ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σοβαρά προβλήματα στο ΙΚΑ Ικαρίας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ικαρίας, διαπίστωσε κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων σε περιοδεία που πραγματοποίησαν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αγιο Κήρυκο, καθώς και σε διάφορους χώρους δουλιάς.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας τονίζεται ότι όπως διαπιστώθηκε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στη Βόρεια Ικαρία έχει κάπως βελτιωθεί, αφού μετά από μεσολάβηση των σωματείων της περιοχής, βρέθηκε γιατρός, ο οποίος συμβλήθηκε με το ΙΚΑ. Ωστόσο, στη Νότια Ικαρία η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά, αφού ο γιατρός που υπήρχε έφυγε με 4χρονη εκπαιδευτική άδεια κι έτσι τυπικά η θέση φαίνεται καλυμμένη, χωρίς όμως να υπάρχει γιατρός.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι από το νοσοκομείο όπου όμως πληρώνουν και είσοδο και για τις εξετάσεις τους. Βέβαια, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, η ταλαιπωρία τους δε σταματά εκεί, αφού πρέπει οι εξετάσεις τους να σταλούν στην υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ στη Σάμο και να εγκριθούν απ' αυτή και στη συνέχεια αφού έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασφαλισμένοι να πάρουν τα χρήματά τους από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ικαρία.

Σωρεία παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, καταπατήσεις της σύμβασης εργασίας, διαπιστώθηκαν στις περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού κατά την περιοδεία των συνδικαλιστών. Στην ανακοίνωση του σωματείου τονίζεται ότι: "Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, οφείλεται στην ασυδοσία των εργοδοτών, η οποία ενισχύεται από την ανυπαρξία ουσιαστικά της Επιθεώρησης Εργασίας. Παρά τις συχνές αναφορές του σωματείου και τη δέσμευση που ανέλαβε για πραγματοποίηση ελέγχων, επιμένει για μια ακόμα χρονιά να αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους, επικαλούμενη φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού".

Το Σωματείο επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού όπως καταγγέλλει "παρότι γνωρίζει, δεν προωθεί ούτε τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ούτε την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου που είχε συσταθεί κατόπιν πιέσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου".

Το σωματείο σημειώνει ακόμα για τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ότι σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Σάμου θα πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να συμπληρωθεί η θέση του γιατρού στο ΙΚΑ του Αγίου Κηρύκου, να κρατάει το νοσοκομείο κατάσταση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, την οποία θα στέλνει στο ΙΚΑ Σάμου και θα εξοφλείται από 'κει χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, καθώς και για να υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ΙΚΑ για την πραγματοποίηση ακτινολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σταθερά στο στόχο της ανατροπής

Με νέα απόφασή της, η διαχειρίστρια πολυεθνική επανέρχεται στο σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και μάλιστα αυτή τη φορά με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σωματείου!

Στο στόχο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην επιβολή της πολλαπλής ειδικότητας, επιμένει η διαχειρίστρια πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ",χρησιμοποιώντας - προκειμένου να ρίξει "στάχτη στα μάτια" - νέους τρόπους γι' αυτό. Ετσι μετά την αντίδραση των εργαζομένων στην απόφασή της να τους συγκεντρώνει σε ένα χώρο απ' όπου οι "προμηθευτές ανθρώπινου δυναμικού" θα τους έστελναν να εργαστούν όπου, όπως και για όσο θέλει η εταιρία, επανήλθε χτες με νέα ανακοίνωση, στην οποία τη μια συγκέντρωση τη "σπάει" σε πολλές συγκεντρώσεις. Σεγόντο στην εταιρία κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου που με προχτεσινή της ανακοίνωση, "ζητούσε" όσα η εταιρία ανακοίνωσε χτες!

Συγκεκριμένα στη χτεσινή πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η εταιρία απαλείφει τον όρο του "προμηθευτή ανθρώπινου δυναμικού", κάνοντας λόγο τάχα για λάθος στη μετάφραση της προηγούμενης ανακοίνωσή της και ορίζει ότι οι εργαζόμενοι που αυτή θα κρίνει σαν αποδεσμευόμενους από το πόστο τους, δε θα συγκεντρώνονται όλοι στο πρώην χαρακτήριο, αλλά θα συγκεντρώνονται κατά τμήματα. Τα στελέχη της εταιρίας θα στέλνουν τους εργαζόμενους σε όποια εργασία κρίνει η εταιρία ή για εκπαίδευση και πάλι όπου κρίνει η ίδια. Επίσης, αναφέρει ότι οι ενέργειές της, έχουν τη συμφωνία του σωματείου!

Μια μέρα πριν η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποδέχεται ουσιαστικά τις αντεργατικές επιλογές της εταιρίας, προβάλλοντας ενστάσεις για το "απαράδεκτο να γίνεται συγκέντρωση στο χαρακτήριο" και για την ορολογία "προμηθευτές", που έσπευσε να εισακούσει η εταιρία. Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης καταναλώνεται σε μια επίθεση κατά της Εργοστασιακής Επιτροπής, επειδή αντέδρασε στην απόφαση της πολυεθνικής και ξεσήκωσε τους εργαζόμενους...

Την ίδια ώρα που η εταιρία προχωρά σε αντεργατικές ενέργειες, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει σοβαρές δουλιές στο ναυπηγείο, παρότι αμείβεται αδρά γι' αυτό. Η κατασκευή της τρίτης φρεγάτας ολοκληρώνεται, ενώ η κατασκευή - μετασκευή βαγονιών του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ (έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις) δεν έχει ξεκινήσει, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση, προφανώς λόγω της κυβερνητικής απόφασης για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Επίσης, το θέμα της κατασκευής υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, παραπέμπονται για το μέλλον, ενώ εκτιμάται ότι η ανάληψή τους από το ναυπηγείο απαιτεί επενδύσεις ύψους 20 δισ. δραχμών.

Στάσεις στη ΣΟΦΤΕΞ

Αμεση χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, που έχει σταματήσει εδώ και δυο βδομάδες σε όφελος των ανταγωνιστών της, ζητάνε οι εργαζόμενοι

Τετράωρη στάση εργασίας (12 μμ - 4 μμ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία, που έχει σταματήσει εδώ και δύο βδομάδες λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Τετράωρη στάση, με τα ίδια αιτήματα, αλλά με συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα πραγματοποιήσουν και τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη.

Με επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ προς την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου (αρνείται ακόμα και να δεχτεί το σωματείο), το ΥΠΕΘΟ, τα κόμματα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τονίζεται ότι "αυτή η αντιμετώπιση της ΣΟΦΤΕΞ από το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί ανησυχία και αγανάκτηση στους εργαζόμενους και μεγάλο κενό στην αγορά από την παντελή έλλειψη των προϊόντων της επιχείρησης, τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ζήτηση, την οποία προσπαθούν να αναπληρώσουν οι ανταγωνιστές μας, Ελληνες και ξένοι".

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της παρατεταμένης υπονόμευσης της ΣΟΦΤΕΞ από την κυβέρνηση, προς όφελος των ανταγωνιστικών εταιριών του κλάδου, που επιδιώκουν να τεθεί η ΣΟΦΤΕΞ εκτός αγοράς. Τον τελευταίο χρόνο, οι πωλήσεις της ΣΟΦΤΕΞ μειώθηκαν, έναντι των άλλων εταιριών που παρουσίασαν αύξηση, ενώ αυτή την περίοδο - λόγω της παύσης της λειτουργίας των εργοστασίων - πολλές παραγγελίες μένουν ανεκτέλεστες, επειδή δεν υπάρχουν εμπορεύματα.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), όταν τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Τσουδερός ανέφερε ότι δεν έχει ούτε μία δραχμή για να διαθέσει στη ΣΟΦΤΕΞ, ενώ για το θέμα της ιδιωτικοποίησης επισήμανε ότι υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα στην κοινοπραξία "Λόκριτς", με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αγορά της ΣΟΦΤΕΞ.

Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης, τη στιγμή, μάλιστα, που παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αποκλείουν και το κλείσιμό της αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

"Εθνικές" καταρτίσεις

Στα πλαίσια των κοινοτικών προγραμμάτων για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ...κατάρτιση και την ...προώθηση της απασχόλησης, εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας η δαπάνη 7,3 δισ. δραχμών για προγράμματα κατάρτισης 12.500 ανέργων. Η κατάρτιση των 8.000 θα αναληφθεί από τον ΟΑΕΔ και αφορά 6 δισ. δραχμές. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναλαμβάνει την κατάρτιση - επιμόρφωση 4.500 ανέργων, στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού (πλοιάρχων, μηχανικών, ραδιοτηλεγραφητών), για την οποία θα διατεθεί το υπόλοιπο 1,3 δισ. δραχμές.

Συνεχίζουν ομόφωνα στον ΟΣΚ

Με ομόφωνη απόφαση της χτεσινής τους Γενικής Συνέλευσης οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων,επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του, αλλά και για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας και το μπλοκάρισμα των δημοπρασιών για την ανάληψη από εργολαβικές εταιρίες της κατασκευής σχολικών κτιρίων και στις 17 Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα αποφασιστούν οι παραπέρα ενέργειες. Επίσης να σταλεί υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας - όπου εκκρεμεί προς έγκριση το Προεδρικό Διάταγμα που μετατρέπει τον ΟΣΚ σε ΑΕ - με το οποίο θα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του ΟΣΚ και θα επισημαίνεται ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του Προεδρικού Διατάγματος και τα σοβαρά νομικά κωλύματα που υπάρχουν σε αυτό.Πριν τη Συνέλευση χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 9.30πμ ως τις 10.30πμ. Η διοίκηση του ΟΣΚ προχώρησε στη διεξαγωγή της δημοπρασίας, ορίζοντας νέα επιτροπή δημοπρασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΣΚ, Δ. Σκαμνάκης,εμπόδισε τον γραμματέα του Συλλόγου να απευθυνθεί στους συναδέλφους του που συμμετείχαν στην επιτροπή δημοπρασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ