Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σοβαρά προβλήματα στο ΙΚΑ Ικαρίας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ικαρίας, διαπίστωσε κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων σε περιοδεία που πραγματοποίησαν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αγιο Κήρυκο, καθώς και σε διάφορους χώρους δουλιάς.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας τονίζεται ότι όπως διαπιστώθηκε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στη Βόρεια Ικαρία έχει κάπως βελτιωθεί, αφού μετά από μεσολάβηση των σωματείων της περιοχής, βρέθηκε γιατρός, ο οποίος συμβλήθηκε με το ΙΚΑ. Ωστόσο, στη Νότια Ικαρία η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά, αφού ο γιατρός που υπήρχε έφυγε με 4χρονη εκπαιδευτική άδεια κι έτσι τυπικά η θέση φαίνεται καλυμμένη, χωρίς όμως να υπάρχει γιατρός.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι από το νοσοκομείο όπου όμως πληρώνουν και είσοδο και για τις εξετάσεις τους. Βέβαια, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, η ταλαιπωρία τους δε σταματά εκεί, αφού πρέπει οι εξετάσεις τους να σταλούν στην υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ στη Σάμο και να εγκριθούν απ' αυτή και στη συνέχεια αφού έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασφαλισμένοι να πάρουν τα χρήματά τους από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ικαρία.

Σωρεία παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, καταπατήσεις της σύμβασης εργασίας, διαπιστώθηκαν στις περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού κατά την περιοδεία των συνδικαλιστών. Στην ανακοίνωση του σωματείου τονίζεται ότι: "Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, οφείλεται στην ασυδοσία των εργοδοτών, η οποία ενισχύεται από την ανυπαρξία ουσιαστικά της Επιθεώρησης Εργασίας. Παρά τις συχνές αναφορές του σωματείου και τη δέσμευση που ανέλαβε για πραγματοποίηση ελέγχων, επιμένει για μια ακόμα χρονιά να αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους, επικαλούμενη φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού".

Το Σωματείο επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφού όπως καταγγέλλει "παρότι γνωρίζει, δεν προωθεί ούτε τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ούτε την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου που είχε συσταθεί κατόπιν πιέσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου".

Το σωματείο σημειώνει ακόμα για τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ότι σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Σάμου θα πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να συμπληρωθεί η θέση του γιατρού στο ΙΚΑ του Αγίου Κηρύκου, να κρατάει το νοσοκομείο κατάσταση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, την οποία θα στέλνει στο ΙΚΑ Σάμου και θα εξοφλείται από 'κει χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, καθώς και για να υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ΙΚΑ για την πραγματοποίηση ακτινολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν αναβάθμιση του ΙΚΑ(2009-02-28 00:00:00.0)
Προεκλογικό σόου με νέες εκχωρήσεις(2003-12-06 00:00:00.0)
Απλοποιήσεις και διατιμήσεις(2003-07-27 00:00:00.0)
Μπαλάκι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ(2003-01-28 00:00:00.0)
Χωρίς ούτε ένα γιατρό του ΙΚΑ η Ικαρία(1999-07-07 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και πάλι...(1998-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ