρνησή του κοινωνικό κράτος σημαίνει "δημιουργία ενός νέου ιστού κοινωνικής ασφάλειας", που δε θα στέκεται αρωγός, απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά θα φροντίζει να μην... αποδημούν από το μάταιο τούτο κόσμο όσοι η πολιτική του έχει οδηγήσει στο τελευταίο στάδιο της απαντοχής. Πρόκειται, φυσικά, για το "κοινωνικό" μοντέλο της "δίκαιης επιλεκτικότητας", όπως το παρουσίασε στην πρόσφατη κοινή του εμφάνιση με το Λ. Ζοσπέν.

Κατόπιν αυτών των ..."φιλάνθρωπων" υποσχέσεων, ο Κ. Σημίτης επεδίωξε να "χρυσώσει το χάπι" μέσω αναφορών σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης κατά της ανεργίας. Στην πραγματικότητα, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αναγνώσει τις κυβερνητικές παροχές προς ...τους βιομήχανους στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας...

Είστε "μεμψίμοιροι"

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να πει τον ...καλό του λόγο απέναντι σε όσους δεν υποτάσσονται στον κυβερνητικό νεοσυντηρητισμό. Πρόκειται για "δύσπιστους και μεμψίμοιρους, που θέτουν εμπόδια στην ατομική εξέλιξη με συντεχνιακές πρακτικές", σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη. Την ίδια ώρα πάντως, δεν απέφυγε να προχωρήσει σε συστάσεις προς τον ελληνικό λαό, καθιστώντας τον ...υπεύθυνο: "Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας, εξαρτάται καθοριστικά από τη στάση σας, από τη στήριξή σας", όπως είπε, και κάλεσε τους πάντες να πορευτούν "στον ίδιο δρόμο" με την κυβέρνηση.

Την έκανε ...αγνώριστη με υποσχέσεις 1 τρισ.!

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε και πάλι το βήμα της ΔΕΘ για να ...μοιράσει έναν αμέτρητο πακτωλό δισ. προς τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία μέσα από ένα κείμενο 2 - 3 σελίδων κατέστησε ...αγνώριστη, αφού το 1/100 να ίσχυε από αυτά τότε όλη η περιοχή θα ήταν η πιο πλούσια στον πλανήτη (!) και η πλέον προοδευμένη, σε ό,τι αφορά δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, επικοινωνίες, υγειονομική περίθαλψη και ποιότητα ζωής...

Αξίζει, πάντως, να αναφερθούν τρία σημεία του πρωθυπουργικού λόγου, που αποτυπώνουν την ψηφοθηρική λογική της κυβέρνησης: Πρώτον, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να εξαγγείλει ξανά το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, δεύτερον να μιλήσει για "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστικό Κέντρο", παρά τα όσα διεμείφθησαν με τη "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", τρίτον έταξε έργα στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004 και για τη Θεσσαλονίκη...

Μεγαλοϊδεατισμός και ..."ανέκδοτα"

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα της ΔΕΘ τα μεγαλοϊδεατικά περί μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κέντρο, όχι μόνο των Βαλκανίων, αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή τη φορά...

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που συνιστά η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την Ελλάδα ως δύναμη "σταθερότητας" στα Βαλκάνια. Κατά τα άλλα, απέρριψε τις "δημαγωγίες και τους μικροκομματικούς ελιγμούς στην εξωτερική πολιτική", για να δηλώσει ότι "πατάμε γερά". Μεταξύ άλλων, σε αυτά τα "γερά" θεμέλια, που πατά η εξωτερική πολιτική της χώρας, ενέταξε "τις συμμαχίες μας", καθώς και τα "πολιτικά μας επιχειρήματα"...

Ας μην παραλειφθεί ένα ακόμα σημείο της πρωθυπουργικής φιλίας: Ο Κ. Σημίτης - όσο και αν ακούγεται ανέκδοτο - μιλώντας για την παγκόσμια κρίση, εμφάνισε την Ελλάδα περίπου ως αλώβητη (!), πράγμα που οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης και στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ...

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 8/9 και την Τετάρτη 9/9/98.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

Την Τρίτη 8/9

  • Στις 6.00 μμ θα περιοδεύσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ, το ΔΣ των εργαζομένων και θα επισκεφτεί περίπτερα στους χώρους της Εκθεσης.
  • Στις 9.00 μμ θα συναντηθεί με φορείς, εργατικά σωματεία της πόλης, υποψηφίους των Δημοτικών και Νομαρχιακών Αγωνιστικών Κινήσεων,και άλλες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, στη βίλα "ΜΠΙΑΝΚΑ".

Την Τετάρτη 9/9

  • Στις 7.00 πμ θα περιοδεύσει στη ΔΕΗ της οδού Αγίου Δημητρίου.
  • Στις 9.00 πμ θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΘ "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ".
  • Στις 12.00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου,στην αίθουσα "Στάιν" (Βενιζέλου και Καλαποθάκη 2).
  • Στις 2.00 μμ θα δώσει συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης "FM 100".
  • Στις 7.00 μμ θα περιοδεύσει στην Πολίχνη, στη Σταυρούπολη και στους Αμπελόκηπους.
  • Στις 9.00 μμ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην πλατεία του Εύοσμου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ