Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Προγραμμένη" η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
  • Απλήρωτοι πέντε μήνες οι εργαζόμενοι
  • Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ, στελέχη της οποίας επισήμαναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συστηματική απαξίωση της επιχείρησης για το ξεπούλημά της, στη συνέχεια, όσο - όσο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Είναι προγραμμένη η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ πιθανά για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα", τόνισε, μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρίας, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,ο οποίος, μαζί με τον Θ. Κυριακίδη,γγ του ΕΚΘ και τον συνδικαλιστή και στέλεχος του Κόμματος Κ. Αβραμόπουλο,επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ξυλοβιομηχανίας στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ακόμη ότι, μετά τις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με τη διοίκηση και το σωματείο, σχημάτισε την εικόνα ότι η κυβέρνηση δε θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία της μία βιώσιμη βιομηχανία, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι πρώτα η ΒΑΛΚΑΝ απαξιώνεται για να ξεπουληθεί όσο - όσο στη συνέχεια. Επίσης δε φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να βοηθήσουν με λίγα σχετικά χρήματα την επιχείρηση να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες της. Ο Χρ. Κόφφας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα φέρει και πάλι το συντομότερο το πρόβλημα στη Βουλή και θα ζητήσει να πιεστούν οι τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, προκειμένου να στηρίξουν τη βιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ και τόνισαν ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.Μετά το 1997 άρχισαν τα προβλήματα να οξύνονται στη ΒΑΛΚΑΝ. Οι παλιοί μέτοχοι, εκπρόσωποι οι περισσότεροι των τραπεζών, εγκατέλειψαν την επιχείρηση και τη Διοίκηση ανέλαβε η διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων. Μετά από συμφωνία της διοίκησης του Σωματείου και της υπουργού Α.Διαμαντοπούλου, τοποθετήθηκε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρίας η Γκ. Τραμπουλέι, η οποία υποσχέθηκε το Μάρτη του '98 να βρει επενδυτή και κάποια κεφάλαια, που ποτέ, όμως, δεν τα είδαν οι εργαζόμενοι. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για τα σχέδια δημιουργίας κοινοπραξίας με ξυλεμπόρους και μετατροπής της επιχείρησης σε ΑΕ.

Πιθανότερο σενάριο, που, μάλιστα, πιστεύεται θα το δούμε τις επόμενες μέρες είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης.

"Πιστεύουμε ότι ροκανίζουν το χρόνο κι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο που άρχισε το 1994 για την απαξίωση της ΒΑΛΚΑΝ, προκειμένου αυτή να περιέλθει σε κάποιους ιδιώτες, χωρίς στο μεταξύ να υπάρχουν εργαζόμενοι και άλλες υποχρεώσεις", δηλώνουν στην εφημερίδα μας εργαζόμενοι.

Οπως ακόμη επισημαίνουν, ενώ η επιχείρηση είναι "χρυσοφόρα" και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό, η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για να σταματήσει μια πορεία που οδηγεί στο κλείσιμο μια ακόμη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. "Είμαστε στο σκοτάδι όσον αφορά τις συμφωνίες ή τις σκέψεις που υπάρχουν για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ", λένε χαρακτηριστικά και προαναγγέλλουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν κινητοποιήσεις, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ