ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εισαγωγές "πνίγουν" τη ΔΑΡΙΓΚ

Στήριξη της εγχώριας παραγωγής ζητάνε οι εργαζόμενοι, που χτες απέτρεψαν προσημείωση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σε στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες και σε κατάληψη του χώρου του εργοστασίου μέχρι τις δύο το μεσημέρι, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της συρματουργίας "ΔΑΡΙΓΚ" στη Χαλκίδα, προκειμένου να εμποδίσουν τον δικαστικό κλητήρα και τους υπαλλήλους της Τράπεζας Πίστεως, που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο για να προσημειώσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισ. δραχμών, όσα είναι και τα χρέη της εταιρίας προς την Τράπεζα.

Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων της πρωινής βάρδιας που συγκεντρώθηκαν στις δύο πύλες του εργοστασίου, αποκλείοντας την είσοδο στους εκπροσώπους της Τράπεζας, απέτρεψε την προσημείωση. Να σημειωθεί ότι πριν μερικές μέρες υπάλληλοι της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης είχαν προσημειώσει περιουσιακά στοιχεία της "ΔΑΡΙΓΚ" ύψους 1 δισ. δραχμών, ενώ και οι Τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική έχουν κάνει αντίστοιχες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλομένων.

Συνολικά, τα χρέη της επιχείρησης ανέρχονται στο ποσόν των 11 δισ. δραχμών, ενώ η διοίκησή της έχει ζητήσει ρύθμιση, επικαλούμενη δυσκολία συνέχισης της λειτουργίας της "ΔΑΡΙΓΚ". Ο πρόεδρος του σωματείου Αλ. Πιτσούνης δήλωσε στο "Ρ": "Προχωρήσαμε σ' αυτήν την ενέργεια και θα επαναλάβουμε αν χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, γιατί θέλουμε να υπερασπίσουμε τη δουλιά μας. Μ' αυτήν την έννοια, δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και καμία τράπεζα να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, που βάζουν σε αμφισβήτηση αυτό μας το δικαίωμα".

Το σωματείο ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα ελέγχου των εισαγωγών ομοειδών προϊόντων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου, "δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσα μεγάλα έργα και να γίνεται εισαγωγή πλέγματος από Γαλλία και άλλες χώρες και να μην προτιμάται το εγχώριο προϊόν της "ΔΑΡΙΓΚ", που διαθέτει και πιστοποιητικά ποιότητας".

Γ. Π.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Αρνητικός για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, ο απολογισμός της σεζόν που πέρασε, σημειώνει η ΔΑΣ

Αρνητικός για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό είναι ο απολογισμός της σεζόν που πέρασε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού - Τουρισμού" που προειδοποιεί ότι η νέα περίοδος θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, αν οι εργαζόμενοι δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι τη σεζόν που πέρασε αυξήθηκε η εκμετάλλευση των εργαζομένων, μειώθηκαν οι αποδοχές, η περίοδος απασχόλησης και τα ένσημά τους, η εντατικοποίηση ήταν μεγαλύτερη, όπως και η τρομοκρατία που τους ασκήθηκε.

Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή επιρρίπτει η ΔΑΣ στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι: "Με τους νόμους που ψήφισε θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων. Η κατάργηση του 8ωρου, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, το δικαίωμα που δίνει στον εργοδότη για εκ περιτροπής απασχόληση, η κατάργηση των συμβάσεων, είναι τα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα".

"Τα ασφαλιστικά προβλήματα - συνεχίζει η ανακοίνωση - θα γίνουν πιο μεγάλα, αφού η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από την έκθεση Σπράου και προτίθεται να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, θίγοντας όρια ηλικίας, βαρέα και ανθυγιεινά, το ύψος των συντάξεων και άλλα ασφαλιστικά δικαιώματα".

Στο στόχαστρο της ΔΑΣ μπαίνει και η κυβερνητική πολιτική σε άλλους τομείς. Οπως καταγγέλλεται: "Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία θα υποχρεώσουν όλους τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η πολιτική που ακολουθείται στην υγεία έχει σαν αποτέλεσμα να την αποκαθιστούν πολύ δύσκολα οι εργαζόμενοι όταν χρειαστεί. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων θα έχει σαν συνέπεια υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ κ. ά.".

Η ΔΑΣ καταγγέλλει και το ρόλο των πλειοψηφιών στις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, "που δεν είναι άλλος από αυτόν του Δούρειου Ιππου για να περάσει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών".

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους μπροστά σ' αυτή την κατάσταση: Να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σ' αυτά τα όργανα και να αναδείξουν με την ψήφο τους, όπου γίνονται εκλογές, τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ. Να τιμωρήσουν όσους συμφωνούν με αυτές τις πολιτικές, μαυρίζοντάς τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ψηφίζοντας αγωνιστικούς συνδυασμούς. Να απαντήσουν πολιτικά στην πολιτική επίθεση που δέχονται. Να ενωθούν μαζί με τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, σε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αγώνα που χρειάζεται να καταλήξει σε πολιτική έκφραση.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Με στάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης

Σε προκλήσεις προχωρά η Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να επιβληθεί η κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία και κατάργηση της μονιμότητας του προσωπικού

Με στάσεις εργασίας και μπλοκάρισμα των δημοπρασιών ανάθεσης σχολικών κτιρίων, κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον Οργανισμό σε ανώνυμη εταιρία, δρομολογώντας έτσι την ιδιωτικοποίησή του.

Χτες έκαναν στάση εργασίας, ενώ η διοίκηση του ΟΣΚ κατέφυγε και πάλι σε αυθαιρεσίες και προσπάθειες να "σπάσει" τον αγώνα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα μέλη και της νέας τριμελούς επιτροπής δημοπρασιών, που την τελευταία στιγμή είχε ορίσει την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια άλλης δημοπρασίας, συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η διοίκηση τότε παρέλαβε όλες τις κάρτες του προσωπικού, ώστε να μην μπορούν να τις "χτυπήσουν" μετά τη λήξη της στάσης εργασίας και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε απολογία ορισμένους υπαλλήλους. Παρ' όλα αυτά, δεν μπόρεσε να βρει υπαλλήλους να διεξάγουν τη δημοπρασία. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας και σε γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

Να σημειώσουμε ότι βρίσκεται προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο γίνεται ταυτόχρονα η ένταξη του ΟΣΚ στο ν.2414/'96, η μετατροπή του σε ΑΕ και το καταστατικό της νέας εταιρίας. Σ' αυτό, αν και γίνεται λόγος για μια μετοχή που θα ανήκει στο δημόσιο, στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα έκδοσης μετοχών και διάθεσής τους... Ταυτόχρονα, καταργείται η μονιμότητα των εργαζομένων, που θα είναι πλέον με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το Προεδρικό Διάταγμα και σαν αντισυνταγματικό.

Κινητοποιήσεις και στον ΟΔΔΥ

Στην ιδιωτικοποίηση οδηγείται και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού,καθώς ήδη με Προεδρικό Διάταγμα έχει ενταχθεί στο ν. 2414/'96, ενώ αύριο, Τετάρτη, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει το καταστατικό της νέας ανώνυμης εταιρίας, με το οποίο ολοκληρώνεται η μετατροπή σε ΑΕ. Χτες συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΔΔΥ και αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία μέσα στις επόμενες μέρες, συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, να καλέσει τους εργαζόμενους του ΟΣΚ και του Οργανισμού Κεντρικής Λαχαναγοράς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να προχωρήσουν σε κοινή κινητοποίηση.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ"
"Να κλείσουμε τις πόρτες στη διάλυση"

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί όλους τους μεταλλεργάτες η "Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών Πειραιά" τη Δευτέρα 14 του μήνα στις 7.30 το απόγευμα στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ,προκειμένου να συζητήσουν για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και την ισχυροποίηση της παράταξης, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Στην πρόσκληση της "Αγωνιστικής Ενότητας" τονίζεται ότι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου, καθώς και στην κάλπη για την εκλογή της νέας Διοίκησης και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την ΠΟΕΜ, θα κριθεί η διετής πορεία δράσης και αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των μεταλλεργατών, η αντίσταση των μεταλλεργατών απέναντι στη γενικευμένη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, αναφέρεται, θα αντιπαρατεθούν οι δυνάμεις της ταξικής πάλης, που εκφράζονται με τον συνδυασμό της ΑΕΜ και που όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου αλλά και γενικότερα, με τις δυνάμεις που κινούνται στην τροχιά της κυβερνητικής πολιτικής για τη συρρίκνωση - διάλυση της Ζώνης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. "Αυτή η μάχη - σημειώνεται - έχει τεράστια σημασία από την άποψη ότι με την αύξηση των ψηφισάντων ο κλάδος στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία ότι η πολιτική διάλυσης θα βρει κλειστές τις πύλες της Ζώνης".

Σύσκεψη σωματείων του Πειραιά

Σύσκεψη διοργανώνουν την Τρίτη 15 του μήνα στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και καλούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης να πάρουν μέρος. Στόχος της σύσκεψης είναι η συζήτηση και η ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην πρόσκληση των σωματείων τονίζεται: "Η κυβέρνηση, πιστή στην αντιλαϊκή της πολιτική και τις εντολές των μονοπωλίων, προσπαθεί καθημερινά να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Συνεχίζοντας την προσπάθεια για να δοθεί άλλη μια απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, καλούμε τα σωματεία, ώστε να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας, ανατρέποντας τα σχέδια των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στο Μεσαίωνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ